StoryEditor

Rembrandt na Dunaji

20.12.2006, 23:00
Výstava. Slovenská národná galéria predstavuje majstrov nizozemského umenia.

Svet si tento rok pripomína 400. výročie narodenia holandského maliara Rembrandta van Rijna. Umelca, ktorý je nazývaný aj majstrom portrétu (vytvoril ich vyše 80), si jeho rodné Holandsko uctilo množstvom výstav a sprievodných akcií. V týchto dňoch si jeho jubileum pripomína aj Slovenská národná galéria (SNG).
Nizozemská prehliadka
Pripraviť na Slovensku monografickú výstavu o Rembrandtovi je prakticky nemožné. Samozrejme, z finančného hľadiska. Rembrandt sa preto stal "len" súčasťou širšie koncipovanej výstavy o nizozemskom maliarstve Bludní Holanďania, ktorú si do 18. marca 2007 môžete pozrieť na niekoľkých podlažiach SNG a aj v Mirbachovom paláci. Expozícia predstavuje asi 150 malieb a vyše 200 grafík leydenských, antverpských, bruselských, amsterdamských aj iných majstrov predovšetkým 15. - 17. storočia. Pozbierané sú hlavne zo slovenských galerijných a múzejných zbierok, hradov či kaštieľov, ako celok však nikdy neboli prezentované.
Rembrandt a jeho žiaci
Výstava nie je radená chronologicky, ale tematicky. Delenie na krajinu, žánrové výjavy, portrét, zátišie, alegóriu alebo historickú maľbu umožňuje návštevníkovi porovnávať predovšetkým prístupy k jednotlivým témam, ich spôsob spracovania, použitú techniku, symboliku, interpretačný prístup. Asi najväčšiu pozornosť púta Rembrandtov okruh, ktorý okrem niekoľkých majstrových grafík ponúka aj kópie a inšpirácie jeho žiakov a nasledovníkov. Perličkou sú súčasné slovenské interpretácie niektorých Rembrandtových diel v podaní Rudolfa Filu, Vladimíra Kordoša a Mariána Mudrocha.
Na výstave aj najznámejší Flám
Nemenej pozornosti si zasluhuje okruh Petra Paula Rubensa, najznámejšieho flámskeho maliara, ktorého obrazy sú podľa Rembrandta oslavou života. V Bratislave nám jeho dynamickosť či kyprosť ženských tvarov však pripomenú najmä jeho žiaci (napr. Anton van Dyck) a kopisti, Rubensov originálny rukopis nám priblíži opäť len grafika. Dočkáme sa však aj malieb niekoľkých ďalších zvučných mien: Jan Brueghel, David Teniers, Hendrick Bloemaert, Anthony van der Croos, Adriaen van Ostade, Hendrick Goltzius či Jacob Jordaens.
Za spektakulárnosť sa platí
Objavili sa kritické hlasy, že výstava pripomína "len" klasickú stálu expozíciu a chýba jej spektakulárnosť napríklad tohtoročných holandských výstav. Porovnávanie so svetovými galériami sa kurátorovi výstavy Ivanovi Rusinovi však vidí absurdné: "To je ako porovnávať The New York Times a SME." Transport jedného Rembrandtovho obrazu zo Švédska by stál 700-tisíc korún, poistenie ďalšie tri milióny. "My sme mali na celú výstavu 2,5 milióna," dodáva Rusina. Z toho mála však dokázali vyťažiť maximum a pripraviť kvalitnú prehliadku dielami nizozemských majstrov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 03:34