StoryEditor

Bez masky s... Michalom Hvoreckým

Bez masky s... Michalom Hvoreckým

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Vydanie dvoch kníh Daniila Charmsa v preklade Jána Štrassera. Album I am a Bird Now od newyorskej skupiny Antony & The Johnsons.

Pri ktorej téme by ste si najradšej nasadili masku?
-- Nerád v zahraničí hovorím o výške literárnych honorárov na Slovensku. Vtedy si väčšina kolegov z cudziny myslí, že som buď šialenec alebo narkoman, no v každom prípade nebezpečne blúznim a hovorím smrteľne vážne niečo, čo jednoducho nie je v Európe 21. storočia možné.

Aká správa vami otriasla?
-- Keď som sa dozvedel, že 28-ročný Kórejčan zomrel po tom, ako nepretržite päťdesiat hodín hral počítačovú hru. Podobné veci prežíva aj hrdina môjho nového románu Plyš. Myslel som si, že si až príliš vymýšľam, ale realita ma opäť raz predbehla.

Ktorú slovenskú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Kedykoľvek sa cítim na dne a potrebujem sa okamžite zabaviť, zapnem si Televízne noviny na TV Markíza, predovšetkým správy z domácej politiky. Na to sa nechytajú ani béčkové science fiction seriály.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- Room Raiders na MTV -- asi najbizarnejší spôsob televízneho spoznávania neznámeho človeka: s detektívnym náradím vliezť do jeho izby, keď tam nie je, a všetko presnoriť, kým dotyčný celé dianie na diaľku sleduje kamerou. Kam sa hrabe insitná Pošta pre teba so svojím poštárikom! Skôr než potenciálnemu partnerovi zlomíte srdce, treba prečítať jeho e-maily, listy a denník, prezrieť smetné koše, posteľné plachty, tajné zásuvky a ultrafialovou lampou presvietiť bielizeň!

Najnesympatickejší filmový hrdina?
-- Najnesympatickejšie sú mi práve takzvané sympatické filmové postavy, aké stelesňujú napríklad herci Zdeněk Svěrák vo filme Kolja alebo Tom Hanks ako Forrest Gump. V takom prípade vždy dúfam v rýchly príchod veľmi nesympatickej postavy, ktorá sa so všetkými sympatickými na plátne rýchlo a dôrazne vysporiada.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala pri písaní?
-- Ešte nikdy mi neprekážala pieseň Teenage Kicks od The Undertones. Keď sa neviem pohnúť v texte, vždy mi spoľahlivo dodá nebezpečné množstvo energie.

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- Nevysedávam často, lebo nemám veľa voľného času, ale keď už, tak vo Verne v Bratislave. Najradšej v lete, keď sa dá sedieť vonku a ideálne aj s laptopom poruke, lebo na Hviezdoslavovom námestí zriadili môj obľúbený wi-fi internet zdarma, čo je príklad hodný nasledovania.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
-- Kongresová knižnica vo Washingtone.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:46