StoryEditor

Týždeň pred televízorom

24.02.2005, 23:00

Piatok 25. februára
21.00, TV Markíza: Štyri svadby a jeden pohreb
Hoci nakrútená len relatívne nedávno, v roku 1994, dnes už klasická britská romantická komédia režiséra Mika Newella, s Hughom Grantom a Andie MacDowellovou v hlavných úlohách. On je upätý, stále slobodný Brit, ona voľnomyšlienkarská Američanka, kým sa rozhodnú ľúbiť sa do konca života a neuzavrieť manželstvo, absolvujú -- v zhode s názvom -- práve štyri svadby a jeden pohreb.
21.45, Dvojka: Salón krásy Venuša
Francúzska komédia režisérky Tonie Marshallovej z roku 1999 o salóne krásy, ktorý zákazníci využívajú nielen na skrášlenie svojej fyzickej schránky, ale funguje aj ako miesto, kde sa môžu vyžalovať, podeliť so svojimi problémami. Pôvabné dielko svojou poetikou pripomína iný francúzsky film Amélia z Montmartru a spája ho s ním aj Audrey Tatouová, ktorá si v oboch zahrala.
22.40, ČT 2: Tom Jones: Live at Cardiff Castle
Záznam koncertu legendárneho tigra z Wallesu z roku 2002. Niektoré hlasy nestarnú.

Sobota 26. februára
13.55, TV Joj: Páni majú radšej blondínky
Americká muzikálová komédia režiséra Howarda Hawksa z roku 1953 s legendárnou Marilyn Monroeovou a vo svojej dobe rovnako slávnou Jane Russellovou v hlavných úlohách. Dve tanečníčky sa chcú dobre vydať a neváhajú ísť na to okľukou, napríklad cez získanie priazne potenciálneho budúceho svokra.
21.20, Dvojka: Monty Python: Zmysel života
Britská kultová komediálna skupina tvorená Grahamom Chapmanom, Terrym Jonesom, Michaelom Palinom, Johnom Cleeseom, Ericom Idleom a Terrym Gilliamom nakrútila okrem nezabudnuteľnej televíznej show Monty Pythonov lietajúci cirkus aj niekoľko brilantných celovečerných filmov. Zmysel života je posledný z nich, vznikol v roku 1983 v réžii Terryho Jonesa a Terryho Gilliama, pričom na scenári sa podieľali všetci. Vo filme sa v celkom pythonovskej poetike rieši problematika zmyslu života a hoci sa v istom zmysle vyrieši, je príliš komicky šialená, aby sme ju mohli brať vážne. Ale pobaviť dokáže. Kráľovsky.

Nedeľa 27. februára
16.45, Prima: Tootsie
Notoricky známa a vždy vtipná americká komédia režiséra Sidneyho Pollacka z roku 1982 s Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe neúspešného herca, z ktorého sa stane až nadmieru úspešná televízna herečka.
20.05, Jednotka: Policajt v Beverly Hills
Jeden z vrcholov producentskej tvorby Jerryho Bruckheimera a Dona Simpsona vznikol v roku 1984 v réžii Martina Bresta. Akčná komédia o svojráznom drsniackom detroitskom policajtovi, ktorého vyšetrovanie zaveje do Los Angeles, zostáva dodnes najlepším filmom herca Eddieho Murphyho.
23.20, ČT 2: Raz dva
Majstrovská taiwansko-japonská dráma režiséra Edwarda Yanga z roku 1999 je predovšetkým skvelou ukážkou precíznej filmárskej práce. Komplikovaný scenár, mapujúci naprieč časom v drobných fragmentoch životné osudy priemernej rodiny strednej triedy žijúcej v hlavnom meste, dokázal režisér spracovať divácky prístupne s tým, že sa vyhol prílišnému podliezaniu a myšlienkovej plytkosti.

Pondelok 28. februára
21.30, ČT 2: Podoba vecí
Americká kontroverzná dráma z roku 2002, nakrútená režisérom Neilom LaButeom. Film možno až s príliš veľkými umeleckými ambíciami sa venuje mapovaniu vzťahu ľudskej sexuality a morálky.

Utorok 1. marca
20.00, TV Joj: Armagedon
Americký sci-fi akčný veľkofilm v tom najpoctivejšom zmysle slova. Divácky hit roku 1998 nakrútený režisérom Michaelom Bayom, s príbehom takým hlúpym, až sa náročnejšiemu divákovi vo vrecku otvára nožík. A predsa je Armagedon ukážkou dokonalého filmárskeho remesla, ktoré dokáže s divákovými emóciami robiť, čo sa mu zachce. Stačí nepremýšľať a tešiť sa obrazom. Že vo filme hral Bruce Willis a zástup ďalších hviezd, je celkom vedľajšie.
21.50, Dvojka: Okno do dvora
Komorný americký krimitriler z roku 1954, režírovaný Alfredom Hitchockom, s Jamesom Stewardom a Grace Kellyovou v hlavných úlohách, o fotografovi pripútanom na invalidný vozík, ktorý sa stal svedkom vraždy, len o tom spočiatku nevie. Film sa dočkal zbytočného televízneho remaku, v ktorom si príliš nezahral Christopher Reeve.

Streda 2. marca
20.00, ČT 2: Posledný cisár
Slávna výpravná čínsko-talianska historická dráma o životných osudoch posledného čínskeho cisára, nakrútená v roku 1987 nemenej slávnym režisérom Bernardom Bertoluccim.

Štvrtok 3. marca
21.45, Jednotka: Major Payne
Neuveriteľne stupídna, priam hlúpa americká komédia o "vylízanej vojenskej gume", ktorá sa stane postrachom výcvikového tábora armádnych nováčikov. "Film" nakrútil v roku 1990 režisér Nick Castle a poskytuje presne ten druh zábavy, ktorý sa dá absolvovať len raz za uhorský rok.
21.55, ČT 2: Dr. T a jeho ženy
Americká romantická komédia nakrútená v roku 2000 režisérskym velikánom Robertom Altmanom o extrémne vyťaženom gynekológovi, ktorý síce celkom nezvláda všetky vôkol neho zhromaždené dámy, ale to mu nebráni zapliesť sa s ďalšou. Filmu s hviezdnym hereckým obsadením dominujú Richard Gere, Helen Huntová, Laura Dernová a Farrah Fawcettová.
23.50, ČT 1: Cha cha cha
Španielska komédia režiséra Antonia del Reala z roku 1998, variujúca typický romantický trojuholník. Dve priateľky na život a smrť, slobodné, nezávislé, atraktívne, ale len dovtedy, kým jedna z nich stretne sympatického muža, ktorý sa celkom pochopiteľne zapáči aj tej druhej. A s priateľstvom to už razom nie je také horúce. Niektoré príbehy sa rozprávajú samy, ale to neznamená, že by neboli zábavné.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:24