StoryEditor

Veľká noc pred televízorom

23.03.2005, 23:00

Piatok 25. marca
08.25, TV Joj: Muppeti z vesmíru
Kermit, miss Piggy, Gonzo, a vlastne ani nikto ďalší zo slávnej Muppet´s Show Jima Hensona sa na Slovensku veľkej sláve nikdy netešil, hoci je to veľká škoda, lebo ich špecifický humor a načisto bábková postava z nich robia kľúčové popkultúrne celebrity dneška. Okrem vlastnej TV šou sa Muppeti objavili aj v niekoľkých celovečerných filmoch. Tento je z roku 1999, nakrútil ho režisér Tim Hill a Muppeti sa v ňom vyberú do vesmíru pátrať po tom, či je vlastne zač jeden z nich už spomenutý Gonzo.
13.20, TV Markíza: Traja veteráni
Československá česká rozprávková komédia režiséra Oldřicha Lipského z roku 1983, nakrútená podľa rozprávky Jana Wericha, o troch exvojakoch, ktorých priateľstvo bude podrobené veľkej skúške. Vynikajúcemu hereckému obsadeniu -- Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Josef Somr atď., s prehľadom dominujú colník Milan Lasica a kráľ Július Satinský.
16.50, TV Joj: Jakub luhár
Francúzsko-maďarsko-americká mrazivá komédia režiséra Petra Kassovitza z roku 1999, odohrávajúca sa počas druhej svetovej vojny v židovskom gete. Nikto nevie, čo sa deje na druhej strane ostnatého plota, len Jakub má vždy zaručené a čoraz častejšie načisto pozitívne správy. Prináša tak nádej a je celkom jedno, či sú jeho správy pravdivé, alebo si ich vymyslel. Hlavnú úlohu v tomto pozoruhodnom filme stvárnil Robin Williams.
20.00, ČT 1: Willow
Jedno z najlepších filmových fantasy vôbec, nakrútené v roku 1988 režisérom Ronom Howardom s Valom Kilmerom v hlavnej úlohe. Príbeh sa motá okolo dieťaťa zaťaženého veštbou, podľa ktorej zbaví moci krutú a, samozrejme, zlú kráľovnú. Na Howardovom filme je fascinujúce, že s minimom trikov dokázal vybudovať naozaj magickú fantasy atmosféru. S tým súvisí napríklad aj to, že trpaslíkov hrajú skutoční ľudia s poruchami rastu.
21.55, ČT 2: Genesis
Jedno z novších filmových spracovaní prvej knihy Starého zákona, od stvorenia sveta po potopu nakrútené v roku 1994 pod režisérskym vedením Ermanna Olmiho.
22.40, TV Joj: Tretí zázrak
Americká dráma režisérky Agnieszky Hollandovej z roku 1999 s Edom Harrisom a Anne Hecheovou v hlavných úlohách. Katolícky kňaz prežívajúci krízu viery je poverený overením zázraku, pri ktorom mala socha Bohorodičky prelievať krvavé slzy.

Sobota 26. marca
11.50, ČT 2: Golem
Jeden z najzaujímavejších programových veľkonočných tipov, televízna premiéra československo-francúzskeho filmového spracovania slávnej staropražskej legendy o Golemovi, ako ju v svojom románe zachytil Gustav Meyrink. Dnes už takmer zabudnutý film nakrútil v roku 1936 režisér Julien Duvivier.
15.20, Jednotka: Za hrsť dolárov
Jeden z ťažiskových spaghetti westernov, nakrútený v taliansko-nemeckej koprodukcii režisérom Sergiom Leonem v roku 1964 s Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe drsného pištoľníka bez bázne a hany, ktorý najprv strieľa až potom sa pýta.
16.40, TV Joj: Návrat do budúcnosti
Prvý diel slávnej komediálnej sci fi trilógie o tínedžerovi Martim Mc Flyiovi a extravagantnom undergroundovom vedcovi Dr. Emmettovi Brownovi, ktorý objavil možnosť cestovať v čase. Film nakrútil v roku 1985 režisér Robert Zemeckis s Michaelom J. Foxom a Christopherom Lloydom v hlavných úlohách.
17.05, Jednotka: Toy Story
Americký animovaný film nakrútený v roku 1995 režisérom Johnom Lasseterom o hračkách, ktoré sa jednak uchádzajú o priazeň svojho majiteľa, jednak sa pokúšajú zachrániť iné hračky z pazúrov zlého sadistického výrastka. Film odštartoval popularitu digitálne animovaných filmov trvajúcu dodnes.
21.15, Dvojka: Ježiš Kristus Superstar
Slávny filmový rockový muzikál o skupine mladých hipíkov, ktorí v púšti rozprávajú (teda hlavne spievajú a tancujú) vlastnú verziu Ježišovho príbehu. Veľmi odvážne spracovanie pašiových hier, v ktorom odznie množstvo vynikajúcej muziky, nakrútil v roku 1973 režisér Norman Jewison.

Nedeľa 27. marca
15.10, TV Markíza: Blues Brothers 2000
Americká hudobná komédia z roku 1998, v ktorej sa režisér John Landis vracia k štýlovej dvojici súrodencov Bluesovcov, drobných zločincov a predovšetkým veľkých milovníkov blues. Hlavné úlohy vo voľnom pokračovaní filmu, ktorý sa v USA teší priam kultovej obľube, stvárnili Dan Aykroyd a John Goodman.
16.55, TV Joj: Návrat do budúcnosti 2
Prvé pokračovanie klasickej sci fi komédie nakrútené v roku 1989 tým istým režisérom zavedie Martyho a Dr. Browna do budúcnosti, kde sa postarajú o budúcnosť Martyho detí, potom ich zavedie späť do minulosti, aby sa na poriadok dostali aj Martyho rodičia a končí sa v momente, keď sa tretí diel stáva nevyhnutnosťou.
20.00, ČT 1: Rebeli
Pôvabný český retro muzikál režiséra Filipa Renča z roku 2001 sa s úspechom vracia k poetickej atmosfére šesťdesiatych rokov minulého storočia. Odznie v ňom plno skvelých pesničiek a hlavnú úlohu v ňom stvárnila slovenská herečka Zuzana Norisová.
21.25, TV Markíza: Gorily v hmle
Strhujúci životopisný príbeh záchrankyne horských goríl Diane Fosseyovej, ako ho v roku 1988 nakrútil režisér Michael Apted. Hlavnú úlohu vo filme nakrútenom podľa skutočných udalostí stvárnila Sigourney Weaverová.

Pondelok 28. marca
15.10, TV Joj: Otec ma zderie tak či tak
Poetická slovenská československá komédia režiséra Otakara Krivánka z roku 1980 nakrútená podľa literárneho "bestselleru" Prázdniny so strýkom Rafaelom.
15.35, TV Markíza: Šialene smutná princezná
Československá hudobná rozprávková komédia z roku 1968, v ktorej režisér Bořivoj Zeman rozohráva hru lásky a samopaše medzi dvoma kráľovskými potomkami, ktorí sa chcú a zároveň nechcú. V hlavných úlohách si zahrali a hlavne zaspievali Helena Vondráčková a Václav Neckář.
16.35, TV Joj: Návrat do budúcnosti 3
Finále dobrodružstiev Martyho a Dr. Browna na cestách časom sa takmer celé odohráva na divokom západe a vzniklo v roku 1990, do tretice pod taktovkou režiséra Roberta Zemeckisa
20.05, Jednotka: Shrek
Americká digitálne animovaná komédia režiséra Andrewa Adamsona a režisérky Vicky Jensenovej z roku 2001 o zlobrovi, čo neznáša rozprávky, somárovi, čo sa mu nezastavia ústa a princeznej, čo vôbec netuší, kto vlastne je.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:21