StoryEditor

Synovia Fedora Freša pripravili výnimočný spomienkový koncert. Vyjde aj unikátne CD

17.12.2019, 16:00
Autor:
lezolezo
12. januára sa bude v Ateliéri Babylon v Bratislave spomínať na hudobníka Fedora Freša. Jeho synovia už vlani založili tradíciu spomienkových koncertov.

Jeho synovia sú tiež autormi myšlienky odovzdávania Ceny Fedora Freša. "Chceme hľadať inštrumentálno-umeleckú kvalitu. Cena nesie meno Fedora Freša a je dôležité, aby ju získala osobnosť za prínos pre slovenskú hudobnú scénu. Tak bude žiť nielen meno nášho otca, ale aj jeho odkaz," hovorí Viktor Frešo.

Prvým laureátom sa stal Jozef Barina. Kto bude druhý, o tom rozhodne verejnosť hlasovaním na FB Fedor Frešo. Nominovaní sú Andrej Šeban,Marek Brezovský a Tomáš Berka.

 Druhý spomienkový koncert, spojený s odovzdávaním ceny Fedora Freša, má názov Piesne z kolovrátku. Meno dostal podľa rovnomennej pesničky z druhého albumu skupiny Collegium Musicum Konvergencie z roku 1971.

Na koncerte vystúpia Pavol Hamel, František Griglák, Fedor Frešo Jr., Igor „Teo“ Skovay, Peter Preložník, Ľudovít Čufo Nosko, Marcel Palonder, Vladislav Šarišský, Jozef Barina s Meditation Four.

 Prvýkrát spievaný koncert.

Viktor Frešo prezradil, že aj tentokrát koncert ponúkne hneď niekoľko špecialít: „Pripravili sme naozaj „fajnšmekerskú“ záležitosť. Vychádzali sme  z toho, že Konvergencie, ako jedna z najslávnejších platní Collegium Musicum, má na dvojalbume jednu stranu spievanú.

Fedor je predovšetkým známy ako inštrumentálny hráč, ale v niektorých jazzrockových kapelách sám aj spieval. Dal som teda dokopy selekciu piesní tak, aby išlo o spievaný koncert. Takto zostavený koncert z jeho tvorby ešte nikdy nikde nebol.“

Organizátori oslovili pôvodných hudobníkov, ktorí kedysi tieto skladby spievali. Zároveň bude ako vizuál použitá doteraz nepublikovaná fotografia, ktorá vznikla počas fotenia na obal Konvergencií od fotografa Tibora Borského.

archív

​Ten vtedy nafotil niekoľko portrétov Fedora Freša, ktoré ale nikdy nepoužil. Až dnes dozrel čas na zverejnenie jedného z nich.

 Prvýkrát na jednom CD

Fanúšikovia a hudobní nadšenci sa môžu tešiť aj na zberateľky hodnotnú novinku. Súčasťou hudobného programu bude totiž aj krst nového CD Gastronomic Pleasure.

Aj toto rozhodnutie má podľa Viktora Freša svoj príbeh už v sedemdesiatych rokoch: „Dozvedel som sa, že tesne po konvergenciách bola v Opuse diskusia o tom, že by mal výjsť sólový album Fedorovi.

Tibor Borsík pripravil návrh obalu, ale nakoniec album nevyšiel. Ja som ten návrh našiel a rozhodli sme sa, že album vydáme teraz. Urobíme kolekciu najzaujímavejšej tvorby Fedora Freša od roku 1968 až po rok 1981.

Preskúmali sme všetky veci, kde hral, spieval alebo ich produkoval a tiež kde bol autor alebo spoluautor hudby. Dali sme dokopy selekciu piatich skupín od The Soulmen, Prúdy, Collegium Musicum, Fermata a Modrý efekt. Všetko je autorsky alebo interpretačne prepojené.“ 

 Vzniká tak CD, na ktorom sa stretávajú tieto kapely po prvý raz. Z každej kapely sú na CD dve pesničky a bonusom je skladba zo živého vystúpenia Collegia v pražskej Lucerne z roku 1971. 

Skladbu spieva Fedor Frešo a ide o jedinú nahrávku tohto druhu, keďže neskôr už skladbu spieval Ľudovít Čufo Nosko. Ako dodáva Viktor Frešo: „Ide o raritno-retrospektívnu záležitosť.“ CD bude k dispozícii na koncerte a svojou jedinečnosťou je predurčené na hodnotnú spomienku na fantastický hudobný zážitok.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:07