StoryEditor

Týždeň pred televízorom

25.08.2006, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 25. augusta
22. 55, Prima: Lupička
Skôr, ako sa Whoopi Goldbergová dostala do širšieho povedomia účinkovaním vo filme Duch, hrala svoje malé komediálne úlohy v hocičom. Americko-kanadská komédia režiséra Hugha Wilsona z roku 1987 ju predstavuje v úlohe lupičky, ktorá musí čeliť obvineniam z vraždy a sama dokázať svoju nevinu.

Sobota 26. augusta
13.05, Prima: Horúce sedlá
Bláznivá americká westernová komédia režiséra Mela Brooksa z roku 1974 o stavbe železnice cez indiánske územia, v ktorých treba vyhnať všetkých obyvateľov. Príbeh je však v tomto prípade celkom vedľajší, dôležité sú hromady nie vždy najvydarenejších gagov, ktoré sa Brookosovi, veteránovi americkej kinematografie, podarilo do svojho filmu dostať. Vznikol tak jeden z prototypov bláznivej paródie, ktorá je postavená na citovaní iných známych filmov.
14.45, TV Markíza: Hudson Hawk
Americká akčná komédia s Bruceom Willisom a Andie MacDowellovou v hlavných úlohách, nakrútená v roku 1991 režisérom Michaelom Lehmannom, s rokmi zrejúca ako víno, plná intríg spojených s Da Vinciho vynálezom prístroja, ktorý dokáže premeniť bezcenný kov na zlato.
14.55, ČT 1: Cesta na mesiac
Krátky film génia Nicka Parka, v ktorom sa plastelínoví borci Wallace a Gromit pozrú na mesiac, ktorý je celý zo syra. Nádherná záležitosť, ktorú sa oplatí pozerať zas a znova.
20.00, TV Markíza: Pán prsteňov: Dve veže
Druhá časť trilógie režiséra Petra Jacksona, nakrútená v roku 2002 podľa literárnej predlohy J. R. R. Tolkiena. Prostredný z troch filmov, ktoré zmenili tvár kinematografie.
01.00, ČT 1: Válium, Prozak a Extáza
Španielsko-francúzska smutná komédia o troch sestrách v rozdielnych životných etapách, pričom všetky spája to, že majú problémy, aj to, že ich riešia pomocou drog, legálnych či ilegálnych. Film nakrútil v roku 2000 režisér a scenárista Miguel Santesmases.

Nedeľa 27. augusta
13.40, TV Markíza: CaddyShack
Vynikajúca, nezabudnuteľná americká komédia z roku 1980, nakrútená režisérom Haroldom Ramisom, o golfovom ihrisku, ktoré šikanuje prefíkaný syseľ. Zažiarilo v nej hneď niekoľko špičkových komikov, medzi inými Chevy Chase, Rodney Dangerfield či excelentný Bill Murray.
21.50, ČT 1: Kabriolet
Česká takmer generačná romantická dráma z roku 2001, ktorá sa chcela stať kultovým road movie, ale nie celkom jej to vyšlo. Príbeh o vzťahu dvoch vydedencov, smetiara a samovražedkyne, z ktorého sa vykľuje osudová láska. Film nakrútil debutant Marcel Bystroň, ktorý sa viac ako svojím režisérskym umením preslávil boxerským súbojom s kritikom, ktorému sa Kabriolet nepáčil.

Pondelok 28. augusta
11.10, TV Joj: Kámo, kde mám fáro
Hlúpa, ale aj celkom vtipná americká tínedžerská komédia o dvoch mladíkoch, ktorí to na večierku prehnali s drogami a alkoholom a na druhý deň sa pokúšajú spomenúť si, čo všetko vyvádzali. Film nakrútil v roku 2000 režisér Danny Leiner a hlavné úlohy si v ňom zahrali Ashton Kutcher a Sean Williams Scott.
02.30, TV Joj: Hurá na to
Ďalšia americká komédia -- tento týždeň je mimoriadne veselý -- režiséra Michaela Correntea z roku 1999, o prevýchove nespratného pubertiaka v prísnej internátnej škole, ktorá sa však minie účinkom a má celkom opačný efekt. Šuhajko zdivie ešte viac.

Utorok 29. augusta
10.05, TV Markíza: Agent Biela krvinka
Napoly hraná a napoly animovaná hygienicko-agitačná komédia režisérov, bratov Petra a Bobbyho Farrellyovcov, nakrútená v roku 2001, sčasti sa odohrávajúca vnútri ľudského tela, kde sledujeme zápas hrdinskej bielej krvinky proti pokračujúcej infekcii.
10.10, TV Joj: Vodičák
Les je typický americký pubertiak, ktorý práve dovŕšil šestnásť rokov a vodičský preukaz preňho symbolizuje koniec detstva a začiatok dospeláckej slobody. Zodpovednosť mu síce nič nehovorí, ale to mu nebráni, aby zažil najneuveriteľnejšiu noc svojho života. To všetko opäť v americkej komédii, tentoraz z roku 1988, ktorú nakrútil režisér Greg Beeman.
0.05, Prima: Vec
Možno jeden z najlepších filmových hororov vôbec, nakrútený režisérom Johnom Carpenterom v roku 1982, o mimozemskom hnuse vyčíňajúcom v útrobách polárnej stanice kdesi v Antarktíde. Vec alebo The Thing je remakom rovnomenného filmu z roku 1951.

Streda 30. augusta
21.50, Jednotka: Ja a pani Jonesová
Pôvabná americko-britská romantická komédia režisérky Catherine Morsheadovej z roku 2002 o bulvárnom novinárovi, ktorý sa zahľadí do britskej premiérky a ona jeho city opätuje, len netuší, pre koho pracuje a či dá prednosť jej pred kariérou.

Štvrtok 31. augusta
22.00, ČT 2: Prekliatie žltozeleného škorpióna
Krimikomédia režiséra Woodyho Allena z roku 2001 o vyšetrovaní poistného podvodu, súvisiaceho s krádežami spáchanými v stave hypnózy. V retropríbehu odohrávajúcom sa v USA v 30. rokoch minulého storočia sa Allen vyznáva aj k láske k filmu noir a detektívkam americkej drsnej školy. V úlohe zvodnej kolegyne mu veľmi zručne sekunduje Helen Huntová.
01.35, TV Markíza: Vzbura na Bounty
Klasický americký dobrodružný film režiséra Lewisa Milestona z roku 1962, s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe, o slávnej vzbure na lodi Bounty, ktorá plávala v roku 1787 z prístavu Porthsmouth na Tahiti, ale skončila na ostrove Aitutaki.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:43