StoryEditor

Týždeň pred televízorom

20.01.2005, 23:00

Piatok 21. januára
21.40, Dvojka: Lyžiarsky zájazd
Francúzska psychologická dráma režiséra Claude Millera z roku 1998 o chlapcovi s narušenou psychikou, ktorý veľmi ťažko nesie, že sa má zúčastniť na školskom lyžiarskom zájazde.
21.50, TV Joj: Moja sestra je vlkolak
Viac-menej vydarený kanadsko-americký béčkový horor z roku 2000, režiséra Johna Fawcetta, tematizujúci problém lykantropie a dospievania medzi sestrami, študentkami strednej školy.

Sobota 22. januára
13.55, TV Joj: Vtedy na západe 2/2
Druhá polovica tej podoby legendárneho spagheti westernu z roku 1968, ktorá najviac korešponduje s predstavou režiséra Sergia Leoneho o výslednej podobe filmu.
20.00, TV Markíza: Zakázané ovocie
Nedocenená americká kriminálna komédia s výrazným romantickým motívom a vynikajúcou hudbou, ktorou v roku 1998 na seba upozornil dnes veľmi vychytený režisér Steven Soderbergh. Príbeh zlodeja v najlepších rokoch, ktorému sa do jeho koníčka pletie policajná vyšetrovateľka. V hlavných úlohách sa predstavili Soderberghov kmeňový herec George Clooney a vtedy ešte nie tak hviezdna Jennifer Lopezová.
21.00, TV Joj: Muž, ktorému tečie do topánok
Bizarná španielsko-britská komédia režiséra Maríu Ripolla z roku 1998 o hercovi bez práce, ktorému smetiari umožnia návrat v čase, aby mohol napraviť chyby týkajúce sa predovšetkým ľúbostného života. Ten však začne robiť chyby celkom nové. Hoci film disponuje zápletkou absurdnou do tej miery, až sa jej divák zdráha uveriť, jeho komický potenciál je dôsledkom vcelku konvenčných výrazových prostriedkov.
21.25, Dvojka: Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu
Slávna britská satirická protivojnová komédia z roku 1964 nielen o šialenom americkom generálovi, ktorý sa rozhodne zničiť komunistické zlo za každú cenu. Podľa mnohých kritikov vôbec najlepší film legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka s geniálnym Petrom Sellersom hneď v niekoľkých hlavných úlohách.
22.10, TV Markíza: Sedem
Temný takmer existenciálny americký krimitriller z roku 1995 režiséra Davida Finchera s Bradom Pittom, Morganom Freemanom a Kevinom Spaceym v hlavných úlohách. Brutálny trest za každý zo siedmich smrteľných hriechov pripravil svojim obetiam vyšinutý, ale vôbec nie šialený vrah. Akú cenu bude musieť zaplatiť začínajúci detektív za jeho dolapenie? Pozoruhodné na tomto Fincherovom majstrovskom kúsku je aj to, že Spacey v ňom prijal úlohu arcizáporáka biblických rozmerov len pod tou podmienkou, že vôbec nebude uvedený v titulkoch. Vraj len tak môže diváka svojím výkonom prekvapiť.

Nedeľa 23. januára
22.25, TV Joj: Jasný terč
Americká čierna až morbídna komédia režiséra George Armitagea z roku 1997 s Johnom Cusacom v úlohe charizmatického sympaťáka, ktorý sa po rokoch vracia do rodného mesta hľadať zmysel života. Ten sa mu totiž napriek úspechu v profesijnom i osobnom živote nepodarilo nájsť, možno preto, že sa živí ako úspešný nájomný vrah. V rodnom meste je vždy koho zabiť.
23.20, ČT 2: Kikudžiro
Japonská čierna komédia z roku 1998, ktorú režíroval a hlavnú úlohu v nej stvárnil vynikajúci japonský herec a režisér Takeši Kitano, známy okrem iného i z čudesnej, blahej pamäti televíznej súťaže Takešiho hrad. Kikudžiro je komédia o zvláštnom "priateľstve" opusteného chlapčiska a chrapúnskeho drsňáka, ktorí sa navzájom potrebujú, hoci by to ani jeden z nich nepriznal.

Pondelok 24. januára
21.30, ČT 2: Vlčia svorka
Ďalší z nepríjemných ruských filmov o nedávnej sovietskej minulosti, ktoré ČT 2 uvádza vo voľnom cykle. Film režiséra Igora Gosteva z roku 1993 o konci politickej kariéry Nikitu Chruščova a zúrivom boji o moc, ktorý sa v Kremli po Chruščovovom konci rozpútal.
23.05, Jednotka: Sumuru
Koprodukčný sci-fi film režiséra Darella Roodta z roku 2003 o pristátí mužskej posádky na planéte, ktorej vládnu ženy a muži sú na nej považovaní len za otrokov, ktorých sa občas po kuse oplatí obetovať miestnej Hadej bohyni. Na jeho vzniku sa podieľali Veľká Británia, Južná Afrika, Kanada a Nemecko.

Utorok 25. januára
20.00, TV Joj: Niet čo stratiť
Skvelá americká komédia o chlapíkovi, ktorého prepadne nešťastný netalentovaný delikvent práve v okamihu, keď sa dotyčný dozvie o manželkinej nevere. Nájde ju totiž v posteli so svojím šéfom. Razom bez práce, bez ženy, s gangstrom v aute, ideálna šanca na veľkolepý koniec. Film nakrútil v roku 1997 s Timom Robbinsom a Martinom Lawrencom v hlavných úlohách režisér Steve Oedekerk.
22.00, ČT 2: Odpočívaj v pokoji II. 1 / 13
Prvá časť druhej série vynikajúceho amerického seriálu.

Streda 26. januára
22.20, TV Joj: Grázli
Debut talentovaného režiséra Wesa Andersona z roku 1996, romantická krimikomédia o trojici mladíkov, ktorí sa rozhodnú stať zločineckými velikánmi, ale nevyjde im krok. V hlavných úlohách filmu určite nie na jedno použitie si zahrali súrodenci Luke a Owen Wilsonovci spolu s Robertom Musgraveom.
22.40, TV Markíza: Starí chlapi na nových autách
Pozoruhodná dánsko-švédska akčná komédia režiséra Lasse Spange Olsena z roku 2002 o tom, ako nedodržať sľub zachrániť psychopatického masového vraha odpykávajúceho si zaslúžený trest.

Štvrtok 27. januára
23.15, ČT 2: Čínske kúpele
Čínska komediálna dráma, či skôr dramatická komédia režiséra Zhanga Yanga z roku 1999, odohrávajúca sa v síce tradičných, ale o to viac chátrajúcich čínskych kúpeľoch reprezentujúcich tradície, ktoré v dnešnom svete zdanlivo nemajú miesto.
00.35, TV Markíza: Prekliaty talizman
Zábavný a občas i trocha strašidelný americký mainstreamový horor režiséra Colina Buddsa z roku 2000 o démonoch, ktorí v dvanástom storočí trestali hriešnikov a pokúšajú sa o čosi podobné aj v súčasnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:16