Wikipedia
StoryEditor

Proti jednému z manželov viedla vojnu, druhého otrávila. Nový film o Kleopatre prekročí hranice

14.01.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Nová verzia Kleopatry. Na hlavnú úlohu pomýšľala Angelina Jolie. Tvorcovia ju označili za detinskú a nezodpovednú.

Fanúšikovia, ktorí oceňujú eleganciu, prestíž a extravaganciu filmu Kleopatra režiséra Josepha Mankiewicza z roku 1963, v ktorom zažiarila Elizabeth Taylorová, sa budú musieť pripraviť na dosť veľký šok.

Chystá sa nová filmová verzia Kleopatry v réžii Denisa Villeneuva, ktorý má na konte napríklad snímky Blade Runner 2049 či Prvý kontakt. A sľubuje omnoho lascívnejší zážitok - inými slovami menej Pýchy a predsudku a viac Hry o tróny, napísal spravodajský server Newsweek.

Muži, ktorí tvoria film z pohľadu ženy

"Nemorálne, krvavý, s množstvom šomrajúcich a súložiacich ľudí," vyjadril sa o novom filme scenárista David Scarpa (Všetky prachy sveta) v rozhovore pre Hollywood Reporter.

"Namiesto trojhodinového veľkofilmu s množstvom pompy, ľudí s vejármi, anglickým prízvukom a podobnými vecami, sme sa rozhodli to poňať ako čistokrvný, drsný dvojhodinový politický thriller."

A podľa Scarpa sa príbeh dočká tiež feministickej aktualizácie. "V pôvodnom príbehu sa veľká časť príbehu Kleopatry odohráva, ako by bola videná mužskými očami - a predovšetkým očami Rimanov. My sme sa rozhodli pozrieť sa na príbeh viac jej očami," dodal Scarpa.

To, že on aj režisér sú muži, nijako nekomentoval. Niet pochýb o tom, že Kleopatrin život je vhodným námetom na veľký, šťavnatý príbeh. Mocná egyptská kráľovná Kleopatra, ktorá žila v rokoch 69 až 30 pred naším letopočtom, bola poslednou panovníčkou, ktoré aktívne vládla Egyptu, skôr ako sa stal provinciou Rímskej ríše.

Proti jednému z manželov viedla vojnu, druhého otrávila

Jeden z jej súčasníkov Kleopatru opísal ako "brilantnú osobu na pohľad aj počúvanie s mocou kohokoľvek si podrobiť". Spisovateľka Stacy Schiffovo vo svojej knihe Kleopatra: Život, zbavil Kleopatru mýtov, ktorými ju opriadli muži (Williama Shakespeara nevynímajúc) a odhalila, že bola oveľa viac, než len zvodkyňou svojich rímskych milencov, Julia Césara a Marka Antonia, s ktorými oboma mala deti.

Kleopatra bola múdra, vysoko vzdelaná, bola schopným stratégom a geniálnym vyjednávačom. Vydala sa dvakrát. Proti prvému manželovi viedla občiansku vojnu a druhého otrávila.

A ako poznamenáva Schiffovo: "Incest a vraždy boli rodinnou špecialitou." Zomrela vo veku 39 rokov a nie je jasné, či bola zavraždená, alebo spáchala samovraždu - traduje sa, že sa nechala uštipnúť hadom.

Podľa niektorých zdrojov by mal byť nový film založený práve na bestselleri Schiffova. Za iniciatívou natočiť novú Kleopatru stojí filmové štúdio Sony s producentmi Amy Pascalovou a Scottom Rudinom.

Štúdio Sony sa snaží o projekt Kleopatra už niekoľko rokov a išlo o jeho realizácii s niekoľkými rôznymi režisérmi, vrátane Paula Greengrassa či Jamesa Camerona.

Pascalová s Rudinom sa dostali do spravodajstva po tom, čo po neslávne preslávenom hackerskom útoku na Sony unikli na verejnosť ich e-maily, v ktorých sa nelichotivo vyjadrujú na adresu Angeliny Jolieovej, ktorá vyjadrila záujem si Kleopatru zahrať.

Zatiaľ nepoznáme žiadne informácie o možnom obsadení, ale podľa výrazov z uniknutej elektronickej komunikácie, kde Rudin okrem iného označil Angelinu Jolieovú za "detinskú, nezodpovednú a zanovitú", nie je Kleopatra v jej podaní príliš pravdepodobná.

01 - Modified: 2018-01-15 11:24:46 - Feat.: 0 - Title: Ples v opere 2018: Pozrite si, v akých róbach sa predviedli osobnosti 02 - Modified: 2018-01-11 14:55:21 - Feat.: 0 - Title: Alain Delon: Tento svet opustím bez ľútosti, nenávidím túto dobu, je mi z nej na vracanie
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:44