StoryEditor

Jeseň naplnená hudbou

21.09.2005, 00:00

Začiatok novej koncertnej a divadelnej sezóny sa už tradične spája s najstarším a najprestížnejším medzinárodným hudobným festivalom -- Bratislavskými hudobnými slávnosťami. V piatok 23. septembra festivalová zvučka oficiálne odštartuje už ich 41. ročník. Pre dvojtýždňový kolotoč hudby, ktorý potrvá do 7. októbra, dramaturgia festivalu pripravila vyše dvadsať koncertov a dvanásť operných predstavení, na ktorých vystúpi jedenásť dirigentov, šesť vynikajúcich symfonických orchestrov a štyri vokálne telesá s hviezdnym obsadením. Program je žánrovo pestrý a bohatý. Je sa na čo tešiť.
Oficiálnemu otvoreniu však predchádzal jedinečný mimoriadny koncert (14. 9.) svetoznámej sopranistky Edity Gruberovej, čestnej prezidentky BHS. V bratislavskej Redute operná hviezda spolu s ďalšími tromi sólistami a orchestrom Slovenskej filharmónie uviedli v slovenskej premiére a v zriedka uvádzanej koncertnej podobe operu Gaetana Donizettiho Roberto Devereux.
Historickú udalosť -- 60 rokov od skončenia 2. svetovej vojny -- si BHS 2005 pripomenú prvými tromi koncertmi. Na otváracom koncerte (23. 9.) zaznie v podaní Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru Brittenovo Vojnové requiem, o deň neskôr (24. 9.) Prokofievova suita z opery Vojna a mier v podaní Ruského symfonického orchestra a do tretice v nedeľu (25. 9.) Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie Beethovenovu Symfóniu č. 3 Eroica. V ďalšom programe sa pripomenie aj 320. výročie narodenia J. S. Bacha a uvedením Symfonickej fantázie na B-A-C-H sa vzdá hold aj slovenskému klasikovi Eugenovi Suchoňovi.
Festival bez hviezd nemá ten správny lesk. K ťahákom BHS 2005 nepochybne patrí špičkový interpret, maďarský klavirista András Schiff (27. 9. -- uvedie diela J. Haydna), ruský huslista Vadim Repin (6. 10.), nemecký klavirista Martin Stadtfeld (24. 9. -- recitál z diel J. S. Bacha a Rachmaninova) i v Bratislave známy Vladimír Spivakov (záverečný koncert 7. 10.). Zo zahraničných orchestrov mimoriadnu pozornosť púta renomovaný Kráľovský symfonický orchester z Londýna s nemeckým dirigentom Dirkom Joeresom, ktorí pre bratislavské publikum pripravili večer z diel romantikov (1.10). Hviezdny večer pripravilo ďalšie anglické vokálne teleso King´s Singers so širokým repertoárom od renesančných madrigalov, cez romantické piesne, džez i úpravy hitov populárnej hudby (25. 9.). Okrem spomínaného Ruského symfonického orchestra na BHS 2005 vystúpi aj Bretónsky symfonický orchester s dirigentom Lawrenceom Fosterom (29. 9.), Symfonický orchester Českého rozhlasu (28. 9.), Varšavská filharmónia (4. 9.) a závan exotiky prinesie aj Filharmonický orchester z Mexico City (26. 9.).
Bratislavské hudobné slávnosti sú aj významným fórom prezentácie tvorby slovenských skladateľov. Štátny komorný orchester zo Žiliny pod taktovkou Petra Brainera v premiére uvedie (5. 10) Suitu pre malého Davida Vladimíra Godára (skladba špeciálne komponovaná na objednávku festivalového výboru) i Guitaralia Notturna Petra Breinera.
Charakteristickou črtou BHS je prezentácia mladých talentov New Talent -- Cena nadácie SPP. Medzi osem finalistov sa tento rok zaradil aj náš talentovaný huslista Dalibor Karvay. Meno víťaza bude známe 3. októbra. Koncert troch finalistov Medzinárodnej tribúny mladých interpretov so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu zaznie pod taktovkou Petra Feranca (3. 10). Festival je otvorený aj ďalším hudobným žánrom. Súčasťou BHS sú aj hudobno-dramatické a baletné diela v Historickej budove SND, ba v DPOH bude hosťovať s tanečnou fantáziou Svätenie jari na hudbu Igora Stravinského a Petra Zagara aj Divadlo Andreja Bagara z Nitry (3. 10). Súčasťou festivalu je už tradične aj džezový večer, tentoraz s Big Bandom Gustava Broma vystúpi americká gospelová speváčka Joan Faulkner (30. 9.). Koncerty veľkých telies zaznejú na Rádiu Devín. Do krajín Európskej vysielacej únie sa naživo odvysiela súťaž New Tanent.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:16