StoryEditor

Týždeň pred televízorom

26.05.2006, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 26. mája
21.20, TV Markíza: Maverick
Americký komediálny western z roku 1994, nakrútený režisérom Richardom Donnerom s Melom Gibsonom a Jodie Fosterovou v hlavných úlohách, o profesionálnom hráčovi pokru a drobnom podvodníčkovi, ktorý musí prekonať svoje limity, aby vyhral veľkolepý pokerový turnaj, získal lásku krásnej a troška zákernej kolegyne a urovnal pošramotené vzťahy s vlastným otcom. Ako námet filmu poslúžil rovnomenný americký televízny seriál, ktorý sa s veľkým úspechom vysielal v rokoch 1957 -- 1962.
22.00, Dvojka: Plechový bubienok
Slávna dráma režiséra Volkera Schlöndorffa, nakrútená v roku 1979 v západonemecko-francúzsko-poľsko-juhoslovanskej koprodukcii podľa rovnako slávnej a dôležitej románovej predlohy velikána modernej nemeckej a svetovej literatúry, spisovateľa Güntera Grassa, o chlapčiskovi, ktorému sa nepáči, ako funguje svet medzi dvoma svetovými vojnami, takže sa rozhodne nerásť a nestať sa dospelým. Divokým búšením do bubienka sa pokúša varovať ľudí aj pred nástupom nacizmu, ale nič s tým nedosiahne.
23.30, ČT 1: Stredozemie
Milá talianska komédia z roku 1991, v ktorej režisér Gabriele Salvatores zaplieta neuveriteľný príbeh talianskych vojakov, prečkajúcich vojnu na zdanlivo opustenom gréckom ostrovčeku, ich peripetie pokračujú, keď sa vyplašení ostrovania skúšajú vrátiť sa do svojich domov.
0.45, TV Joj: Smoliar
Hlúpa, naivná a miestami aj veľmi vtipná americká romantická tínedžerská komédia o hlupáčikovi z vidieka, ktorý na štúdiách v New Yorku nájde dievča svojho srdca napriek tomu, že sa zväčša správa ako esenciálny idiot. Hlavné úlohy vo filme režisérky Amy Heckerlingovej z roku 2000 stvárnili Jason Biggs a Mena Suvariová.

Sobota 27. mája
10.30, TV Markíza: Šťastie v nešťastí
Bláznivá a rozčuľujúca americká komédia o notorickom smoliarovi, ktorý má súkromnému detektívovi pomôcť nájsť podobne postihnutú milionársku dcérenku, strativšiu sa v džungli. Eugene Proctor, stvárnený komikom Martinom Shortom, je presne ten typ hrdinu, ktorý si vždy zvolí najhoršie ako môže a smola ho prenasleduje úplne absurdným, ale veľmi uveriteľným spôsobom, lebo notorickí smoliari existujú. Vedľa Shorta sa v komédii režisérky Nadie Tassovej z roku 1991 blysol aj Danny Glover.
20.00, ČT 2: Vražda v salónnom kupé
Divadelná hra českého génia Járu Da Cimmrmana v naštudovaní divadelného súboru, ktorý sa programovo venuje majstrovej tvorbe.
22.25, Dvojka: Za slnkom
Drsná a veľmi silná brazílsko-francúzsko-švajčiarska dráma o krvnej pomste, ktorá sa po generácie ťahá medzi dvoma rodmi sídliacimi na protiľahlých stranách rieky, a práve ju dostáva do ruky ktosi, kto má reálnu šancu ju skončiť, ale zdá sa, že mu chýba odvaha. Film nakrútil v roku 2001 režisér Walter Salles.

Nedeľa 28. mája
20.05, Jednotka: Medzi nami dievčatami
Vydarená americká mainstreamová komédia z roku 2003 nakrútená režisérom Markom Watersom s Jamie Lee Curtisovou a Lindsay Lohanovou v úlohách nestíhajúcej matky a dospievajúcej rebelujúcej dcéry, ktoré si vďaka čínskej mágii vymenia proti svojej vôli telá v ten najnevhodnejší deň. Mamka sa má znova vydávať a dcéra debutuje ako nádejná rocková hviezda.

Pondelok 29. mája
21.35, ČT 2: Amarcord
Jeden z najlepších a divácky možno najvďačnejších filmov režiséra Federica Felliniho nakrútený v roku 1973 ako zvyčajne v taliansko-francúzskej koprodukcii. Príbeh dospievajúceho chlapca v malom talianskom prímorskom mestečku, autobiograficky odkazujúci na Felliniho detstvo. Film plný bizarných postavičiek a skvelých historiek.

Utorok 30. mája
21.55, Dvojka: Kráľ v New Yorku
Predposledný a zároveň jeden z najslabších filmov filmového génia Charlieho Chaplina nakrútený v roku 1957 v britskej produkcii bezprostredne po tom, ako bol Chaplin nútený z Ameriky utiecť pre podozrenie, že je komunista.

Streda 31. mája
20.00, ČT 2: O dve slabiky pozadu
U nás doma nie celkom docenený film debutujúcej slovenskej scenáristky a režisérky Kataríny Šulajovej, vzniknuvší v roku 2005. Film s ambíciou byť aktuálnou generačnou výpoveďou rozpráva príbeh predčasne úspešnej mladej ženy, ktorá veľmi nevie, čo chce, ale odmieta prestať, kým to nedostane. Nech už sa dá tomuto filmu vyčítať čokoľvek, je to jedno z mála diel, ktoré tu za posledných pár rokov vznikli a netrpia komplexom malosti.

Štvrtok 1. júna
21.35, ČT 2: Zúriaci býk
Strhujúca životopisná dráma režiséra Martina Scorseseho z roku 1980 s fenomenálnym hereckým výkonom Roberta De Nira v úlohe slávneho boxerského šampióna, majstra sveta v strednej váhe a neskôr pokútneho zabávača Jakea La Motta. Zvyčajne sa v kontextoch tohto filmu zvykne pripomenúť aj to, že De Niro v rámci stvárňovania hlavnej úlohy počas nakrúcania pribral a zasa schudol dvadsať kíl.
23.10, TV Markíza: Interview s upírom
Americká veľkorozpočtová hororová dráma, nakrútená režisérom Neilom Jordanom v roku 1994 podľa literárnej predlohy Anne Riceovej, o spoločnom nažívaní, rozklade a konci upírskej úderky tvorenej Tomom Cruisom, Bradom Pittom a Kirsten Dunstovou. Príjemný, vizuálne atraktívny a autenticky pôsobiaci film, predovšetkým preto, že sleduje upírske vyčíňanie, ale i dennodenné problémy v nevídane dlhom časovom horizonte dvoch storočí.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:07