Gennadij Nikolaevič RoždestvenskijOperaAndBallet.com
StoryEditor

Zomrel významný ruský dirigent Gennadij Roždestvenskij

16.06.2018, 13:15
Autor:
ČTKČTK
Bol hlavným dirigentom Symfonického orchestra BBC, Viedenského symfonického orchestra, Kráľovskej filharmónie v Štokholme, desať rokov pôsobil ako dirigent Veľkého divadla v Moskve.

Vo veku 87 rokov dnes po dlhej chorobe zomrel významný ruský dirigent, skladateľ a klavírny virtuóz Gennadij Roždestvenskij.

Oznámila to agentúra Interfax. Umelec, považovaný za jedného z vedúcich interpretov ruskej klasiky a aj európskej hudby 20. storočia, stál viac ako päťdesiat rokov na čele sovietskych, ruských a zahraničných hudobných telies.

Mnohokrát sa zdržiaval aj v Prahe. Ako dirigent Roždestvenskij debutoval už v roku 1951, od polovice 70. rokov bol profesorom Moskovského konzervatória.

V sovietskej ére popularizoval diela zahraničných skladateľov, ktoré ruská verejnosť v tom čase prakticky nepoznala, okrem iného Paula Hindemitha alebo Carla Orffa. Riadil sovietsku premiéru baletu Igora Stravinského Svätenie jari alebo opery Benjamina Brittena Sen noci svätojánskej.

Začiatkom storočia pôsobil ako umelecký riaditeľ moskovského Veľkého divadla. Roždestvenskij vo svojej bohatej kariére vystupoval na popredných svetových scénach, nakrútil sedem stoviek gramofónových platní s dielami Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa, Sergeja Prokofjeva a mnohých ďalších.

Bol hlavným dirigentom Symfonického orchestra BBC, Viedenského symfonického orchestra, Kráľovskej filharmónie v Štokholme, desať rokov pôsobil ako dirigent Veľkého divadla v Moskve. Ruského dirigenta dobre poznala aj československá hudobná verejnosť. Začiatkom 50. rokov Roždestvenskij v Prahe krátko študoval.

Na festivale Pražská jar prvýkrát dirigoval v roku 1962, záverečné koncerty Pražskej jari vykonal v roku 1974 alebo v roku 2007. V Prahe okrem iného dirigoval diela Leoša Janáčka, Hector Berlioz, Bohuslava Martinů alebo Dmitrija Šostakoviča.

01 - Modified: 2021-11-15 15:58:48 - Feat.: - Title: Vo veku 91 rokov zomrel dirigent Ladislav Holásek
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:27