StoryEditor

Týždeň pred televízorom

07.07.2006, 00:00

Piatok 7. júla
20.00, Joj: Môj strýko z Marsu
Rodinná sci-fi komédia o ufónovi, stroskotancovi z Marsu, ktorý na Zemi predstiera, že je človek a skúša sa nezapliesť sa s médiami, čo je problematické, keďže sa skrýva v rodine televízneho reportéra. Film s príjemnými hereckými výkonmi Jeffa Danielsa, Christophera Lloyda a Daryl Hannahovej nakrútil v roku 1999 režisér Donald Petrie,
3.15, Prima: Diablova obeť
Nadštandardný americký horor režiséra Bradforda Maya z roku 2000 o partii pubertiakov čeliacich satanistickej sekte, ktorá by ich najradšej kompletne obetovala svojmu pánovi a podniká v súlade s týmto zámerom náležité kroky.

Sobota 8. júla
8.40, ČT 1: Neberte nám princeznú
Vynikajúci československý, slovenský televízny muzikál o dievčati z dobrej rodiny, ktoré pred všetkým týmto zhonom utečie do detského domova a jej chlapec ju pomáha nájsť. Aj keby len kvôli tomuto muzikálu budú Miroslav Žbirka a Marika Gombitová navždy klasikmi. Muzikál nakrútil podľa scenára Alty Vášovej v roku 1981 režisér Martin Hoffmeister, geniálnou hudbou ho vybavil ďalší slovenský klasik Dežo Ursíny a o texty sa postaral Ján Štrasser.
15.55, Markíza: Rodina Addamsovcov
Pseudohororová, ale o to láskavejšia komédia režiséra Barryho Sonnenfelda z roku 1991, o svojráznej, morbídnej a veľmi vzájomne sa milujúcej rodinke čudákov. Hrajú Raul Julia, Anjelica Hustonová, Christopher Lloyd a v úlohe malej "Stredy" dnes už populárna Christina Ricciová.
22.15, Prima: Frekvencia
Čistokrvná americká sci-fi z roku 2000, v ktorej sa režisér Gregory Hoblit venuje takým komplikovaným záležitostiam, ako sú časové paradoxy, ale robí to divácky veľmi zrozumiteľným a vďačným spôsobom. V hlavnej úlohe Dennis Quaid a Jim Caviezel.
22.35, Markíza: Ospalá diera
Majstrovská mysteriózna love story nakrútená v americko-nemeckej koprodukcii v roku 1999 režisérom Timom Burtonom. Príbeh detektíva presvedčeného v silu vedy, ktorý sa na úsvite 18. storočia pokúša vyšetrovať prípad s preukázateľne nadprirodzeným pozadím. Aj vizuálne krásny film s nádhernou magicko-nostalgickou atmosférou a Johnym Deppom v hlavnej úlohe. Opäť Christina Ricciová a ako hlavný záporný hrdina zažiaril Christopher Walken.
23.00, Dvojka: Vincent a Theo
Holandsko-britsko-francúzska životopisná dráma režiséra Roberta Altmana z roku 1990 venovaná osudom Vincenta Van Gogha, špeciálne jeho vzťahu s bratom Theom, s veľkolepými hereckými výkonmi Tima Rotha a Paula Rhysa.

Nedeľa 9. júla
13.15, Prima: Bullittov prípad
Klasický americký menej akčný, viac kriminálny film nakrútený v roku 1968 režisérom Petrom Yatesom so Stevom McQueenom v hlavnej úlohe policajta, na dvakrát ochraňujúceho svedka v mafiánskom procese. Film, ktorý dal svetu často citované naháňačky skáčucich áut v San Francisku.
15.40, Joj: Návrat do budúcnosti
Americká dobrodružná sci-fi komédia režiséra Roberta Zemeckisa z roku 1955, o paholkovi, ktorý sa s pomocou priateľa, staršieho a tak trocha šialeného vedca, dostane do minulosti, a takmer prekazí svoje vlastné narodenie. Jeden z tých filmov, aké dnes už nevznikajú, Michael J. Fox vo svoje životnej úlohe.

Pondelok 10. júla
21.30, ČT 2: Trinásť rozhovorov o tom istom
Americký nezávislý film odohrávajúci sa v súčasnom New Yorku, zložený zo štyroch jemne sa ovplyvňujúcich príbehov ľudí, ktorí sú v istom zmysle na životnej križovatke. Troška náročnejší, zato veľmi dobre nakrútený film režisérky a scenáristky Jill Sprecherovej z roku 2001.

Utorok 11. júla
21.50, Dvojka: 8?
Francúzsko-talianska dráma z roku 1963, nakrútená režisérom Fredericom Fellinim. Osobitá autorská výpoveď, v ktorej Fellini cez príbeh režiséra Guida (Mastroianni) ponúka pohľad do vlastne autorskej a predovšetkým inšpiračnej kuchyne.

Streda 12. júla
20.00, ČT 2: Tri farby: Modrá
Umelecký kúsok slávneho a rešpektovaného poľského režiséra Krzysztofa Kieslowského nakrútený v roku 1992 vo francúzsko-poľskej koprodukcii, s Juliette Binocheovou v úlohe čerstvej vdovy pokúšajúcej sa nájsť si v živote znova svoje miesto. Tá časť Kieslowského voľnej, "farebnej" trilógie, ktorá je venovaná slobode.
23.05, ČT 1: Zlez zo stromu
Bizarná americká takmer komédia nakrútená čoraz rešpektovanejším režisérom Michelom Gondrym v roku 2001, podľa scenára už veľmi rešpektovaného, a pravdepodobne aj najoriginálnejšieho hollywoodskeho scenáristu dneška, Charliena Kaufmana. Príbeh divoko žijúceho muža, ženy s nadmerným ochlpením a vedca, ktorý sa pokúša naučiť myši jesť príborom. Veľmi čudný a veľmi vydarený, aj keď troška netradičný film.

Štvrtok 13. júla
22.05, ČT 2: Noc vo Varennes
Francúzsko-talianska historická dráma režiséra Ettora Scolu z roku 1982 odohrávajúca sa počas francúzskej revolúcie, zároveň jediná možnosť ako uvidieť Marcella Mastroianniho v úlohe Casanovu.
22.50, Jednotka: Darkman
Komisková adaptácia z čias, keď ešte komiksové adaptácie nevznikali ako na bežiacom páse, o škaredo popálenom vedcovi, čo sa po nociach mení na akčného mstiteľa. Film nakrútil v roku 1990 režisér Sam Raimi, ten istý, ktorý dal pred tým svetu sériu nízko rozpočtových hororov Evil Dead a Spidermana, vlastne oboch, a trojku pripravuje.
22.55, Markíza: Psycho
Jeden z najzbytočnejších filmov, aký kedy uzrel prítmie kinosál, úplne polopatistický detailný remake dokonalého filmu Alfreda Hitchcocka, spáchaný v roku 1998 režisérom Gusom Van Santhom. Nové Psycho má všetko ako staré Psycho, len mu chýba atmosféra a zmysel.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 10:58