StoryEditor

SaLon: Novinky z oblasti umenia

03.05.2006, 00:00

Knihy
Jaroslav Rudiš & Petr Pýcha: Léto v Laponsku (Labyrint, edícia Fresh)
Opustená krajina a prázdna cesta. Lucia a Leoš stopujú do Laponska. Pred sebou majú polárny kruh a za sebou problémy, o ktorých si myslia, že ich nechali doma. V trpkej komédii života však ich minulosť začína znova ožívať.


Daniil Ivanovič Charms: Bába
(Volvox Globator, preklad Václav Daněk)
"Byl jednou jeden zrzek, neměl oči, neměl ani uši. Neměl vlastně ani vlasy, takže mu tak spíš jen říkali... Dokonce neměl ani ruce ani nohy. A nic vám neměl. Raději o něm přestaneme mluvit." Ruský spisovateľ, ktorého v roku 1937 zatkli kvôli básni pre deti, celý život tvrdil, že "životná logika nie je pre umenie potrebná". Malá kniha plná veľkých minipoviedok. Rozosmeje vás kedykoľvek.


Eugen Gindl, Fedor Gál: Two up (Ivan Štefánik)
Vďaka spoločnej ceste autorov po Indii sa dostaneme oveľa ďalej. Filozofický cestopis zobrazuje nielen krajinu, ktorú spolu navštívili, ale zavedie nás aj do ich vlastného vnútorného sveta. A to je vo svete cestopisov výnimočné.

Žores A. Medvedev, Roj A. Medvedev: Neznámy Stalin (Slovart, preklad Marína Zavacká)
Stalinov obraz sa zdá byť v dnešnej dobe uzavretý. Podobne ako jeho spojenec a neskôr protivník sa stal jedným z najnegatívnejších symbolov 20. storočia. Kniha čerpá zo sprístupnených archívov po rozpade ZSSR. Vyvracia mýty o neinformovanosti Stalina o Hitlerových zámeroch aj o jeho smrti. Obaja autori, dvojičky, sa venujú histórii. Žores napísal prvý životopis Andropova a Gorbačova. Roj sa venoval stalinizmu ešte v 70. rokoch ako disident.

Časopisy
Týdeník A2 18/2006
Český týždenník, ktorý vie o knihách písať tak, že nezaspíte. V novom čísle nájdete nielen najlepšie texty severanov, ale aj informácie z hudobného severského sveta či ukážku z posledného románu tureckého spisovateľa Feriduna Zaimoglu (tiež hosťa Sveta knihy). A2 nájdete v kníhkupectve Artfórum.

LET 13/2006
Ak vás zaujíma, v akom stave sa nachádza mladá slovenská literatúra, práve vyšlo nové virtuálne číslo časopisu LET, ktorý vydáva Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska. www.aoss.sk/let

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:43