StoryEditor

Týždeň pred televízorom

22.04.2005, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 22. apríla
20.10, TV Joj: Vatel
Francúzsko-britský historicko-romantický veľkofilm nakrútený v roku 2000 režisérom Rolandom Jofféom, o organizátorovi kráľovskej hostiny, ktorý sa zamiluje do milenky francúzskeho monarchu Ľudovíta XIV. Hviezdnemu hereckému obsadeniu dominujú Gérard Dépardieu, Uma Thurmanová a Tim Roth.
21.45, Dvojka: Ráno v Benátkach
Francúzsko-talianska dráma z roku 2001 režiséra Otara Iosselianiho o mladom mužovi, ktorý znenávidí svoj život a rozhodne sa pre radikálnu zmenu. Spáli za sebou mosty a vydá sa do Benátok, aby sa stal maliarom.
22.50, TV Joj: Plačúci drak
Kanadsko-americko-francúzsko-japonský akčný film, viac triler, menej krimi, nakrútený v roku 1995 režisérom Christopheom Gansom podľa slávneho manga komiksu Kazuoa Koikea a Ryoichiho Ikegamu o tajomnom samurajovi, ktorý sa živí ako nájomný vrah a zapletie sa s Jakuzou. Plačúci preto, že nad každou svojou obeťou vyroní slzu.

Sobota 23. apríla
14.05, Prima: Na Hromnice o deň viac
Výborná americká cynicko-romantická komédia režiséra Harolda Ramisa z roku 1993 o znechutenom samoľúbom meteorológovi Philovi, ktorý zostane uväznený v jednom jedinom, stále tom istom dni. Zdá sa, že niet úniku, veď ani samovražda nefunguje. Vyslobodením je až zmena osobnosti a úprimný romantický cit. Phil sa konečne dočká zajtrajška. Hlavnú úlohu v tomto nezabudnuteľnom filme stvárnil Bill Murray, ktorému zručne nahrávala Andie MacDowellová.
21.05, ČT 1: Svet podľa Prota
Pozoruhodné americké sci-fi "mixnuté" psychologickou drámou, o chlapíkovi, ktorý o sebe tvrdí, že je mimozemšťan a má na to celkom slušné dôkazy. Až neskôr vyjde najavo, že chlapík je vlastne obeťou veľmi traumatického zážitku z minulosti. Stále však môže byť mimozemšťan. Film nakrútil v roku 2001 režisér Ian Softley s Kevinom Spaceym v hlavnej úlohe.
21.25, Dvojka: Komu zvonia do hrobu?
Klasická americká filmová dráma režiséra Sama Wooda z roku 1948 odohrávajúca sa počas španielskej občianskej vojny. Pripravenú sabotáž španielskych povstalcov komplikuje romantický cit jedného z nich. V hlavných úlohách tohto slávneho filmu si môžete vychutnať legendy filmového plátna Garyho Coopera a Ingrid Bergmanovú.

Nedeľa 24. apríla
21.05, Jednotka: Polnočný beh
Výborná americká akčná komédia režiséra Martina Bresta z roku 1988 o súkromnom detektívovi, ktorý sa pokúša dopraviť mafii strateného, a preto veľmi ceneného účtovníka. Nedarí sa mu to hlavne preto, že účtovník je vlastne sympaťák na pohľadanie. V hlavnej úlohe exceluje Robert De Niro, v jednej z mála svojich komediálnych rolí.
21.45, Prima: Modrá oceľ
Americký triler režisérky Kathryn Bigelowovej z roku 1992 o frustrovanom chlapíkovi, ktorý začne vraždiť namiesto toho, aby začal chodiť na terapiu. Možno by mu to prešlo, ale to by si na seba nesmel upliesť bič. Jeho ďalšia obeť má byť sexy policajtka, tá je však proti. Mierne nadštandardný film, ktorý ešte o kúsok vyššie posúva herecký výkon Jamie Lee Curtisovej v hlavnej úlohe.

Pondelok 25. apríla
21.45, ČT 2: Kmeň
Britská psychologická dráma z roku 1996, v ktorej režisér Stephen Poliakoff rozvíja príbeh komunity mladých ľudí, ktorých sa veľká firma pokúša vysťahovať z objektu, ktorý obývajú. Úlohou je poverený mladý ambiciózny šuhaj, ktorý doteraz nemal dôvod pochybovať o moci peňazí. Stretnutie s kmeňom však preňho bude mať celkom zásadné dôsledky.

Utorok 26. apríla
21.55, Dvojka: Darmošľapi
Ďalší z filmov Federica Felliniho, po ktorom dvojka siahla v rámci jeho režisérskeho portrétu. Fellini Darmošľapov nakrútil v taliansko-francúzskej koprodukcii v roku 1953 a zobrazil v nich život mladých mužov okolo tridsiatky, ktorým sa príliš nechce odísť od mám. Tak sa len tak poflakujú a občas z nudy čosi vyparatia. Ak by to nebola dráma, bolo by to celkom vtipné.
22.15, Prima: Tenká červená čiara
Strhujúca kanadsko-americká vojenská dráma režiséra Terrencea Malicka z roku 1999 odohrávajúca sa počas bitky o Guadalcanal, krvavých, apokalyptických jatiek. Pod výslednú dramatickú kvalitu filmu sa podpísalo aj výnimočné herecké obsadenie, ktorému dominujú Sean Penn a Jim Caviezel
.
Streda 27. apríla
23.00, TV Joj: Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol
Miestami naozaj vtipná americká paródia na bondovky a akčné filmy vôbec, nakrútená v roku 1999 režisérom Jayom Roachom, so skvelým Mikom Myersom v hlavnej úlohe. Druhá časť Powersových príbehov, točiaca sa okolo návratu Dr. Evila do služieb zla a Austina do britskej tajnej služby.

Štvrtok 28. apríla
20.00, ČT 1: Cesta z mesta
Láskavo-ironická česká komédia režiséra Tomáša Vorla z roku 2000 o výlete na vidiek, ktorý sa zmení na regulárne presťahovanie. Programátor gniavený bagančou pracovného stresu sa rozhodne ujsť a užívať si radosti a strasti pokojného romantického a často i bizarného vidieka. Vo filme si zahrali hádam všetci, ktorí niečo v súčasnom českom filmovom herectve znamenajú: Bolkom Polívkom počnúc, Tomášom Hanákom pokračujúc a Evou Holubovou končiac. A vôbec nie je náhoda, že všetci sú, či boli, členmi legendárneho divadelného zoskupenia Sklep.
22.00, ČT 2: Slávnosť
Francúzsko-nemecký psychologický triler z dielne slávneho a rešpektovaného režiséra s jasnými umeleckými ašpiráciami Clauda Chabrola, vrcholného predstaviteľa Francúzskej novej vlny, nakrútený v roku 1995. Príbeh rodiny, ktorá si na výpomoc najme dievča trpiace dislexiou. Všetko sa zdá v poriadku, Sophie sa príkladne stará o domácnosť, vykonáva všetky práce a nesťažuje sa. Čosi v nej však drieme, čosi znepokojivé a azda aj nebezpečné.
22.15, TV Joj: Wing Commander
Americká prvoplánová sci-fi akcia, nakrútená v roku 1998 režisérom Chrisom Robertsom podľa úspešnej počítačovej hry. Ovládať sa síce nedá, ale ak vypnete mozog, dá sa na nej celkom slušne pobaviť. Vesmírny bojový pilot pobíjajúci zástupy nechutných mimozemšťanov je poverený špeciálnou úlohou, misiu však komplikuje jeho pôvabná nadriadená. Ona nie je ľahostajná jemu, on nie je ľahostajný jej, všade vôkol davy mimozemskej zberby, prostredie ako stvorené pre akciu a trochu tej romantiky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:11