StoryEditor

Warhol stúpa na cene

19.06.2007, 00:00

Kurátor výstavy Andy Warhol 1928 -- 1987 Viktor Jasaň v rozhovore pre HN:

Prečo ste vytvorili práve kolekciu Andyho Warhola?
-- Cieľom bolo vytvoriť zbierku, ktorá bude robiť radosť -- nie len zberateľom, ktorí si ju objednali, ale aj divákom. A Warholovo dielo je dnes stále aktuálne -- na svojich plátnach v podstate predpovedal dobu, v ktorej žijeme.

Ako ste kupovali jeho diela?
-- Už roky sa pohybujem vo svete umenia, vyše 30 rokov sa poznám s kurátorom Múzea Andyho Warhola pánom Byckom, čiže mám množstvo kontaktov. Od nich dostávam ponuky a vyberám si. V prípade Warhola sme na základe ponúk, katalógov a kníh urobili určitý výber a potom sa začalo so skupovaním samotných diel.

Na koho sa teda obrátiť, ak mám dosť peňazí a chcem kúpiť Warholov obraz?
-- Väčšina vecí sa vybavuje cez Nadáciu Andyho Warhola (The Andy Warhol Foundation -- pozn. redakcie), v ktorej pracujú ľudia, ktorí sa osobne s Warholom poznali, žili v jeho dobe. Oni majú súpis všetkých jeho diel, sledujú, kam ktoré smeruje. Majú veľmi dobrú stratégiu. Zároveň vydávajú certifikáty o pravosti jednotlivých diel. Vďaka tomu je isté, že všetko v našej galérii sú originály. Do pochybných transakcií sme sa ani nepúšťali.

Ktoré diela v zbierke sú najvzácnejšie?
-- Vyberané boli najmä pocitovo. Dôležitá však bola, prirodzene, aj hodnota. Takmer nemožné je dnes získať portfólio Marilyn Monroe -- nám sa to však vďaka kontaktom podarilo. Najvzácnejšie je však Torzo.

Warhol je nepochybne dobrou investíciou...
-- Samozrejme, svedčia o tom aj jeho ceny na aukciách. On sám vedel ešte za života robiť veľmi dobrý marketing a dobre svoje diela predával, dnes sa v tom pokračuje. Hoci bez jeho prítomnosti. Investovať do Warhola je dnes naozaj výhodné. Jeho cena bude v budúcnosti len stúpať...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 05:06