StoryEditor

Zelená kniha ovládla tohtoročné Oscary. Prečo naň ísť? Zažiadalo sa nám kvality

09.03.2019, 08:00
Autor:
ipip
Zelená kniha je road trip, odohrávajúci sa počas dva a pol mesiaca naprieč mnohými štátmi, zmeny počasia a krajiny približovali príbeh k realite.

Trojicou Oscarov ocenený film Green Book z produkcie Participant Media a DreamWorks Pictures prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film 7. marca 2019.

V galérii nazrite do zákulisia filmu a nakrúcania:

​Ocenenia americkej Akadémie filmových umení a vied si snímka odniesla v kategóriách Najlepší film, Najlepší pôvodný scenár a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

„Produkcia filmu je pre mňa vždy ako sen,“ hovorí režisér Peter Farelly. „Je to úžasný pocit sledovať ako vám všetko rastie pred očami, umiestňovať hercov do správnych pozícií a pohybovať nimi. Vždy keď som na filmovom pľaci vrátane tohto, sa musím uštipnúť a presvedčiť sa, že skutočne natáčam film."

Nadšenie neskrýval ani v súvislosti s hercami. „Je luxus byť obklopený toľkým talentom.“ Farelly napríklad nikdy hercom, čo majú robiť počas prvej klapky. „Poviem im - choďte na to, len smelo! Ja sa len dívam a pomyslím si - dobre, super. V Green Book je kombinácia Vigga Mortensena, Mahershalu Aliho a Lindy Cardelliniovej doslova pretlakom talentu.“

Filmári pri nakrúcaní vychytali všetky druhy počasia, presne podľa potreby a často aj v správny okamih. „Keď nakrúcate film, počasie jednoducho patrí k tomu,“ hovorí režisér Peter Farrelly. „Nakrúcali sme niekoľko hodín v daždi, keď začala teplota klesať,“ hovorí jeden z hlavných hrdinov Vigo Mortensen.

Spomína, že to chceli zabaliť, ale on chcel v nakrúcaní pokračovať. „Hovorím - nie, poďme ďalej, dokážem šoférovať v snehu. Učil som sa šoférovať na severe."

Nezvyčajné spojenie

Spojenie medzi Mortensenom a Alim začalo ešte pred tým, kým čo i len tušili o plánoch na film Green Book. „Hneď na prvom stretnutí sme si padli do oka,“ hovorí Mortensen. "Je vzácne, keď sa to stane v takej intenzívnej miere a obaja sme v podstate povedali to isté: Bolo by skvelé spolupracovať, niečo spolu jedného dňa vymyslieť. Potom mi Pete povedal, že Mahershala hrá doktora Shirleyho, tak som si povedal, že toto je ono! Presne to sme obaja chceli.“

Ali bol zo svojho kolegu rovnako nadšený. „Len veľmi ťažko by ste hľadali herca, ktorý sa do bodky venuje detailom a je takmer posadnutý svojou postavou. Nechcem, aby to vyznelo negatívne, ale venuje sa každej jednej časti cesty.“

„Chémia medzi Viggom a Mahershalom je fenomenálna,“ hovorí režisér Farrelly. „Očakával som to na plátne, pretože obaja sú veľmi kvalitní herci, ale videl som to aj mimo kamery."

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

O čom je oscarový film?

Keď sa vyhadzovač z taliansko-americkej štvrte v Bronxe Tony Lip (Viggo Mortensen) stane šoférom Dr. Dona Shirleyho (Oscarom ocenený Mahershala Ali), prvotriedneho černošského klaviristu, musia sa počas koncertnej šnúry spoliehať na Green Book, príručku informujúcu černošských motoristov, v ktorých podnikoch a inštitúciách budú v bezpečí.

Dvojica je konfrontovaná s rasizmom, nebezpečenstvom, ale aj nečakanou ľudskosťou a humorom, pričom svoju rozdielnosť musia dať obaja muži bokom, aby prežili, a zároveň si užili jedinečnú životnú cestu.

Zelená kniha pre černošských motoristov z rokov 1936 až 1966

Green Book čerpá názov z ročného cestopisu The Negro Motorist Green Book (Zelená kniha pre černošských motoristov), ktorý sa publikoval každoročne od medzi rokmi 1936 až 1966, a ktorý zverejňoval podniky a iné zariadenia, ktoré obsluhovali čiernych zákazníkov.

Bol vytvorený a publikovaný afroamerickým poštárom z New Yorku, Victorom Hugom Greenom, pričom sa stal nenahraditeľným nástrojom na prežitie pre Afroameričanov cestujúcich autom.

Pôvodne sa zaoberal len oblasťou okolo New Yorku, ale postupne sa rozšíril aj na väčšinu Severnej Ameriky, Karibiku a Bermudy. Na juhu USA sa stal neoceniteľným sprievodcom, pretože segregačné zákony Jima Crowa sa odlišovali od okresu k okresu a od štátu k štátu.

Neoficiálne pravidlá v mestách označovaných ako Sundown towns zakazovali čiernym Američanom (ale aj ďalším osobám označovaným ako „farebné“) vychádzať po zotmení.

Green Book sa predávala na benzínových pumpách Esso a umožňovala černošským cestovateľom naplánovať si cestu, pričom im pomáhala vyhnúť sa obťažovaniu, zatknutiu či násiliu.

Po tom, čo prezident Lyndon B. Johnson podpísal Zákon o občianskych právach v roku 1964, sa zákony Jima Crowa stali ilegálnymi a keďže Green Book už viac nepotrebovali, postupne upadla do zabudnutia. Victor Hugo Green zomrel v roku 1960 a nedožil sa tak ukončenia segregácie. Jeho vdova Alma naďalej vydávala Green Book až do roku 1966.

Prečítajte si aj úryvky skutočných listov, ktoré Tony Vallelonga napísal svojej žene Dolores počas cesty s doktorom Shirleym:

Drahá Dolores...

Vo všetkých hotelových izbách, v ktorých bývam, je televízia a rádio. Jedávam najlepšie jedlo, takže sa o mňa neboj. Pobozkaj za mňa Nickyho a Frankieho. Veľmi ťa milujem. Tony. Vravel som ti, že neviem písať listy. Ha. Ha...

Včera sme okolo siedmej večer prišli do Ohia. Vstal som okolo desiatej a naraňajkoval sa (steak a vajíčka). Asi o hodinku musím ísť do mesta pripraviť všetko pre Dr. Shirleyho, čo je podľa mňa veľmi zaujímavé a iné.

Musím sa rozprávať s ľuďmi z vyšších kruhov, ktorí používajú veľké slová, ale poznáš ma, vynájdem sa, som dobrý herec...

Skúsim ti na budúci týždeň zavolať, mohol by som použiť jeho (Dr. Shirleyho) kreditku, ale nechcem to zneužívať, správa sa ku mne veľmi dobre, nemám ani pocit, že pracujem, skôr že som na dovolenke a platia mi za to.

Ale hlavne mi s deťmi veľmi chýbate, myslím na teba každý deň. To je nateraz všetko. Daj deťom za mňa pusu. Veľmi ťa milujem...

Dinah Washingtonová vystupuje niekde v Clevelande a on tam chce ísť a vidieť ju, a stihnúť vystúpenie, pozná ju veľmi dobre, takže predpokladám, že budeme sedieť v prvom rade, tuším povedal, že to je prvé vystúpenie a všetky veľké celebrity tam budú.

Neviem, čo ešte mám povedať, iba že ťa veľmi, veľmi, veľmi, veľmi milujem. Dúfam, že pochopíš tieto listy, viem, že som v tom zlý, ale robím, čo môžem...

Mali sme včera koncert a dopadlo to veľmi dobre. Išiel som späť do hotela, dal som si sprchu a na chvíľu som si ľahol, potom som vstal a išli sme jesť, dal som si krabí kokteil a morku s hráškom a zemiakovou kašou.

Dr. Shirley išiel do postele, bol veľmi unavený. Ja som išiel do kina, pozrel som si V.I.P. Bolo to o ničom... Po koncerte sme včera večer boli pozvaní domov k jednému mužovi, ktorý organizoval komunitný koncert, na čaj a koláče, no ty by si umrela od smiechu, keby si ma videla popíjať čaj a pojedať koláče s elegantne vyzerajúcim servítkom na kolene a rozprávať sa s vysokopostavenými občanmi mesta Byron v Ohiu.

Predstavujú ma ako obchodného manažéra Dr. Shirleyho a všetci ľudia sa ma pýtajú všelijaké otázky a na väčšinu musím odpovedať, ale poznáš ma, ja im toho natáram...

Vždy ti zabudnem povedať, že počasie je úplne krásne, odkedy sme odišli z NYC. Nikdy som netušil, aká krásna je táto krajina, až kým som ju nevidel...

Dr. Shirley sa rozhodol, že sa zastavíme v Detroite na jeden deň a navštívime nejakých jeho známych, pamätáš si, že som ti hovoril, že všade, kam chodí, pozná nejakých ľudí a pozná všetkých dôležitých ľudí (milionárov).

Zašli sme do domu jedného chlapíka, pardon, chcel som povedať - do sídla, fakt to bolo ako hrad. Volal sa Henry Booth, žije na mieste, ktoré sa volá Mich Hills, podobné ako Riverdale Yonkers, ale popri tomto vyzerá Riverdale ako Bowery.

Dolores, nikdy v živote som nevidel také krásne a fantastické domy. Ach, tak sa hnevám, lebo som toho chcel toľko napísať, ale neviem ako, a to, čo som doposiaľ napísal, mi trvalo asi hodinu a stále premýšľam...

Keby si tak videla hotel, v ktorom sme dnes ubytovaní, páčil by sa ti, je vážne starodávny, pravdupovediac, celé mesto také je, dokonca aj obchody a domy, všade sú domáce koláče, keksíky, atď., atď...

Chcel by som všetko správne popísať, keby som tak našiel slová, aby som ti všetko dobre vysvetlil... Kým zabudnem, odlož si tieto listy, ktoré ti píšem, a očísluj ich.

Chcem si ich prečítať, keď prídem domov. Keď píšem tento list, pojedám zemiakové čipsy a začínam byť smädný... Mimochodom dnes snežilo na niektorých miestach a na vidieku to vyzeralo krásne aj na vianočných stromčekoch.

Videl som milióny vianočných stromčekov a jazerá a močiare, je to krásna krajina ako z rozprávkovej knižky. Až doteraz som si nikdy neuvedomil, aká krásna je príroda. Kiežby som ti to vedel opísať, ale nateraz to je najlepšie, ako viem...

Dr. Shirley… povedal, že som dobrý pracovník a že som mu uľahčil veľa vecí, ostatní vodiči, ktorých mal, neboli až takí dobrí a vraví, že zvládam veci veľmi dobre...

Zelená kniha (Green book):

  • Rok výroby: 2018
  • Žáner: dráma, komédia
  • Dĺžka: 130 min
  • Réžia: Peter Farrelly
  • Scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly
  • Hrajú: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P.J. Byrne

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:50