TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Laureátkou ceny Anasoft litera je Etela Farkašová

20.09.2018, 09:26
Autor:
TASRTASR
Spisovateľka a filozofka Etela Farkašová sa v stredu večer v Bratislave stala 13. laureátkou slovenskej literárnej ceny Anasoft litera.

O víťazovi rozhodla odborná porota, ktorú tento rok tvorili literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro, literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek.

Za najlepšiu slovenskú knihu vydanú v uplynulom roku vybrali Scenár (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2017) Etely Farkašovej, ktorá si odniesla cenu honorovanú sumou 10 tisíc eur a ocenenie v podobe betónovej zarážky na knihy s krištáľmi.

Autorka v rozsiahlejšej próze Scenár rozvíja témy prítomné v jej predchádzajúcej tvorbe, do istej miery sa vracia aj k typom postáv, ktoré sú pre ňu príznačné. V ocenenej próze je to manželský pár, umelecká prekladateľka a prírodovedec, s ktorými sa čitateľ stretáva v čase, keď prechádzajú procesom vyrovnávania sa s vlastným starnutím.

Podľa Dereka Rebra je Scenár ďalšia autorkina ukážka myšlienkovej aj tvorivej inakosti snúbiacej sa s vysokou umeleckou hodnotou: "Navyše málokto u nás tematizuje feministické otázky, už tu by som mohol skončiť, s takou formálnou presvedčivosťou a takto netézovito. Texty sú angažované zvnútra, a o to účinnejšie."

Okrem hlavného ocenenia bola počas ceremoniálu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava opäť udelená aj Cena čitateľov, ktorú tento rok získal Daniel Majling za knihu Ruzká klazika (BRAK, 2017).

"Hlasovalo zaňho 174 ľudí z celkového počtu 589. Jeho víťazstvo bolo tesné, viac-menej vyrovnané skóre mal titul Muž z jamy a deti z lásky Vandy Rozenbergovej (139 hlasov) a kniha Sladký život Jany Micenkovej (130 hlasov)," TASR informovala koordinátorka projektu Simona Fochlerová.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich prózy sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Výsadou ocenenia je automatická nominácia všetkých slovenských prozaických titulov a každoročná zmena poroty. V roku 2018 cena pridala tretie kolo hlasovania odbornej poroty, ktorá z desiatich kníh vyberá päť finalistov.

V predchádzajúcich ročníkoch dostali cenu od softvérovej spoločnosti autori Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, Veronika Šikulová, Peter Macsovszky, Ondrej Štefánik a dva razy Pavel Vilikovský.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:39