StoryEditor

Zápisník z Cannes

21.05.2007, 00:00

Ten festival jedna časť ľudí miluje a druhá nenávidí. Jedni hovoria, že je to najväčší a najvýznamnejší filmový festival na svete, druhí, že je to prehliadka snobizmu a trh márnosti.
Festival v Cannes sa v posledných rokoch vyžíva vo filmoch, ktoré varujú pred problémami sveta. Nie, to nie sú nejaké zábavné a zamilované kúsky, to sú filmy ako 11. hodina, ekologický film vyprodukovaný a komentovaný Leonardom DiCapriom, ktorý si zaumienil, že prispeje k náprave prírody. Po tom, čo mu po jeho filme Pláž z roku 2000 vytkli, že štáb filmu prispel k devastácii národného parku v Thajsku. Český prezident Václav Klaus určite neradostne sleduje, ako sa z amerických celebrít stávajú zelení -- minule to bol bývalý americký viceprezident Al Gore, ktorý vo filme Nepríjemná pravda divákom vysvetlil, že si ničíme planétu -- a Klaus odpovedal, že nikde také ničenie nevidel a že to je nezmysel. A tento rok pred možnosťou zničenia životného prostredia teda varuje DiCaprio.
Takýchto ekologických filmov je tento rok v Cannes celá kopa a nemusia to byť len dokumenty. V estónskom filme Magnus rozpráva Kadri Kousaarova o starom cynickom mužovi, ktorý bohatne na tom, že dohadzuje mladé Estónky pre sexuálnu prácu v Nemecku a nakoniec v lese príde na to, že "človek je skazený, komunizmom poznamenaný tvor, je to druh, ktorý by mal byť vyhubený. Existencia konzumného človeka nemá zmysel," povie ten starý cynik. A sleduje, ako jeho syn spácha v lese samovraždu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:47