StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

26.06.2006, 00:00

LAGQ: Spin (Telarc/Divyd)
Los Angeles Guitar Quartet, gitarové kvarteto z Los Angeles. Na prvý pohľad nuda, ale zbavte sa predsudkov -- táto hudba má "drive". Zaslúžene dostali aj cenu Grammy. "Spin" má v angličtine mnoho významov a rovnako je to aj na tomto albume -- hudba sa točí okolo džezu, klasiky, etno, latino či starých keltských motívov, ale nikde nezostáva, všetkého sa vo svojom pohybe len zľahka dotkne a nájde si vlastnú cestu. Ak je gitarista -- interpret zároveň skladateľ, je najväčšia šanca, že objaví hudbu, ktorá posúva hranice. A v LASQ sú takí štyria. Čo dodať. www.lagq.com

Hommage a Marián Varga (Warner)
Prvý komplexný prierez slovenskej (nielen) rockovej legendy vychádza v exkluzívnej podobe miniknihy s dvadsaťstranovým bookletom. Mastering z pôvodných štúdiových pásov, ako aj dramaturgiu a obal autorizoval Marián Varga osobne. Tridsaťšesť skvelých piesní od Collegia Musicum po Hammela. V booklete sú použité úryvky z knihy Petra Uličného -- Marián Varga: Cesty, ktoré nevedú do Ríma (Slovart)

Nelly Furtado: Loose (Universal)
Rýchly, veselý a tanečný album, ktorý, zdá sa, že mieri vysoko -- singel Maneater produkovaný slávnym Timbalandem sa stal v Nemecku najsťahovanejším singlom. Toto leto ju budeme mať určite vo všetkých rádiách.

Johnny Cash -- American V: Hundred Highway (Universal)
V mesiacoch pred svojou smrťou (12. 9. 2003) nahrával Johnny Cash nové pesničky. Album produkoval Rick Rubin, ktorý stál za všetkými, dnes už kultovými "American" albumami. Na albume nájdete covery napríklad Brucea Springsteena či Hanka Williamsa a poslednú pesničku, ktorú Cash vo svojom živote napísal Like the 309.

The Beautiful South: Superbi (Sony BMG)
Po skončení činnosti legendárnej kapely The Housemartins založili Paul Heaton a Dave Hemmingway v roku 1989 kapelu The Beautiful South -- a stále patria k špičke britskej hudobnej scény. Album Superbi nahrali v štúdiu Petra Gabriela Real World.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. máj 2024 03:50