StoryEditor

Týždeň pred televízorom

16.09.2005, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 16. septembra
22.30, Jednotka: Carlitova cesta
Americká kriminálna dráma režiséra Briana De Palmu z roku 1993 o čerstvo prepustenom gaunerovi z väzenia, ktorému sa napriek snahám príliš nedarí viesť usporiadaný život. Keď príde ponuka od mafie, Carlita ani veľmi netreba presviedčať, aby počestnosť zavesil na klinec. Výborný film aj vďaka famóznym hereckým výkonom Al Pacina, Seana Penna, Ann Millerovej a Johna Leguizana.
23.55, ČT 1: Duna 1/3
Veľkovýpravné televízne spracovanie zásadnej sci-fi ságy veľmajstra žánru, spisovateľa Franka Herberta, nakrútené v roku 2000 režisérom Johnom Harrisonom. Na púštnej planéte Arrakis, jedinom zdroji korenia, suroviny chýbajúcej pre spoločnosť, dochádza k nepokojom, nielenže sa na nej má objaviť spasiteľ, ale problémy sú aj s búriacim sa domorodým obyvateľstvom a červami. Znalci vedia, o čo ide, neznalcov môže tento veľkolepý epický príbeh plný intríg len príjemne prekvapiť.
00.00, Prima: Čata
Slávny vojnový film režiséra Olivera Stonea z roku 1986, venovaný nezmyselným jatkám vietnamskej vojny, s hviezdnym hereckým obsadením -- Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, a nezabudnuteľným chlapíkom, čo si robí náhrdelník z ľudských uší.

Sobota 17. septembra
12.55, ČT 2: Jamiroquai: Neuveriteľný koncert
Koncertný dokument z roku 2002, venovaný hudobnej formácii Jamiroquai a zvlášť jej frontmenovi, mužovi mnohých čiapok menom Jay Kay.
22.25, Dvojka: Zvláštne dni
Strhujúci americký, takmer cyberpunkový triler režisérky Kathryn Bigelowovej z roku 1995, odohrávajúci sa v Los Angeles na Silvestra 1999. Vyzerá to na ťažkú apokalypsu, chaos, špina, zmar a depka, a to ešte ľudia ulietajú na novej droge, diskoch, na ktorých sú zaznamenané autentické ľudské emócie, sny, spomienky a túžby. Najextrémnejšou formou, ktorá sa na diskoch objavuje, je ľudská smrť, a práve vyšetrovanie takejto smrti vovedie hlavného hrdinu do bizarného sveta emocionálnych hackerov, ktorých nejaká tá vražda kvôli zisku v žiadnom prípade nedokáže rozhádzať. Nezabudnuteľný kúsok s Ralphom Fiennesom a Juliette Lewisovou v hlavných úlohách.

Nedeľa 18. septembra
21.45, Jednotka: Mexičan
Americká akčná komédia s Juliou Robertsovou a Bradom Pittom v hlavných úlohách, o junákovi, čo sa podujal mafiánskemu bossovi zaobstarať slávnu historickú zbraň a aby si to nerozmyslel, odovzdal do zálohu svoju priateľku. Tú to celkom pochopiteľne neteší. Film režiséra Gore Verbinského z roku 1999 v čase svojej premiéry veľa slávy nepoberal, ale s časom zreje ako víno. Po každom pozretí sa zdá lepší.

Pondelok 19. septembra
21.20, ČT 2: Spáč
Scenárista, režisér a muž, ktorý spravil z neurózy svoju ochrannú známku, Woody Allen, nakrútil Spáča v roku 1973 a azda jediný raz vo svojej kariére výrazne zabrúsil do žánru sci-fi. Komédii zostal verný, a tak je Spáč zábavnou sci-fi komédiou o chlapíkovi, ktorý sa vybral na operáciu žalúdočných vredov a prebudil sa po dvesto rokoch v budúcnosti, kde ľudským stravovacím návykom sú ovocie a zelenina gigantických rozmerov.

Utorok 20. septembra
21.50, Dvojka: Darebáčikovia
Woody Allen dvakrát do týždňa je optimálna dávka, aby sa nám tento depresívny čudák s talentom od Boha neznechutil. Darebáčikovia boli nakrútení v roku 2000, teda relatívne nedávno, a rieši sa v nich problém mizerného vykrádača bánk a jeho agilnej manželky. Pekáreň koláčikov, ktorá má slúžiť len ako zásterka na vykopanie tunelu do banky, začne nečakane zarábať, peniaze z lupu manželia nepotrebujú, čo však potrebujú sú pravidlá, ako sa právať vo vyššej spoločnosti. Netradičný Allenov film, plný situačnej komiky a neallenovských gagov, v ktorom herecky exceluje Hugh Grant v úlohe snobského konzultanta životného štýlu.

Streda 21. septembra
23.45, TV Joj: eXistenZ
Vynikajúci, skoro halucinogénny sci-fi triler majstra bizarných filmov, režiséra Davida Cronnenberga, nakrútený v britsko-kanadskej koprodukcii v roku 1999. Vo filme sa, podobne ako v Matrixe, rieši problematika virtuálnych umelých svetov. Hranice reality v eXistenZ naruší dokonalá počítačová hra, hra na existenciu, hra na skutočnosť a po polhodinke už nikto vrátane divákov netuší, či sa hlavní hrdinovia pohybujú v našom svete, alebo sú jej súčasťou. Zahrali si aj Jennifer Jason Leighová, Jude Law a Willem Dafoe.

Štvrtok 22. septembra
23.35, TV Markíza: Apokalypsa 1/2
Rozdeliť absolútnu filmovú klasiku, možno jeden z desiatich najlepších filmov vôbec - Apokalypsu režiséra Francisa Forda Coppolu, nakrútenú v roku 1979 - do dvoch častí, je nechutná hanebnosť, zvrátenosť podobná incestu, len horšia. No komusi v programovom oddelení je to jedno, a jedno je to asi aj majiteľom autorských práv. Hanba, a zároveň dobrý dôvod pozrieť sa po Apokalypse kdesi inde.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:13