StoryEditor

Ten, čo si odrezal ucho

17.12.2006, 23:00
Momentálne najvýznamnejšia výstava holandského maliara na svete.

Múzeum krásnych umení (Szépmúvészeti Múzeum) v maďarskej metropole oslavuje sto rokov od svojho založenia vo veľkom štýle.
Zlatý klinec osláv
Na záver bohatého celoročného seriálu akcií, na ktorých postupne predstavili ukážky zo zbierok slávnych starých majstrov, pripravili skutočnú lahôdku pre milovníkov výtvarného umenia - najväčšiu výstavu Vincenta van Gogha v strednej Európe. Holanďan, ktorý sa preslávil svojím odrezaným uchom, počas života predal len jeden obraz. Šialenstvo akosi prekrývalo jeho výtvarnú genialitu. Dnes milióny ľudí obdivujú jeho ojedinelé narábanie s farebnými kontrastmi či špecifické maliarske impresie okolitej reality. Výstava z tvorby holandského postimpresionistu, sprístupnená od začiatku decembra do 20. marca budúceho roka, bude podľa všetkého zlatým klincom osláv.
V očakávaní rekordu
Od prvých dní po jej otvorení priťahuje budova na Námestí hrdinov mimoriadne veľký záujem návštevníkov. Organizátori zatiaľ najdrahšej výstavy v Maďarsku očakávajú rekord v návštevnosti. "Nevylučujem, že na konci otvorenie výstavy predĺžime aj na nočné návštevy. Počas sto dní môže prísť okolo pol milióna návštevníkov. Záujemcov bude asi oveľa viac, ako môže múzeum teraz prijať," predpokladá riaditeľ múzea László Baán. Od zmeny spoločenského systému v krajine pred sedemnástimi rokmi zaznamenala najväčšiu návštevnosť dosiaľ vlaňajšia výstava v Maďarskej národnej galérii z diel domáceho maliara Mihálya Munkácsyho s 350-tisíc návštevníkmi. Výstava diel van Gogha má šancu túto hranicu prekonať. "Momentálne je to najvýznamnejšia výstava van Gogha na svete," tvrdí L. Baán.
Obrazy z celého sveta
Návštevníci môžu vidieť 77 diel holandského majstra z rôznych období jeho tvorby. Pochádzajú zo štyroch desiatok zahraničných zbierok, napríklad z Múzea van Gogha v Amsterdame, z parížskeho Musée D´Orsay, newyorského The Metropolitan Museum of Art či washingtonskej National Gallery of Art. Dopĺňajú ich exponáty z vlastnej kolekcie budapeštianskeho múzea.
Závratne vysoká poistka
K najznámejším vystaveným obrazom patrí portrét Žena z Arles: Madame Ginoux z roku 1890. Van Gogh ho namaľoval iba niekoľko mesiacov pred svojou smrťou a považuje sa za jeden z najvydarenejších portrétov, aké vytvoril. Hodnota poistenia iba tohto jediného obrazu z rímskej zbierky dosahuje hodnotu 8,5 miliardy forintov (1,2 miliardy korún). Celková poistná suma van Goghových obrazov dosahuje závratnú výšku viac ako 150 miliárd forintov (takmer 21 miliárd korún). Je to vôbec najviac v histórii výstav v Maďarsku. Vstupné na výstavu stojí 3,4 tisíca forintov (470 korún), v predpredaji aj cez internet vyjde na necelých tritisíc.

Martin Benko, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:43