Pád totalitného režimu v celom východnom bloku, vznik novej československej vlády a voľba Václava Havla za prezidenta - to všetko prinieslo v januári 1990 veľké zmeny a pohyby v spoločnosti. Havel sa po nástupe do úradu rozhodol, že vyhlási široké prezidentské amnestie. Pochmúrne prostredie väznice v Leopoldove, veľká vzbura väzňov, politická situácia, zásadné dobové momenty. Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. V hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť okrem Juraja Baču na Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú. Premiéra filmu je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019.Azyl Production
StoryEditor

Amnestia, ktorá vyvolala rozporuplné reakcie, mieri do kín. Pozrite si jej prvé ukážky

26.11.2018, 13:29
Autor:
redred
Amnestia, ktorá vyvolala mnoho rozporuplných reakcií, sa dostane na filmové plátna.

Havlova amnestia, ktorá vyvolala mnoho rozporuplných reakcií, sa dostane na filmové plátna práve v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, v novembri 2019. Ide o prvý československý hraný film o tomto období.

Reálne zábery a vzbury

Tvorcovia filmu pripravili prvý trailer, ktorý už teraz sľubuje strhujúci a akčný film. Trailer stavia na reálnych záberoch z väznice Leopoldov, kde komunistická moc väznila množstvo politických väzňov a na archívnych záberoch z obdobia rokov 1989/90.

Pád totalitného režimu v celom východnom bloku, vznik novej československej vlády a voľba Václava Havla za prezidenta - to všetko prinieslo v januári 1990 veľké zmeny a pohyby v spoločnosti.

Havel sa po nástupe do úradu rozhodol, že vyhlási široké prezidentské amnestie. Pochmúrne prostredie väznice v Leopoldove, veľká vzbura väzňov, politická situácia, zásadné dobové momenty.

V traileri budete počuť iba hovorené slovo z archívnych záberov, čo len viac umocňuje celkovú atmosféru, ktorú samotný film prinesie.

Pozrite si prvý oficiálny trailer k filmu AMNESTIE ( trailer režíroval Jonáš Karásek, hudbu skomponoval Matúš Široký):

„Nebolo jednoduché dostať sa do priestorov leopoldovskej väznice, ale vďaka ústretovosti a dobrej spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti a Ministerstvom vnútra sme získali do filmu všetko, čo si tento príbeh vyžadoval. V priestoroch väzníc sme nakrúcali celkovo 10 dní. Pochopil som tam, že muselo byť nesmierne ťažké prežiť vo väzení niekoľko rokov len preto, že ste nesúhlasili s komunistickým režimom. Václav Havel, napríklad, strávil vo výkone trestu 5 rokov,” vyjadril sa o natáčaní v Leopoldove producent a jeden z autorov scenára k filmu, Maroš Hečko.

Predlohou bola kniha, ktorá rozpútala peklo

„Amnestie zachytávajú svet kontrolovaný štátnou políciou ŠtB, v ktorom disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú rodinných príslušníkov a zároveň túžia po slobode,“ hovorí producent Peter Veverka.

„November 1989 je ikonickým okamihom našich dejín a zatiaľ sa k nemu nepokúsil vyjadriť ani jeden film. Je to ťažké. Celkom prirodzene k nemu vzhliadame s úctou, ale zároveň o udalostiach Novembra mlčíme. To, čo prišlo po ňom, je pre nás stále živou realitou. Uvedomujeme si nadnesenosť mnohých cieľov a ideálov Novembra, podaktorí to ale konštatujú s akýmsi sklamaním,“ vyjadrila sa k téme Novembra 1989 dramaturgička filmu Maja Hriešik.

Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom.

Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát. Premiéra filmu je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019.

Osudy všetkých troch rodín sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici. Je to prvý československý film, ktorý sa odohral aj nakrúcal v autentickom prostredí leopoldovskej väznice

V hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť okrem Juraja Baču na Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú.

Detektívny politický triler

  • Dĺžka: 130 min
  • Réžia: Jonáš Karásek
  • Námet: Maroš Hečko a Beata Grünmannová
  • Scenár: Maroš Hečko, Beata Grünmannová a Marek Janičík
  • Producenti: Maroš Hečko, Peter Veverka, Nataša Ďuričová a Jiří Konečný

01 - Modified: 2018-11-10 10:27:45 - Feat.: 0 - Title: Mysteriózny triler Trhlina, na základe skutočných udalostí, mieri do kín. Tu je prvá ukážka
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:57