StoryEditor

Neobvyklí podozriví

16.03.2006, 23:00
Infografika -- Neobvyklí podozriví

Literatúra
-- Lolita -- príbeh netradičnej lásky zrelého muža k mladučkému dievčaťu, ktorým sa preslávil ruský spisovateľ Vladimir Nabokov, vydal v roku 1916 nemecký novinár a spisovateľ Heinz von Lichberg, dokonca pod rovnakým názvom. Nabokov a Lichberg žili v Berlíne v tom istom čase pätnásť rokov. Lichberg umrel v roku 1951, krátko pred vydaním Nabokovovej Lolity v USA.
-- Harry Potter -- škótsku autorku Joanne K. Rowlingovú obvinila z plagiátorstva Američanka Nancy Stoufferová. Harryho vyhlásila za kópiu vlastnej literárnej postavy Larryho Pottera. Súd dospel k záveru, že Stoufferová klame a vymeral jej pokutu 30-tisíc dolárov.

Film
-- Nosferatu: Symfónia hrôzy -- v prvom spracovaní upírskej témy sa režisér Frank Murnau inšpiroval románom Dracula. Vdova po Bramovi Stokerovi, autorovi knihy, však neuvoľnila autorské práva, preto boli mená jednotlivých postáv zmenené. Nemecký súd v roku 1925 rozhodol, že všetky kópie filmu musia byť zničené. Našťastie sa ich niekoľko zachovalo dodnes.
-- Matrix -- autorom námetu nie je ani jeden z bratov Wachovských, tvrdí Američanka Sophia Stewartová. Stewartová vraj v osemdesiatych rokoch poslala bratom námet sci-fi eposu Tretie oko, na ktorý nezareagovali. V roku 1999 spoznala v Matrixe svoj príbeh a obrátila sa na súd. Popri Matrixe sa pustila aj do Terminátora. Ak uspeje, môže očakávať jedno najvyšších odškodných -- obe trilógie spolu zarobili 2,6 miliardy dolárov.
-- Hľadá sa Nemo -- kasový trhák z dielne Pixar/Walt Disney údajne ukradol príbeh dobrodružstva rybky klauna očkatého francúzskemu spisovateľovi Francovi Le Calvezovi.

Hudba
-- Ruská hymna -- pripisujú ju básnikovi Sergejovi Michalkovovi, ktorý napísal text aj k pôvodnej sovietskej hymne z roku 1943. V jeho novej verzii našli vlastné verše poetka Jelena Nebylovová a skladateľ Alexander Šaganov.
-- George Harrison -- najmladší z Beatles musel v roku 1976 zaplatiť odškodné vo výške pol milióna dolárov Ronaldovi Mackovi. Súd totiž uznal Mackovu sťažnosť, že Harrisonova pieseň My Sweet Lord až príliš pripomína melódiu jeho hitu He´s So Fine.
-- Robbie Williams -- britského speváka usvedčili v roku 2002 z plagiátorstva. Podľa londýnskeho súdu skopíroval bez povolenia skladbu I Am The Way od Loudona Wainwrighta III pre svoju pieseň Jesus In A Campervan z albumu I've Been Expecting You (1998). Robbieho stál spor viac než 250-tisíc libier. Williamsa už predtým obvinil hudobník Barry White, že si požičal jeho skladbu It's Ecstasy When You Lay Down Next to Me a založil na nej svoju úspešnú pieseň Rock DJ.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
31. máj 2024 18:32