StoryEditor

Slovenský džez zažijete osobne. A dvakrát!

07.10.2005, 00:00
Blues a jazz už dávno nie sú len výsadou černošských hudobníkov, virtuozitu v tomto obore už preukázali aj naši muzikanti ako napríklad Martin Gašpar (basová gitara), Juraj Tatár (piano), Marcel Buntaj (bicie) či Michal Žáček (dychové nástroje). Medzi spevákmi zas vedie Peter Lipa, ktorého si teraz môžeme vychutnať aj prostredníctvom DVD. Na pulty predajní sa aktuálne dostáva hneď dvojitý nášup tohto jazzmana -- okrem spomínaného digitálneho disku vychádza aj CD. Oba nosiče dostali rovnaký názov: Live in Akropolis Prague, ide totiž o záznam koncertu, ktorý sa v českej metropole odohral v marci tohto roku.

Na pulty predajní sa aktuálne dostáva hneď dvojitý "nášup" tohto džezmena -- okrem spomínaného digitálneho disku vychádza aj CD. Oba nosiče dostali rovnaký názov: Live in Akropolis Prague, ide totiž o záznam koncertu, ktorý sa v českej metropole odohral v marci tohto roku.

Čo videl starnúci bonviván
Kompaktný disk ponúka výber trinástich skladieb, zastúpené sú anglicky spievané konverzie starých beatlesoviek v džezovom aranžmáne (I Saw Her Standing There, I Wanna Be Your Man), ako aj kompozície domácej proveniencie, plus pieseň Alright, Okay, You Win autorskej dvojice Sidney Wyche/ Mayme Watts. Práve na poslednej menovanej si pochutnáte z vokálnej stránky dvojnásobne -- Lipovmu typickému prejavu tu sekunduje jemne pôsobiaca Jana Kirschner. Dramaturgicky vyvážený album vás ďalej prevedie celou škálou rôznych nálad a atmosfér, ktorých spoločným menovateľom je život a jeho rozmanité stránky. Od vážno-smutnej Život ma neraz prehol cez koleno prejdete k uvoľňujúcej "hitovke" Caracas, zabaví aj nestarnúci song o maturantkách, ktoré idú mestom, vnímané z perspektívy starnúceho bonvivána.

Citlivé miesta
Fanúšikovia džezovej gitary, ktorých by prípadne sklamala jej absencia v stabilnej zostave kapely, si tento nedostatok bohato vynahradia pri vystúpení hosťujúceho gitaristu Zdeňka Bínu. Jeho vynikajúce "podmazy" a sóla v skladbe Málo možno označiť ako absolútne ovládnutie nástroja, ba čo viac, identifikáciu s ním. V Domácom kutilovi (len na DVD) to potvrdzuje vlastným vokálnym sprievodom k hranému partu, ktorým privádza publikum do nadšenia a úžasu zároveň. Nezaostáva však ani druhý hosťujúci muzikant, Ondřej Konrád. Ten na ústnej harmonike čaruje v I Saw Her Standing There tóny, ktoré poslucháča zasiahnu v tých najcitlivejších miestach.

Zásah do čierneho
Kým CD je rana do čierneho z textovej aj hudobnej línie, DVD ho prekračuje ešte o vydarený vizuálny rozmer, ako aj rozšírenú ponuku piesní a bonusov (videoklipy Mäsíčko, Páni v najlepších rokoch, Balada o štyroch koňoch, fotogaléria...). Profesionálne nasnímaný koncert disponuje rozmanitým ensemble filmových vyjadrovacích prostriedkov, popri počúvaní je teda záživné aj jeho sledovanie. Celých devätnásť skladieb (medzi nimi prídavky ako The House Of The Rising Sun, Lonely Avenue, či Get On Board) vyšplhalo minutáž na viac ako dve hodiny, čo sa niekomu napokon môže zdať málo.

Opakovanie je "matka" spokojnosti
Plné nasadenie hudobníkov, známa mimická výrazovosť Marcela Buntaja, spev a vystupovanie Petra Lipu, skvelý dialóg kapely so zapájajúcim sa publikom, to všetko poskytuje dokonalý zážitok z pomerne náročnej hudby. Live in Akropolis Prague jednoducho musíte skúsiť na vlastnej koži. A najlepšie hneď viackrát.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 05:44