StoryEditor

Zachrániť sledovanosť spravodajstva STV má špecializovaný tím

28.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bratislava (TASR) - Kvôli dlhodobému poklesu sledovanosti spravodajstva STV vedenie televízie vytvorí špecializovaný tím. Šéfredaktora Eduarda Žitňanského od začiatku augusta nahradí jeho zástupkyňa Jana Pankovčinová.
Sledovanosť hlavného spravodajstva v poslednom období klesla pod 10 percent. "STV má záujem, aby sledovanosť verejnoprávneho spravodajstva bola v intervale minimálne 12 až 15 percent," uviedol člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Pre komplexné zmeny v spravodajstve v najbližšom čase vytvoria špecializovaný tím, ktorý urobí hĺbkovú analýzu stavu spravodajstva vo všetkých zložkách od redakčnej, cez spôsob snímania, strih, grafiku, dramaturgiu, réžiu. Zmeny by sa mali uskutočniť do konca tohto roka.
Podľa Zahradníka má STV záujem poskytovať divákom kvalitné, profesionálne a dôveryhodné verejnoprávne spravodajstvo, ktoré bude relevantnou alternatívou bulvárnemu spravodajstvu komerčných televízií. Najmä s komerčnou TV JOJ bojuje STV o divákov, keďže správy vysielajú v rovnakom čase. Noviny TV JOJ však v poslednom čase získavali veľkú prevahu, napríklad v pondelok 11. júla ich sledovalo 625-tisíc divákov, kým Správy STV 421-tisíc divákov.
Na tom, že Žitňanský skončí vo svojej funkcii po troch mesiacoch pôsobenia k 31. júlu tohto roka, sa s ním dohodlo vedenie STV. Generálny riaditeľ STV Richard Rybníček mu tlmočil nespokojnosť s dlhodobým poklesom sledovanosti a podielu na trhu najmä hlavnej spravodajskej relácie. "V rámci skúšobnej doby sa preto obe strany dohodli na ukončení spolupráce," uviedol Zahradník. Vedením spravodajstva poveril Rybníček doterajšiu zástupkyňu šéfredaktora Janu Pankovčinovú.
Počas pôsobenia súčasného manažmentu sa vymenili viacerí šéfredaktori spravodajstva: Vieru Krúpovú od 1. októbra do konca roka 2003 nahradil sám Richard Rybníček, Ivan Janda viedol spravodajstvo od roka 2004 do roka 2005, tri posledné mesiace Správam STV šéfoval Eduard Žitňanský.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:22