StoryEditor

Nové Akty X zahodili do koša celú mytológiu. Táto ´rozprávka´ má vážne trhliny

11.01.2018, 08:17
Pár zlých epizód by nemalo pokaziť dve stovky podarených, ale Aktom X to vážne hrozí.

Minulý týždeň mala v Spojených štátoch premiéru nová sezóna kultového mysteriózneho seriálu Akty X. A prijatie prvého dielu jedenástej sezóny sa bohužiaľ nesie v duchu obrovského sklamania, píšu Lidovky.

Napriek snahe prilákať k tomuto fenoménu nových divákov je zrejmé, že novinku by dokázali najviac oceniť predovšetkým skalní fanúšikovia. Práve tým ale epizóda My Struggle III, nadväzujúca na predchádzajúce udalosti uštedrila tvrdú facku.

V galérii si pozriete, ako sa časom zmenili hlavní hrdinovia:

​Jedenásta séria má byť labuťou piesňou seriálu, ktorý v mnohých ohľadoch v polovici deväťdesiatych rokov posunul dramatickú televíznu tvorbu. Práve ako veľkolepé finále ale posledný rad katastrofálne zlyháva.

Pozrite si video upútavku k novej sérii:

Pôvodný seriál vznikal v rokoch 1993 až 2002. V januári 2016 na existujúcich deväť sezón po mnohých rokoch nadviazala skrátená šesťdielna séria, ktorá mala byť splneným snom fanúšikov.

Už vtedy ale dostala táto rozprávka značné trhliny a zo sna sa pre niektorých z divákov stala skôr desivá nočná mora. Chaos a zmätok spôsobený predchádzajúcimi dielmi bohužiaľ novinka ďalej prehlbuje namiesto toho, aby sa ho aspoň pokúsila urovnať.

Žiadni mimozemšťania nepriletia

V čom je problém? Akty X sú seriálom, ktorý po deviatich rokoch striedal samostatne stojace epizódy s tými mytologickými, ktoré postupne odkrývali starostlivo budovanú a patrične komplikovanú linku o sprisahanie, ktorého cieľom bolo utajiť mimozemskú inváziu, respektíve snaha jej zabrániť, prípadne aspoň zmierniť jej následky.

Pôvodný seriál v roku 2002 vyvrcholil desivým posolstvom, že mimozemskú kolonizáciu Zeme nejde zastaviť a dôjde k nej v roku 2012. To sa ale bez podrobnejších vysvetlenia nestalo.

V roku 2016 sa v 10. sezóne z iba šiestich epizód venovali mytológii len dve. Ukázali, že všetko, čomu sme dovtedy verili, bola lož. Žiadni mimozemšťania nepriletia. To napokon vyhlási aj jedna z nových tajuplných postáv v rozhovore s agentom Mulderom s odkazom na to, že zelení mužíčkovia nemajú záujem o prehrievajúcu sa planétu s vyčerpanými prírodnými zdrojmi.

Hodnotiť novú sezónu a súčasne sa vyhnúť vyzradeniu zápletky je skoro nemožné. Jej autor, režisér a tvorca seriálu v jednej osobe Chris Carter sa totiž snaží od prvej minúty divákov šokovať.

Stavil na jeden zvrat za druhým, a namiesto súvislého deja tak scenár pripomína kobercový nálet, ktorému padne za obeť úplne všetko. Neplatí skoro nič z toho, čo sme sa dozvedeli v pôvodnom seriáli a aj to málo, čo zostávalo, muselo ustúpiť z cesty hľadaniu nových senzácií.

Dielo skazy dokonala aktuálna séria

Ak sa fanúšikovia právom sťažovali, že 10. sezóna pred dvoma rokmi spláchla do kanála väčšiu časť mytológie, potom tá aktuálna jej dielo skazy dokonala. 

A navyvše paradoxne relativizovala aj to málo, čo sme sa dozvedeli z epizód My Struggle I a II.

Premiérová epizóda 11. série rozohráva ďalší podmnožinu príhod, ktoré len ťažko zapadajú do skorších udalostí. A pretože sa táto záverečná sezóna skladá len z desiatich epizód, z ktorých len dve sú opäť mytologické, majú autori len jediný diel na to, aby sa pokúsili tento neporiadok nejako "upratať".

Aspoň čiastočne. Inými slovami, fanúšikovia sa teraz dočkajú ôsmich epizód, ktoré nebudú mať väčšiu súvislosť s globálnym príbehom, a tak úplne posledný diel Aktov X má k dispozícii "veľkorysých" 40 minút na zodpovedanie všetkých nastolených otázok.

Niet sa tak čomu diviť. Fanúšikovia sa obávajú, že tých nezodpovedaných zostane viac ako vyriešených. Že sa stane niečo podobné ako v prípade seriálu Nezvestní, ktorého finále nechalo divákov rovnako zmätených, ako v priebehu celého seriálu.

Pre nové smerovanie Aktov X je ťažké sa nadchnúť, pretože fanúšikov necháva neuspokojených a pritom sa mu nedarí osloviť ani nových divákov, ktorých chceli filmári prilákať.

Ich zjavná snaha vyslať signál, že nemusíte poznať pôvodný seriál, sa úplne minula účinkom. Pretože pôvodné udalosti síce stratili zmysel aj naliehavosť, ale neustále na ne novinka odkazuje a nováčik sa nemôže vo spletitých vzťahoch a zvratoch vôbec orientovať.

Fajčiar ešte nepovedal posledné slovo

Na scénu sa vracia veľa známych postáv, ale ak sa nepočítate medzi skalných priaznivcov, zrejme budete mať problém ich vôbec identifikovať, nie to ešte správne zaradiť.

Aj keď sa formou vzdialil seriál pôvodnému poňatiu a má odlišnú estetiku, pôsobí nechtiac staromódnym dojmom, ktorý neznesie porovnanie s aktuálnymi televíznymi hitmi.

Dana Scullyová a Fox Mulder v zbesilom tempe pátrajú po svojom stratenom synovi. 

Hneď skraja totiž prvý diel prichádza so zvratom, ktorý nemá ďaleko k telenovelám, v ktorých sa nepohodlné udalosti aj osoby odstraňujú, alebo naopak vracajú do hry s prostým konštatovaním, že všetko bol len sen.

Namiesto záhad teraz divákov straší Veľký brat

Jedenásta sezóna pritom odštartuje veľmi zaujímavým pohľadom do duše Muža s cigaretou, ktorý je očividne zodpovedný za všetky najslávnejší konšpirácie 20. storočia, či už sa týkali pristátia Američanov na Mesiaci alebo napríklad atentátu na JFK.

Ostatne Chris Carter sa v konšpiračných teóriách vyžíva aj naďalej. Kým ale skôr sa skoro všetky točili okolo paranormálnych javov a zatajovania existencie UFO, v dnešnej dobe staví na aktuálne a populárne témy, ako sú sledovanie Veľkým bratom, kontrola súkromia, strata občasných slobôd a podobne.

Nič z toho však nepôsobí tak atraktívne ako mysteriózne korene Aktov X. Vyzerá to skôr ako lacná agitácia proti establishmentu. Nové Akty X stratili čaro originálu. Pôsobia zbytočne komplikovane a diváka skôr mentorujú.

Len ťažko potom možno uveriť tomu, že celé toto veľkolepé divadlo Chris Carter plánoval už v rokoch 1999 až 2000, ako teraz tvrdí.

Nové diely totiž rozleptávajú samotné základy seriálu, a tak sa mnoho divákov zhoduje, že by možno bolo nakoniec lepšie, keby sa vymodlené pokračovanie nikdy nenakrútilo

Jedna nádej ale stále zostáva. Ak sa dokážete zmieriť s novou "pravdou" alebo aspoň rozlúčiť s tou starou, zostávajúce epizódy, ktoré rozprávaú samostatné ucelené príbehy ako kedysi, by vám mali podľa doterajších ohlasov urobiť radosť. Otázkou je, či budú diváci po skončení seriálu spomínať skôr na ne, alebo na zmätené a sebadeštruktívne finále.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:10