StoryEditor

Cole: Hudba pre davy jednotlivcov

10.03.2005, 23:00
Časy, keď swing bol synonymom džezu a rovnako populárnej hudby, sú nenávratne za nami. Popularita speváckych hviezd v sebe spájala talent s húževnatosťou. Pre veľkú časť obecenstva predstavovali romantického hrdinu svojej doby. Nielen v podobných náhľadoch sa dnešok odlišuje od niekdajšieho sveta čierneho speváka a klaviristu Nat King Cola.

Časy, keď swing bol synonymom džezu a rovnako populárnej hudby, sú nenávratne za nami. Popularita speváckych hviezd v sebe spájala talent s húževnatosťou. Pre veľkú časť obecenstva predstavovali romantického hrdinu svojej doby. Nielen v podobných náhľadoch sa dnešok odlišuje od niekdajšieho sveta čierneho speváka a klaviristu Nata King Cola. Ten bol -- podobne ako Louis Armstrong -- v začiatkoch svojej kariéry predovšetkým džezovým inovátorom a v zábavnom priemysle sa ako spevák populárnych evergreenov etabloval až oveľa neskôr. Mal však rozhodujúci vplyv na formovanie typu mainstreamovej speváckej hviezdy popmusic, vychádzajúcej zo swingu (reprezentovali ju Billy Eckstine, Sammy Davis Jr., zjemnením boli bieli speváci sinatrovského typu).

Architekt Capitolu
Nat King Cole, pôvodom z otrokárskeho juhu, vyrastal v Chicagu, kde bol jeho otec baptistickým pastorom. Okrem povinného spievania v cirkevnom zbore si zamiloval organové preludovanie. Na tieto roky spomína v prvom veľkom hite Straighten Up and Fly Right, ktorého názov je zároveň otcovským napomenutím, aby zanechal šoubiznisu. Bolo to v čase jeho raného zoskupenia, ktoré sa v zmysle moderného klavírneho tria etablovalo ako priekopnícke. Cole sa nenechával rytmickou skupinou (kontrabasom a bicími) len sprevádzať, ale nástroje vytvárali jednoliaty celok.
Aktuálna kompilácia The World of Nat King Cole (Capitol/EMI, 2005), je okrem odlišných náhľadov na úroveň populárnej hudby retrospektívou a oslavou hudobného odkazu génia. Výber pozostáva z bohatého archívu spoločnosti Capitol, ktorá bola aj vďaka obrovskému komerčnému úspechu Colových nahrávok nazývaná "domom, ktorý postavil Nat". Len počas jeho krátkeho života predala spoločnosť viac ako päťdesiat miliónov platní, v nasledujúcom období priemerne sedem miliónov ročne! Dnešný poslucháč dostáva v takmer troch desiatkach piesní možnosť výberu, ktorá z polôh "čierneho kráľa" je preňho najpresvedčivejšou. Fantastické bigbandové Let's Face The Music And Dance, On The Street Where You Live sú interpretované s vervou a úžasným citom vokálnej línie.

Adresát známy
Cole bol majstrom v adresnom "one to one" spievaní, pri ktorom nadobúdajú poslucháčky dojem osobnej adresnosti. Je to badateľné v zmyselnej balade Mona Lisa či krehkej When I Fall In Love. Priliehavo nezabudnuteľne nazvaná Unforgettable patrila k prvým plodom spolupráce s orchestrom Nelsona Riddla v päťdesiatych rokoch. Zostavovateľ tiež ponúka jej alternatívu -- "virtuálny" duet so spevákovou dcérou Natalie Cole, ktorý začiatkom deväťdesiatych rokov oživil záujem a bodoval na priečkach hitparád. Diametrálne odlišnú swingovo pulzujúcu polohu predstavuje sprievodca najslávnejšou americkou diaľnicou (Get Your Kicks On) Route 66. V speve badať rytmické frázovanie prenesené z jeho vynaliezavej klavírnej hry. Nature Boy s impresionistickou farebnosťou orchestra bol začiatkom éry, v ktorej Cole-spevák odsúval klavírnu hru do úzadia. Neprekonateľne zastretý barytón a jemné dynamické odtienky uplatňované v dokonalej zhode s významovosťou textu pridávajú jeho baladám punc exkluzivity (filmové Autumn Leaves, Smile, Stardust, z výraznejších chýbajú Christmas Song, či swingovka It's Only A Paper Moon).

Jedným z dôvodov vydania "obsiahleho sveta" Nata King Cola bolo nedávne štyridsiate výročie jeho predčasného odchodu (v roku 1965 ako 45-ročný podľahol rakovine pľúc). The World of Nat King Cole poňal vydavateľ tiež ako ideálnu príležitosť spriehľadnenia a vyčistenia dobových nahrávok, cennou dokumentačnou hodnotou sprievodného bookletu sú spomienky a vyznania dcéry Natalie Cole či množstvo fotografií z rodinného albumu. Skutočne esenciálne počúvanie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 02:14