StoryEditor

Týždeň pred televízorom

30.06.2006, 00:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 30. júna
21.25, TV Markíza: Svätý
Americký akčný kúsok nakrútený podľa rovnomenného televízneho seriálu v roku 1997 režisérom Phillipom Noyceom, s veľkými komerčnými očakávaniami, ktoré sa nenaplnili. Film o excelentnom zlodejovi, ktorý ako pseudonymy používa mená svätcov, nezarobil ani na slanú vodu a viac-menej pochoval sľubne rozvíjajúcu sa kariéru Vala Kilmera. Za jedno pozretie však určite stojí a, hlavne, disponuje vynikajúcim soundtrackom.
23.10, Prima: Taká zvláštna rodinka
Určite neštandardný, avšak vynikajúci film jedného z najoriginálnejších hollywoodskych režisérov, Wesa Andersona, nakrútený v roku 2001 s hviezdnym hereckým obsadením, ktorému dominujú Gene Hackman, Anjelica Hustonová, Ben Stiller, Gwyneth Paltrowová, Luke Wilson, Owen Wilson, Danny Glover, Bill Murray a zopár ďalších. Mix drámy a komédie, v príbehu svojráznej disfunkčnej rodiny s geniálnymi deťmi a otcom vydriduchom, ktorý sa po rokoch pokúša znovu pospájať popretŕhané väzby.
1.15, TV Joj: Záhrada zla
Béčkový americký horor režisérskeho nepodarku Jamesa Hickoxa z roku 1998, o šialenom botanikovi vraždiacom prostredníctvom rastlín. Ide o čosi také bizarné, až tomu nemožno uprieť istý zvrátený pôvab.

Sobota 1. júla
16.20, Prima: Oscar
Smutný dôkaz absolútnej hereckej neschopnosti Sylvestra Stallona, film režiséra Johna Landisa z roku 1991, ktorý chcel byť komédiou, ale je len najhorším remakom, aký kedy vznikol. Filmu totiž ako vzor slúžila rovnomenná francúzska komediálna klasika s Luisom de Funésom v hlavnej úlohe. Tomuto Oscarovi však nepomohli ani Ornela Muttiová, ani Marisa Tomeiová, ktoré v ňom hrali tiež.
20.00, TV Markíza: Dannyho jedenástka
Americká krimikomédia z roku 2001, nakrútená režisérom Stevenom Soderberghom ako štýlový remake rovnomenného filmu z roku 1960, v ktorom zažiarili Frank Sinatra, Dean Martin či Sammy Davis Jr. Partia špičkových zločincov sa rozhodne z kasína ukradnúť 150 miliónov dolárov a vyjde im to. Zahrali si aj George Clooney, Brad Pitt a Julia Robertsová.
21.00, ČT 1: Sedem statočných
Yull Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn a Horst Bucholz proti Eli Wallachovi v klasickom westerne Johna Sturgesa z roku 1960, ktorý vznikol ako remake rovnako klasického filmu režiséra Akiru Kurosawu Sedem samurajov. Veľký film!

Nedeľa 2. júla
17.25, ČT 2: Slamený vdovec
Ďalšia klasika, americká komédia režiséra Billyho Wildera z roku 1955, s Marylin Monroeovou v hlavnej úlohe pomalšej blondínky, ktorá popletie hlavu roztržitému chlapíkovi v najlepších rokoch. Veľmi pôvabný staromilský film, aké sa dnes už nenakrúcajú.
21.00, TV Joj: Schindlerov zoznam
Majstrovské dielo o holokauste režiséra Stevena Spielberga z roku 1993, obžaloba genocídy a oslava individuálneho ľudského hrdinstva, nakrútená podľa skutočných životných osudov Oscara Schindlera, priemyselníka a člena NSDAP, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil niekoľko stoviek Židov.

Pondelok 3. júla
21.35, ČT 2: Braček, kde si?
Dobrodružná retro komédia nestorov amerického nezávislého filmu, režisérov a scenáristov, bratov Ethana a Joela Coenovcov, nakrútená v roku 2000 ako voľná parafráza Homérovej Odysey, o troch trestancoch na úteku (George Clooney, John Turturo, John Goodman) hľadajúcich poklad a popri tom robiacich aj hudobnú kariéru.
22.50, Jednotka: Narodený 4. júla
Vojnový, a najmä protivojnový film režiséra Olivera Stona z roku 1989 s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe najprv vojaka vo Vietname, vzápätí vietnamského veterána, ktorý si hľadá nové miesto v živote, a predovšetkým jeho zmysel. Tak troška premrhaná možnosť Olivera Stona povedať čosi zásadné, filmu totiž vyslovene škodí herecká impotencia hlavnej hviezdy.

Utorok 4. júla
22.55, Prima: Loď duchov
Priamočiary americký horor o lodi ovládanej duchmi mŕtvych, a o živých, ktorí sa snažia narušiť ich pokoj. Film disponuje zábavnou dávkou brutality a viac-menej aj prekvapivou pointou, takže pobaví a neurazí. Vznikol v roku 2002 v americko-austrálskej koprodukcii a nakrútil ho režisér Steve Beck.

Streda 5. júla
2.30, TV Markíza: Casablanca
Jeden z najslávnejších filmov svetovej kinematografie, filmová romanca, akých viac niet, nakrútená v roku 1942 režisérom Michaelom Curtizom s Humprey Bogartom a Ingrid Bergmanovou v hlavných úlohách. Milostný trojuholník, v ktorom zvíťazí skutočná láska, a predovšetkým česť, takže nečakajte žiaden gýčovitý slaďák. Zrejme jeden z najcitovanejších filmov vôbec, ktorý sa stal kultúrnou inštitúciou.

Štvrtok 6. júla
16.45, Prima: Vráť sa do hrobu
Československá smutno-smiešna komédia režiséra a predstaviteľa hlavnej úlohy Milana Šteindlera, nakrútená v roku 1989, o sociológovi, ktorý v rámci výskumu opäť zasadne do stredoškolských lavíc a je mu tam príjemnejšie, akoby si sám myslel.
21.40, ČT 2: Dvojitý život Veroniky
Poľsko-francúzska takmer lyrická dráma, poetický príbeh dvoch mladých dám žijúcich v dvoch mestách jeden život. Veľké filmové umenie nakrútené režisérom Krzysztofom Kieslowským v roku 1991.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:38