StoryEditor

Ako sa zrodil Hannibal

03.04.2007, 00:00
Do slovenských kín mieri opäť doktor Lecter. Tentoraz sa dozvieme, prečo sa stal kanibalom.

Najslávnejší kanibal všetkých čias sa vracia. Milovník "dobrého jedla" a klasickej hudby, študovaný lekár a znalec umenia konečne odkryje svoj tajomný pôvod.
Oscarový kanibal
Postava Hannibala Lectera sa po prvý raz objavila na stránkach kníh samotárskeho amerického spisovateľa Thomasa Harrisa v roku 1981 v románe Červený drak. Lecter tu ešte zohrával len menšiu úlohu, no aj tá stačila na to, aby sa okamžite stal atraktívnym pre filmových producentov. Premiéru na plátnach kín mal v roku 1986 vo filme režiséra Michaela Manna Lovec ľudí, ktorý sa okamžite zaradil medzi kulty. Dr. Lectera si vtedy zahral Brian Cox. Do dejín kinematografie však vstúpil až Hannibal v podaní Anthonyho Hopkinsa, a to v roku 1991 vďaka filmu Mlčanie jahniat. Triler získal prekvapivo 5 sošiek Oscara (najlepší film, scenár, réžia a hlavné herecké úlohy) a bolo len otázkou času, kedy sa dočká pokračovania. To prišlo paradoxne až o desať rokov neskôr - vo filme Hannibal dostal doktor ľudožrút väčší priestor a snímka je z "lecterovskej" série zatiaľ najziskovejšou. Môže za to možno aj meno jej režiséra Ridleyho Scotta. Kritici ju však považujú za najslabšiu. Do úlohy "poradcu" sa Hannibal vrátil o rok neskôr v Červenom drakovi, remaku snímky z roku 1986. V najnovšom filme Hannibal - Zrodenie, sa vraciame v kanibalovom živote celkom na začiatok.
Oko za oko...
"Prečo sa Hannibal Lecter stal netvorom? Prečo sa stal kanibalom? Tieto otázky mi kládli ľudia po celom svete. A vtedy som si začal hovoriť, že možno by sme mali o mladom Hannibalovi nakrútiť film. A pozrieť sa na to, prečo sa stal tým, čím sa stal," hovorí na margo vzniku filmu jeho producent Dino de Laurentiis, ktorý je za všetkými snímkami o Lecterovi. "Nechali sme sa inšpirovať jednou pasážou z knihy Hannibal," vysvetľuje. "Našli sme v nej dve stránky o Lecterovej mladšej sestre, ktorej smrť sa ukázala v Hannibalovom príbehu ako kľúčová." Dej sa tak vracia do Litvy a obdobia 2. svetovej vojny, ktorá malého chlapca pripraví najskôr o rodičov a jeho sestra sa stane "pokrmom" pre vojakov. Pomsta v štýle "oko za oko, zub za zub" je neodvratná...
Neustále sa vedú špekulácie, či postava Hannibala Lectera má reálny základ. Thomas Harris je známy tým, že nerád dáva rozhovory a o svojich postavách veľa nerozpráva. Je však známe, že pri písaní knihy spolupracoval s FBI a mal k dispozícii profily niektorých špecifických sériových vrahov. Lecter je tak mozaikou viacerých skutočných zločincov. Jedným z nich je údajne vrah s menom William Coyne, ktorý v roku 1934 ušiel z väzenia a v Clevelande mal na svedomí niekoľko kanibalistických vrážd. Pre miestnych sa stal "legendou".
Mladá krv
Thomas Harris spočiatku odmietal opäť vstúpiť do sveta svojho kanibala, myšlienka vrátiť sa do jeho mladých rokov ho však napokon pohltila a do filmu živo zasahoval aj počas nakrúcania. Režisérskeho kresla sa ujal Peter Webber, doteraz známy najmä ako režisér filmu Dievča s perlou. Mladého kanibala hrá francúzsky herec Gaspard Ulliel, ktorý si uvedomoval, že prevziať štafetu po Hopkinsovi nie je jednoduché. Podľa režiséra je však rovnako zlovestný a temný.
Filmy o Hannibalovi sú obľúbené nie len vďaka hlavnému hrdinovi, ale aj preto, že každý z nich je iný. Nie sú kópiami či slepými nasledovníkmi tých predchádzajúcich. Tak je to aj v prípade Zrodenia. "Na filmy s Hopkinsom síce odkazujeme, ale tón nášho príbehu je diametrálne odlišný," hovorí Webber. Jeho snímka je vraj oveľa "európskejšia". A Lecter v nej prechádza viacerými zmenami. Na konci príbehu má však len 19 rokov, a to znamená, že ani tento film ešte nemusí znamenať Hannibalov koniec...

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paks nie sú Bohunice
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:12