NetflixReuters
StoryEditor

Roky odmietania aj miliónové ponuky. Práva na sfilmovanie Sto rokov samoty získal nakoniec Netflix

07.03.2019, 12:25
Autor:
ČTKČTK
Autor románu odmietal aj miliónové ponuky na sfilmovanie jeho románu Sto rokov samoty. Teraz sa to má zmeniť.

Slávny román Sto rokov samoty kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza bude prvýkrát od svojho prvého vydania v roku 1967 sfilmovaný. Americká streamingová spoločnosť Netflix v stredu, pri príležitosti 92. výročia spisovateľovho narodenia, oznámila, že sa jej podarilo získať práva na filmové spracovanie od Márquezových synov.

Autor románu, v ktorom sa mieša realita s magickosťou či rôzne časové roviny, odmietal aj miliónové ponuky na jeho sfilmovanie.

"Desiatky rokov nebol náš otec ochotný predať filmové práva na Sto rokov samoty, pretože bol presvedčený, že román sfilmovať nie je možné aj vzhľadom na časové obmedzenia celovečerného filmu," uviedol jeden z Garcíových synov.

"Avšak teraz, v zlatej ére seriálov a talentovaných scenáristov a režisérov a ústretovosti medzinárodného publika k cudzojazyčným filmom nastal ten pravý čas," dodal Garcíov syn. Snímka bude v španielčine a nakrúcať sa má najmä v Kolumbii.

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Márquez, ktorý zomrel v roku 2014, odmietol mnoho ponúk na filmové spracovanie svojho najslávnejšieho románu. Jedna z nich mu údajne mala vyniesť dva milióny dolárov (1 769 128 eur).

Odmietal milióny za sfilmovanie, práva predali až po jeho smrti

Milión dolárov mu podľa serveru BBC Mundo ponúkol v 70. rokoch aj herec a režisér Anthony Quinn, ani s ním sa však nakoniec Márquez nedohodol. Údajne preto, že ho herec v jednom rozhovore označil za komunistu a tvrdil o ňom, že chcel, aby suma za práva zostala utajená.

Márquez sa netajil obdivom k socializmu a ešte viac sa k nemu priklonil po nástupe diktatúry v Kolumbii v roku 1953. Nesympatie mnohých ľudí si vyslúžil aj osobným priateľstvom s komunistickým vodcom Fidelom Castrom.

V prípade iných svojich diel Márquez ohľadom filmového spracovania však taký neoblomný nebol. Sfilmovaný bol napríklad v roku 2007 jeho román Láska v čase cholery, v ktorom si jednu z hlavných úloh zahral španielsky herec Javier Bardem.

Filmovú aj muzikálovú podobu dostala aj Márquezova novela Kronika vopred ohlásenej smrti. V rovnomennom filme z roku 1987 si zahrali aj Ornella Mutiová a syn Alaina Delona Anthony.

Sto rokov samoty

Román Sto rokov samoty, ktorý je ságou rodiny Buendíovcov z fiktívnej obce Macondo zasadenej do prostredia juhoamerického pralesa, býva niektorými označovaný aj za najväčšie dielo latinskoamerickej literatúry 20. storočia.

Román, ktorý bol preložený do viac ako 45 jazykov, možno podľa niektorých opísať ako históriu Kolumbie, Latinskej Ameriky aj celého ľudského rodu. Popisovaný býva ako podobenstvo o samote, láske či smrti, v ktorom sa mieša realita s magickosťou a nadprirodzené javy sú bežnou súčasťou života.

Práve za novely a poviedky, v ktorých "kombinuje fantáziu a realitu do bohato štruktúrovaného sveta predstáv, zrkadliaceho život a konflikty kontinentu", dostal Márquez v roku 1982 Nobelovu cenu.

Nielen spisovateľ, ale aj novinár a kritik

Márquez sa preslávil aj ako novinár. Napríklad zo svojej cesty po Európe, počas ktorej navštívil aj niekoľko socialistických krajín, vrátane Československa a Sovietskeho zväzu, napísal reportáže 90 dní za železnou oponou. Je aj autorom niekoľkých scenárov a písal aj filmové kritiky.

Spoločnosť Netlix označila ako česť nakrúcať vôbec prvú filmovú adaptáciu románu Sto rokov samoty. S témami z Latinskej Ameriky slávila táto firma už niekoľko úspechov, naposledy s mexickým filmom Roma, ktorý dostal nedávno troch Oscarov a predtým aj dva Zlaté glóbusy.

Populárny je aj jej seriál Narcos o kolumbijskom drogovom bossovi Pablovi Escobarovi a drogových karteloch po jeho smrti.

01 - Modified: 2019-03-07 13:43:39 - Feat.: 0 - Title: Harington prezradil, že si takmer oči vyplakal, keď zistil, ako sa skončí Hra o tróny
01 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:13