StoryEditor

Hudobné U.F.O. priletí už zajtra

07.03.2007, 23:00

Hudobné dejiny radia U.F.O. k najzásadnejším rockovým kapelám 70. rokov. Phil Mogg, Michaela Schenker, Andy Parker, Mick Bolton a Pete Way si vyslúžili "strašnú" povesť najdivokejších chlapíkov na scéne a najväčších zhýralcov v hudobnej brandži. Ich história sa začala písať v roku 1969. Prelom prišiel v roku 1974 s albumom Phenomenon. Odvtedy nahrávali U.F.O. jeden brilantný album za druhým. Vyprofilovali sa ako rockové teleso s hardrockovým "feelingom" a v krátkom čase sa zaradili popri Uriah Heep, Faces a Sweet k najúspešnejším kapelám dekády. Ich koncertný album Strangers in The Night z roku 1978 získal status komerčne a aj umelecky najvýznamnejšej nahrávky všetkých čias spoločne s Made in Japan od Deep Purple, Live and Dangerous Thin Lizzy a Alive! skupiny Kiss.
Poznávacou značkou skupiny boli predovšetkým spevák Phil Mogg a nemecký gitarista Michael Schenker (mladší brat zakladateľa Scorpions Rudolfa Schenkera). Ten však nedávno ohlásil svoj odchod, keďže jeho neviazaný život a panovačná povaha nevyhovovali ostatným členom, z ktorých sa stali medzičasom "normálni" otcovia rodín. Nahradil ho brilantný Američan Vinnie Moorom (Alice Cooper band). Schenker "odkráčal" na sólovú dráhu a vyrazil na turné pod hlavičkou najslávnejšieho gitarového projektu G3.
Na Slovensko prichádzajú U.F.O. (na snímke) bez svojho bubeníka Andyho Parkera. Nešťastne si totiž pred začiatkom európskeho turné zlomil členok. Kapela sa však aj s jeho súhlasom dohodla, že turné nezrušia a bubenícke paličky namiesto Andyho prevezme ich dlhoročný priateľ a nemenej kvalitný bubeník Simon Wright (AC/DC, Dio). Ten si koncertovanie s U.F.O. už vyskúšal -- počas turné k ich albumu Walk On Water.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 22:28