StoryEditor

Týždeň pred televízorom

03.03.2005, 23:00

Piatok 4. 3.
12.35, TV Joj: Žena, ktorá vie všetko
Americká, viac-menej romantická komédia režiséra Waltera Langa z roku 1957 s výbornými dialógmi a zápletkou zaoberajúcou sa večným "súbojom pohlaví". Takéto filmy sa už dnes veľmi netočia, doba sa zmenila, ale skvelé herecké výkony Spencera Tracyho a Katharine Hepburnovej si môžete vychutnať o to viac.
21.45, Dvojka: Všetko o mojej matke
Dráma slávneho španielskeho režiséra Pedra Almodóvara nakrútená v roku 1999, jeden z najúspešnejších režisérových filmov, ocenený nielen všemožnými európskymi cenami, ale aj Oscarom®. Príbeh matky, ktorá sa po synovej smrti vydáva hľadať jeho otca, transvestitu, a počas hľadania stretáva hádam všetky podoby ženskosti, ktoré existujú.
22.50, Prima: Bojové nasadenie
Skôr ako sa Clint Eastwood stal dvojnásobným držiteľom Oscara® za réžiu, ale potom, čo žal slávu v spaghetti westernoch a v úlohe Drsného Harryho, nakrúcal filmy, ktoré len ťažko môžeme označiť za výraznejšie kvalitné. Skôr naopak, zväčša išlo o akčné zlátaniny najhrubšieho zrna. Bojové nasadenie je práve takýmto filmom, Eastwood ho so samým sebou v hlavnej úlohe nakrútil v roku 1986 a okrem toho, že v ňom neuveriteľne nadáva a terorizuje lenivých regrútov, veľa sa v ňom nedeje. Bojové nasadenie je možno aj jediným filmom, ktorý sa venuje americkej invázii do Grenady.

Sobota 5. 3.
16.05, TV Markíza: Príchod z minulosti
Americká komédia režiséra Hugha Wilsona z roku 1999 o mladom mužovi, ktorý v tridsiatich piatich rokoch konečne opustí protiatómový kryt a vydá sa do sveta hľadať nevestu. Niežeby bola vojna, len má troška paranoidného otca, ktorý kryt postavil a utiahol sa doň spolu s rodinou, keď sa zdalo, že vojna už-už vypukne. V tejto nedocenenej komédii si okrem Brendana Frasera zahrali aj Alicia Silverstonová, Christopher Walken a Sissy Spaceková.
17.10, TV Joj: Poď, Trabi, poď
Prostriedky osobnej prepravy vyrábané v meste Zwickau v NDR, možno kvôli podobnosti nazývané automobily a honosiace sa názvom Trabant, sa dnes tešia oveľa väčšej popularite, ako v časoch ich najväčšej rozšírenosti. Už nepôsobia smutne, len komicky, hádam preto sa o nich začali nakrúcať filmy. Tento vznikol v roku 1991, samozrejme, v nemeckej produkcii a režíroval ho Peter Timm.
21.45, TV Joj: Taká zvláštna rodinka
Vynikajúca, v najpozitívnejšom zmysle tohto slova čudná americká komédia nakrútená v roku 2001 režisérom Wesom Andersonom sa okrem hviezdneho hereckého obsadenia (Gene Hackman, Gwyneth Paltrowová, Ben Stiller, Luke Wilson, Owen Wilson, Anjelica Hustonová, Danny Glover, Bill Murray, Alec Baldwin) môže pýšiť aj vskutku bizarným a o to zábavnejším príbehom rodinky, v ktorej sú všetci výnimoční do tej miery, že ich otec nedokáže konať inak, len ich programovo psychicky deptať. Deti sa ako tak vyrovnali so svojimi životmi, ale otec sa vracia, aby ešte raz predviedol svoj výnimočný deptací talent.

Nedeľa 6. 3
16. 50, Prima: Bullitov prípad
Jedna z najlepších filmových kriminálok vôbec, klasika, ktorú v roku 1968 nakrútil režisér Peter Yates so Stevenom McQueenom v hlavnej úlohe. Vyšetrovanie vraždy dôležitého svedka sa začne zvrhávať nie v momente, keď svedok zomrie, ale vtedy, keď sa zistí, že mŕtvy svedok vôbec nebol tým svedkom, ktorým mal byť. Bullitov prípad sa preslávil nielen "skákacími" naháňačkami v uliciach San Franciska, ktoré vlastne vymyslel, ale aj jedným z najznámejších filmových prešľapov. Veď ako inak sa dá nazvať naháňačka, v ktorej sa prenasledujúce sa autá niekoľkokrát preženú okolo toho istého nič netušiaceho Volkswagena -- chrobáka?

Pondelok 7. 3
21.30, ČT 2: Alaska.de
Nemecká filmová dráma režisérky Esther Gronenbornovej z roku 2000 o drsnom živote troch mladých ľudí na periférii východného Berlína.

Utorok 8. 3
21.50, Dvojka: Problémy s Harrym
Legendárny režisér Alfréd Hitchcock veľa komédií nenakrútil, skôr naopak, podpísal sa len pod jednu, v roku 1955. Nechýba jej síce kriminálna zápletka, ale vyšetrovanie vraždy, pri ktorom sa podozriví sami hlásia na polícii a sú ich zástupy, sa dá za serióznu kriminálku považovať len veľmi ťažko.
23.15, TV Markíza: Rocky
Americká filmová dráma režiséra Johna G. Avidsena z roku 1976 o treťotriednom boxerovi, ktorý dostane životnú šancu a rozhodne sa ju naplno využiť. V hlavnej úlohe začal budovať svoju kariéru Sylvester Stallone a skutočne sa dopustil priam dramatického herectva, okrem tohto je autorom scenára Rockyho, teda filmu, ktorý získal dokonca troch Oscarov®.

Streda 9. 3
23.35, TV Markíza: Blázni ako za mlada
Britská hudobná komédia nakrútená v roku 1998 režisérom Brianom Gibsonom, o glam rockovej kapele, ktorá síce má už dávno svoje najlepšie dni za sebou, ale to jej frontmanovi neprekáža v tom, aby sa nesnažil o jej comeback.

Štvrtok 10. 3
21.45, ČT 2: Gosford Park
Britsko-americký psychologický triller slávneho režiséra Roberta Altmana z roku 2001, odohrávajúci sa na vidieckom sídle v prvej polovici dvadsiateho storočia. Schyľuje sa nielen k poľovačke, ale aj k vražde.
02.20, ČT 1: Záhadná smrť Niny Chereauovej
Americko-francúzsky horor režiséra Denisa Berryho z roku 1987 o dievčati, ktoré bolo obvinené z brutálnej rituálnej vraždy a umiestnené na psychiatrickú kliniku. Zápletka sa začne rozvíjať v momente, keď vinu dievčaťa začne spochybňovať mladý lekár.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:38