11.06.2007, 18:15

NOTES ON A SCANDAL, február 2007
Na príbehoch o tom, ako učiteľka zvedie žiada je vždy čosi príťažlivé, chceme vidieť fotky v bulvárnej tlači, čítať pobúrené reakcie rodičov a predstavujeme si jeho spolužiakov, ktorí mu to všetko ticho závidia. On to už má za sebou a mal šťastie na zrelú ženu, oni ešte pred sebou a horzí, že to bude s nejakou neobratnou tínedžerkou. Britský film však nezostáva iba pri vzťahu učiteľka-žiak, jeho druhou líniou je patologické priateľstvo medzi učiteľkou podvádzajúcou svojho staršie manžela so žiakom mladším takmer o dve generácie a staršou osamelou klegyňou (v tomto prípade vynikajúco obsadení Judy Dench). Tá sa na ňu viaže dosť nezdravým spôsobom a pokúša sa ju maipulovať tak, aby z toho vyťažila čo najviac. Partnerkou v tomto hereckom dueli je jej Cate Blanchett, podľa niektorých kritikov príliš pekná na to, aby jej niekto uveril, že je odkázaná na zvádzanie maloletých. V skutočnosti to medzi ňou a spomínaným 15-ročným žiakom až tak neiskrí, skutočné napätie filmu dodáva vzťah medzi dvoma učiteľkami. Priteľstvo sa niekedy veľmi podobá láske, tiež sa kedykoľvek môže zmeniť na nevraživosť.

SCENES OF SEXUAL NATURE, 2007
Niekedy je lepšie ignorovať príliš racionálnych kritikov a zájsť si na film aj napriek ich výhradám o tom, že sa v ňom objavujú klišé a nie je ničím prevratný. Láska však má zvyčajne iba dve hlavné postavy a možnosti toho, čo sa medzi nimi môže stať, sú limitované. Od takétoho filmu až tak neočakávame niečo prevratné, ale skôr niečo, čo nám bude povedomé. Príbehy siedmych veľmi rozdielnych párov odohrávajúce sa sa v londýnskom lesoparku Hampstead Heath sú tzv. feel good movie, čo môže byť nadávka, ale aj označenie príjemnej zábavy. Nenechajte sa nachytať na sex v názve, film nič také neukazuje, do parkov sa ľudia chodia predovšetkým prechádzať a rozprávať. Jeho silnou stránkou je najmä humor, láska a pokusy o ňu majú vždy aj svoj komický rozmer. Film, kde sa objavia aj známejšie tváre ako je Ewan McGregor a komička Catherine Tate, je ukážkou toho, že sa dá nakrúcať aj s minimálnym rozpočtom (260-tisíc libier). Nakrúcalo sa necelých šesť týždňov a hoci nebolo uspokojené náročné oko kritikov, ľudia vychádzajúci z kina mali všetci v tvári pobavený výraz.

STRAIGHTHEADS, apríl 2007
Film, ktorý su ľudia budú pamätať najmä vďaka erotickým scénam s Gillian Anderson a tomu, ako sa dokonale pomstiť mužovi, ktorý vás znásilnil. Tvrcovia sa príliš ponáhľali, celý príbeh sa im zmestil do dnes už takmer nevídanej hodiny a dvadsiatich minút. Namiesto toho si mohli dať viac námahy s dobre rozohraným príbehom, ktorý k záveru nasmerovali k samoúčelnej brutalite. O niečo staršia Alice pozve muža ktorý v jej luxusnom dme inštaluje kamery (Adam) na večierok do vidieckeho sídla svojho šéfa. Cestou domov majú konflikt so skupinou vidiečanov, jeho zbijú na nepoznanie, ju znásilnia. Zo vzťahu, ktorý bol zrejme plánovaný len na jednu noc, sa vyvinie zúfalé súžitie dvoch obetí násilia. Najmä pre aktívnejšiu Alice je dôležité prísť na to, ako sa vysporiadať s tým, čo sa im obom stalo. Keď tajne nainštalujú kamery do domu jedného z dedinčanov, zdá sa, že film môže ísť trochu hlbšie a ukáže všetko, čo je pod povrchom. Namiesto toho to iba naznačí a ku koncu sa mení na brutálnu anekdotu o tom, ako duševne labilný Adam prevezme iniciatívu do vlastných rúk.

Článok prebraný z Echo magazínu

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:31