StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

27.07.2006, 00:00

Publikácie
50+ Vacation Homes (Images Publishing)
Projekty "prázdninových" domov: od luxusných plážových víl, cez odľahlé horské sídla, až po obyčajné drevené chatky či domy pri riekach. Ak sa neinšpirujete, aspoň si pri ich prezeraní oddýchnete.

Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture (Phaidon)
Na príprave atlasu súčasnej svetovej architektúry sa stretli renomovaní svetoví kurátori, novinári, teoretickí odborníci na architektúru a samotní architekti. Výsledkom ich práce je fundovaný prehľad 1 050 stavieb z celého sveta rozdelených do 6 zemepisných regiónov, pričom každá stavba je zastúpená jednou alebo viacerými fotografiami, plánmi a pôdorysmi a technickými údajmi o investorovi, architektovi, rozpočte a geografickom umiestnení diela. Stavby sú v atlase roztriedené aj podľa ich účelu, takže sa v ňom pomerne ľahko dá prepracovať aj k tematickým výberom. Kniha zachytáva architektúru ako globálny fenomén, ktorý ovplyvňuje spoločnosť a jej kultúru.

Adolf Born (Slovart)
Tie najlepšie obrázky Adolfa Borna, od Macha a Šebestovej, až po jemne erotické úsmevné kresby. Viac ako tristo strán poskytuje dokonalý prehľad o jeho tvorbe, o jeho pohľade na svet a niečo z toho sa automaticky zarýva pod kožu -- neuveriteľný liek proti akémukoľvek splínu, pre deti aj pre dospelých.


Andy Warhol: Giant Size (Phaidon)
Ak sa k niečomu hodí slovo spektakulárny, je to táto kniha. Viac ako 600-stranové dielo o živote a kariére Andyho Warhola, od kolísky až po hrob, obsahuje fotky a artefakty z Warholových trezorov, archívov, nadácií ako aj zo súkromných zbierok. Nájdete tam aj doteraz nepublikované či raritné fotky, dokumenty, listy, útržky z novín... Lepší spôsob, ako sa zoznámiť naraz s autorom aj s jeho dielom neexistuje.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:57