StoryEditor

Týždeň pred televízorom

16.12.2004, 23:00

Piatok 17. decembra
09.30, Joj: John a Mary
Sladučký a vlastne aj staručký (rok výroby 1969) americký romantický film režiséra Petra Yatesa, o páriku, ktorý najprv spolu strávi búrlivú noc a až potom začne spolu chodiť. Oplatí sa sledovať hlavne kvôli predstaviteľom hlavných úloh Dustinovi Hoffmanovi a Mii Farrowovej.
20.00, ČT 1: Shrek
Univerzálna filmová zábava pre deti a dospelých, ironická, počítačom animovaná paródia na rozprávky, nakrútená v roku 2002. Príbeh zlobra Shreka, ktorý je podľa somára Oslíka ako cibuľa. Smrdí, ale má aj vrstvy.
22.05, Dvojka: Zúčtovanie
Britsko-španielsky triler z roku 2003 nakrútený režisérom Paulom McGuiganom, o kňazovi, ktorý prechádza krízou viery, odohrávajúci sa v stredovekom Anglicku. Vážny, výrazovo veľmi silný filmový zážitok, ozdobený hereckým výkonom Daniela Defoea.

Sobota 18. decembra
15.05, ČT 1: Magická hlbočina
Film z čias, keď bol Luc Besson ešte celkom sľubný režisér s výnimočným talentom. Lyrická dráma o neverbálnom nekonfliktnom súboji dvoch hlbinných potápačov, nakrútená v roku 1988 s Jeanom Renom a Jeanom-Marcom Barrom v hlavných úlohách.
21.30, Joj: Sex, dievčatá, čokoľvek
Americká romantická komédia režiséra Stephena Fearsa z roku 2002 s Johnom Cusacom v hlavnej úlohe majiteľa obchodu s platňami, ktorý sa rozhodne zbilancovať všetky svoje skrachované vzťahy. Celkom vydarený filmový prepis bestsellerovitého románu britského spisovateľa Nicka Hornbyho, ktorý v slovenskom preklade poznáme ako Všetky moje lásky.

Nedeľa 19. decembra
13.35, Markíza: Starci na chmelu
Československý muzikál o láske na chmeľovej brigáde v rytmoch rock´n´rollu, plný nesmrteľných melódií. V roku 1964 ho nakrútil režisér Ladislav Rychman.
15.00, Prima: Vtáci
Jeden z najslávnejších filmov geniálneho režiséra Alfréda Hitchcocka o mestečku šikanovanom zdivočenými vtákmi, nakrútený v roku 1963. Film, ktorý dal celkom nový význam frazeologizmu -- vlasy na hlave vstávajú dupkom.
15.55, Jednotka: Neberte nám princeznú
"Generačný" československý televízny muzikál režiséra Martina Hoffmeistera z roku 1981 s Mekym Žbirkom a Marikou Gombitovou v hlavných úlohách, s vynikajúcou muzikou Deža Ursínyho.
20.10, Joj: E.T. -- Mimozemšťan
Gýčovitý a predsa nádherný sci-fi film režiséra Stevena Spielberga, pôvodne nakrútený v roku 1982, ktorý sa na celé roky stal komerčne najúspešnejším filmom vôbec. Príbeh o priateľstve medzi malým chlapcom a mimozemšťanom zabudnutým na Zemi za tie roky nezostarol ani o desať minút. Vlastne ani nemohol, lebo toto je nový remastrovaný režisérsky zostrih, ktorý sa v kinách objavil v roku 2002.
23.55, ČT 2: Pornografický vzťah
Vynikajúca španielsko-taliansko-francúzska romantická filmová dráma, nakrútená v roku 1999 režisérom Frédericom Fonteyneom. Bizarný vzťah dvoch ľudí, postavený na čisto sexuálnej výmene telesných tekutín, ktorý však akosi neuveriteľne prerastie do čohosi vážnejšieho. Len si to hlavní hrdinovia odmietajú priznať. Krásny, múdry a veľmi, veľmi smutný film.
01.20, ČT 2: Pink Floyd: Dark Side Of The Moon
Vizuálna podoba vôbec najlepšieho albumu, aký Pink Floyd nahrali.

Pondelok 20. decembra
15.30, Joj: Ako si vziať milionára
Pôvabná americká romantická komédia režiséra Johna Negulesca z roku 1953 o troch modelkách, ktoré sa celkom bez škrupúľ pokúšajú uloviť celoživotného sponzora. Ak by jednu z nich nestvárnila samotná Marylin Monroe, na film by si dnes sotva niekto spomenul.
21.30, ČT 2: Hlava
Americká hudobná komédia režiséra Boba Rafelsona z roku 1963, v hlavnej úlohe s umelo vytvorenou a vo svojej dobe veľmi populárnou hudobnou skupinou The Monkees. Čudný filme o ešte čudnejšom fenoméne umelej skupiny, s celkom najčudnejším hereckým obsadením. V jednej z vedľajších úloh tohto filmu sa totiž objavil samotný muzikantský génius Frank Zappa.

Utorok 21. decembra
22.00, Prima: Slavnosti sněženek
Poetická nezabudnuteľná československá filmová komédia režiséra Jiřiho Menzela, nakrútená v roku 1983 na motívy literárnej predlohy Bohumila Hrabala. Konflikt dvoch poľovníckych spolkov v chatovej oblasti, spredmetnený v spore, ako na jedlo pripraviť mŕtveho diviaka, sa do pamäti vryl predovšetkým vďaka vynikajúcim hereckým výkonom súdobej českej hereckej špičky. Taký Jaromír Hanzlík si hádam už lepšie ani nezahral. Motto "No nekupte to, když je to tak levný" sa hodí hlavne pred Vianocami.

Streda 22. decembra
20.00, ČT 2: Každý to rád inak
Láskavá francúzska komédia režisérky Agnes Jaouiovej z roku 2000 o mladistvom štyridsiatnikovi, majiteľovi továrne, ktorý sa vyrovnáva s faktom, že jeho lektorka angličtiny je zároveň herečkou.
22.10, ČT 2: Diaľnica 60
Americká road movie z roku 2002, nakrútená mierne kontroverzným režisérom Bobom Galeom, je ďalšou z verzií klišéovitého "beatnického" príbehu o mladíkovi, čo nevie nájsť sám seba, a tak sa vydá na cestu. Tento jedinec váha medzi štúdiom maliarstva a práva.

Štvrtok 23. decembra
21.50, ČT 2: Zajtra La Scala!
Britská smutná komédia režisérky Francescy Josephovej z roku 2002 o opernom súbore, ktorý sa rozhodne realizovať svoj ďalší opus v prísne stráženej väznici za účasti väzňov a ukáže sa, že zase taký skvelý nápad to nebol.
23.30, Joj: Crazy 6
Americké akčné béčko režisérskeho "zmetka" Alberta Pyuna z roku 2002 s -- na pomery podobných filmov -- nevídane hviezdnym hereckým obsadením -- vo filme si "zahrali" Rob Lowe a Ice-T. Americký narkomanský výrastok utečie od tvrdej reality do východnej Európy, aby sa zbavil svojich démonov a zarobil peniaze. Bude to bolestná cesta, ale to najhoršie odnesie divák. Pozor! Film len pre tých, čo naozaj vydržia veľa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:52