StoryEditor

Týždeň pred televízorom

17.02.2005, 23:00

Piatok 18. februára
20.55, TV Markíza: Nebo
Film jedného z najrešpektovanejších súčasných nemeckých režisérov Toma Tykwera (Lola beží o život, Princezná a bojovník), nakrútený v taliansko-nemecko-francúzsko-britskej koprodukcii v roku 2002. Dráma vdovy, ktorá sa nedokáže dovolať spravodlivosti, a tak sa rozhodne vziať ju do svojich rúk a zavraždiť muža zodpovedného za smrť svojho manžela. Hlavnej úlohy sa s bravúrou zhostila Cate Blanchettová.
21.45, Dvojka: Pletky s láskou
Švajčiarsko-španielsko-francúzska koprodukčná komédia režiséra Oliviera Péraya z roku 1998, o vyhlásenom sukničkárovi, ktorý uzavrie nezmyselnú stávku, že strávi noc s krásnou a zvodnou mladou dámou, ale bez toho, že by došlo k akejkoľvek výmene telesných tekutín.

Sobota 19. februára
10.25, TV Joj: Krásna mimozemšťanka
Americká sci-fi komédia režiséra Richarda Benjamina z roku 1988 s Kim Basingerovou a Danom Aykroydom v hlavných úlohách, o mimozemšťanke, ktorá síce má pôvodne na Zemi nečestné úmysly, ale zaľúbi sa, takže z nich nakoniec nie je vôbec nič, a to aj napriek snaženiam zanovitej hovoriacej kabelky. Znie to ako nezmysel, ale je to tak.
13.15, TV Joj: Poď, budeme sa milovať
Klasická americká romantická komédia, ktorú v roku 1960 s Marilyn Monroe a Ivesom Montandom v hlavných úlohách nakrútila režisérska legenda George Cukor. On je bohatý obchodník, ona tanečnica, on predstiera, že je tiež tanečník, aby mohol byť s ňou.
21.50, Dvojka: Pohár
Nesmierne pôvabná a už svojho druhu kultová bhutánsko-austrálska komédia o budhistických mníchoch, ktorí sa stoj čo stoj snažia zabezpečiť si sledovanie majstrovstiev sveta vo futbale. Film v roku 1999 nakrútil skutočný láma Khyentse Norbu.
22.20, TV Markíza: Tí druhí
Mysteriózny triler rešpektovaného režiséra Alejandra Amenábara z roku 2001 s Nicole Kidmanovou v hlavnej úlohe. Film postavený na prekvapujúcej pointe rieši "životné" peripetie matky a dvoch detí, ktorí sa po vojne nevedia dočkať návratu manžela a otca z frontu.
0.05, ČT 1: Frekvencia
Nedocenený americký sci-fi triler z roku 2000 režiséra Gregoryho Hoblita o vyšetrovaní vraždy naprieč časom. Jeden z mála logicky premyslených a pochopiteľných filmov o paradoxoch vyplývajúcich z pohybov naprieč časom.

Nedeľa 20. februára
20.05, Jednotka: Billy Madison
Americká mainstreamová komédia režisérky Tamry Davisovej z roku 1995 o mladom mužovi (Adam Sandler), ktorý odmieta dospieť a stále sa správa ako pubertálny idiot. Situácia sa dramaticky zmení, keď sa mladík rozhodne dokázať svojmu otcovi, že vie byť zodpovedným dospelým.
0.15, ČT 2: Krvavé leto
Americká akčná dráma kontroverzného a viac-menej nezávislého režiséra Spika Leeho z roku 1999, o živote na periférii New Yorku, na ktorú vrhá tieň vyčíňanie masového vraha.

Pondelok 21. februára
21.30, ČT 2: Chaled
Kanadská dráma režiséra Asghara Massombagiho z roku 2001, o desaťročnom kanadsko-arabskom chlapcovi, ktorý po smrti matky predstiera, že sa nič nestalo a snaží sa starať sa sám o seba.
23.25, Jednotka: Posadnutý diablom
Štandardný psychotriler o dome, v ktorom prebýva diabol, zaujímavý predovšetkým tým, že ho v roku 1972 nakrútil vtedy ešte úplný začiatočník, dnes jeden z najslávnejších filmových režisérov, Steven Spielberg.
0.10, TV Markíza: Mys hrôzy
Americký triler režiséra Johna Leeho z roku 1961, s Gregorym Peckom a Robertom Mitchumom v hlavných úlohách, o psychopatovi, ktorý po návrate z väzenia prenasleduje svojho obhajcu za to, že ho nehájil tak, ako mal. Nezameniteľný originál sa dočkal rovnomenného remaku, v ktorom exceloval Robert De Niro.

Utorok 22. februára
12.30, TV Joj: Lelíček v službách Sherlocka Holmesa
Klasická (československá) česká komédia z roku 1932, v ktorej veľkého Vlastu Buriana viedol režisér Karel Lamač. Burian v nej stvárnil dvojníka portorického kráľa, o ktorého bezpečnosť sa stará samotný Sherlock Holmes.
22.00, Dvojka: Viridiana
Ak ste si minulý týždeň nechali ujsť tento veľkolepý film Luisa Buňuela z roku 1961, máte výbornú možnosť neurobiť rovnakú chybu dvakrát.

Streda 23. februára
22.15, Prima: Zubaté ostrie
Americký kriminálny triler z roku 1985, v ktorom režisér Richard Marguand rozohráva príbeh vdovca obvineného z vraždy vlastnej manželky. Nikto okrem obhajkyne mu neverí, dôkazy o jeho vine sú takmer nezvratné. Zahrali si: Glenn Closeová, Jeff Bridges a Peter Coyote.
23.00, Jednotka: Láska nadovšetko
Príjemná rakúska komédia, nakrútená v roku 1999 režisérom Wolfgangom Nurnbergerom, o lesbickom páre, v ktorom jedna z partneriek túži po dieťati a ako potenciálneho otca preň vyberie kolegu tej druhej partnerky.

Štvrtok 24. februára
21.35, Jednotka: A.I. Umelá inteligencia
Americký vedecko-fantastický veľkofilm režiséra Stevena Spielberga z roku 2001, s fenomenálnym Haleyom Joelom Osmontom v hlavnej úlohe chlapčenského robota, ktorý túži po opätovanej materinskej láske. Jedinou kozmetickou chybou tohto filmu je jeho posledná štvrťhodina. Ak by mal Spielberg odvahu skončiť skôr a neurobiť happy end, film sa mohol zapísať do dejín žánru. Takto predstavuje vysoký nadštandard.
0.45, TV Markíza: Posvätné manželstvo
Americká komédia z roku 1994 o hanebnej kariéristickej mladej dáme, ktorá vďaka vlastnej hlúposti uviazne v osídlach sektárskej komunity. Pozoruhodné na tomto filme je, že ho režíroval sám veľký Mr. Spock alias Leonard Nimoy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:12