Najpopulárnejšie osobnosti roka 1993 - anketa Života Bratislave vo štvrtok 23. decembra vyhlásili najpopulárnejšie osobnosti roka 1993 - ankety časopisu Život. 9 V hereckej kategórii - muži prvenstvo získal Marián Zednikovič. Ako hosťa do programu večera si vybral svojho kolegu Stana Dančiaka.Archív Tasr
StoryEditor

Lord Norton a sluha James sa vracajú. Dančiaka a Zednikoviča nahradia známi herci

19.06.2018, 09:00
Autor:
tasrtasr
Bratislavské Štúdio L+S chystá premiéru predstavenia Lord Norton a sluha James.

"Obnovená a prepísaná premiéra je poctou Stankovi Dančiakovi a žiaľ už nebohému Mariánovi Zednikovičovi, ktorí tieto postavy fantasticky stvárnili aj v divadelnom predstavení," uvádza k legendárnej komédii jej autor Ján Snopko.

Inscenácia vzniká v produkcii umeleckej agentúry LECA production. K obnove a znovuzrodeniu dvojice, ktorá pred dvadsiatimi rokmi zabávala Slovákov svojimi vtipnými príbehmi v rozhlase i na javisku, pomohol hudobný skladateľ, dirigent a spoluproducent Rudolf Geri.

V novom obsadení účinkuje Ľuboš Kostelný ako rozmaznaný mladý pán Lord Norton a v postave starého verného sluhu Jamesa sa predstaví Jozef Vajda.

"Zdalo sa mi odvážne po dvadsiatich rokoch vyťahovať niečo, čo Stano Dančiak a Maroš Zednikovič spravili tak výnimočne a zapamätateľne," uviedol v pondelok na tlačovej konferencii po verejnej generálke režisér Michal Vajdička, ktorý sa rozhodol pre inscenovanie nového textu Jána Snopka po prečítaní scenára.

"Keď mi Jožko doniesol ten text a prečítal som si ho, povedal som, prečo nie, veď je to také odľahčenie," poznamenal k "uvoľnenej" hre, ktorá hercom ponúka aj priestor na improvizáciu.

"Sám som zvedavý, do akej miery diváci opustia spomienky na pána Dančiaka a na pána Zednikoviča a prijmú tú polohu pána Vajdu s pánom Kostelným," priznal Vajdička.

"Pôvodne som mal robiť pána a Ľubo sluhu, režisér to videl úplne inak," prezradil Jozef Vajda. "Vtedy som sa nadchol a začalo ma to zaujímať," doplnil ku komédii, ktorá sa bude ďalej vyvíjať počas repríz.

"Zopár vecí zostalo aj z pôvodného scenáru, scény ako napríklad tenis, politické narážky sa zmenili," dodal herec. V úlohe rozmaznaného mladého pána sa Ľuboš Kostelný cíti podľa vlastných slov zatiaľ opatrne.

"Svoje istoty si nájdeme s divákmi. Na to, aby ste zistili, čo je vôbec vtipné, potrebujete diváka, ktoré počas skúšok nemáte. Až s reprízami si dokážeme vybudovať určité veci, ktoré budú zaručene fungovať," podčiarkol a pripustil, že sa teší na improvizáciu i vymýšľanie nových zložitých prirovnaní, ktorými ako Norton častuje svojho Jamesa.

"Nás teraz čaká fáza overovania si, ako čo funguje. Pasáže týkajúce sa Slovenska sa budú určite mierne rozširovať," naznačil Kostelný k inscenácii, ktorá nie je postavená len na vtipoch, zásahom režiséra Vajdičku by mohla byť pre divákov divadelným zážitkom.

"Text nie je komplikovaný, je to súbor skečov, ktoré sú dobré, fungujú, ale to podanie musí byť presvedčivé. Vyrobenie postáv je najkomplikovanejšie, aby sa nepodobali s tými postavami spred 20 rokov. Teraz vôbec nie som schopný odhadnúť, či sa nám to vlastne podarilo," povedal pre TASR Michal Vajdička.

"Chceme, aby Lorda Nortona a sluhu Jamesa po 20 rokoch videl každý, dali sme si záväzok, že navštívime každé mesto a každú obec," uviedol producent Andrej Antonio Leca s tým, že predstavenie bude putovať za divákmi od konca júna.

Premiéra nového titulu sa uskutoční v utorok 19. júna v Štúdiu L+S, prvá repríza na domovskej scéne bude 4. júla.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:50