REUTERS/Tony Gentile
StoryEditor

Začal sa Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Príde aj Lady Gaga

31.08.2018, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Pred piatimi rokmi odštartoval medzinárodný filmový festival v Benátkach film s vesmírnou tematikou Gravitácia.

Okamžite potom získal sedem Oscarov. Či bude rovnako úspešný aj príbeh Prvý človek o astronautovi Neilovi Armstrongovi, ktorý uviedli v stredu, sa ukáže neskôr. 

Festival odštartoval odovzdaním Zlatého leva za celoživotné dielo. Dostala ho 81-ročná britská herečka Vanessa Redgraveová. Pozrite si fotogalériu z červeného koberca: 

​​​Na rozdiel od Gravitácie sa film o prvom človeku, ktorý vykročil na Mesiac, nesústredí na samotné napätie vo vesmíre. Režisér oscarového diela La La Land Damien Chazelle sa podľa novinárov v tomto diele pozrie viac do hĺbky na pocity muža.

Ten opúšťa svoj svet s možnosťou, že sa už nikdy nevráti. V hlavnej úlohe sa predstaví Ryan Gosling. 

Hviezdami budú Gosling aj Lady Gaga

"Toto je príbeh, ktorý musel byť spojený medzi Mesiacom a kuchynským drezom," povedal o filme režisér Chazelle. Dej sa začína v roku 1961, kedy Spojené štáty zaostávali za Sovietskym zväzom vo vesmírnej súťaži, a vedie až k ceste na Mesiac. Prelínajú sa v ňom osobné aj profesionálne krízy.

Hlavnou hviezdou prehliadky bude okrem Goslinga, známeho z oscarového La La Landu tiež americká popová speváčka Lady Gaga. Provokatívna star na festivale predstaví nesúťažný film herca a režíséra Bradleyho Coopera Zrodila sa hviezda - remake klasického hollywoodskeho filmu s Judy Garlandovou z roku 1954.

Cena za celoživotné dielo

75. ročník benátskeho festivalu ocenil britskú herečku Vanessu Redgraveovú, ktorá svoje umenie dokázala v množstve filmov. Hviezdila v Zväčšenine, vo filmoch Maria Stuartová, kráľovná Škótska, Julie, Láska Isadory Duncanovej. Rovnaké ocenenie získa aj 75-ročný kanadský režisér David Cronenberg.

O tom, ktorý z 21 súťažných celovečerných snímkov dostane na záver prestížnej prehliadky v sobotu 8. septembra hlavnú cenu, rozhodne medzinárodná porota. Na jej čele je oscarový režisér  Guillermo del Toro. Jeho fantasy thriller Podoba vody vyhral festival vlani. 

Diváci uvidia aj niekoľko politicky angažovaných snímkov, ktoré sú namierené napríklad proti rasizmu alebo terorizmu. Prehliadka si už tiež vyslúžila nálepku "politicky nekorektná", pretože do súťaže vybrali iba jeden film, ktorý nakrútila žena. Na rozdiel od festivalu v Cannes umožnili organizátori účasť filmov z produkcie americkej streamovacej služby Netflix.

01 - Modified: 2019-09-07 19:09:02 - Feat.: - Title: Zlatého leva na festivale v Benátkach získal film Joker
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 20:47