StoryEditor

Výstava českého kráľa pop-artu mieri do Bratislavy. Inšpiruje sa iróniou súčasnej spoločnosti aj inakosťou

31.01.2020, 13:09
Autor:
ipip
Výstava prebehne od 25. januára do 29. marca v Danubiane.

Prvá rozsiahla výstava trenčianskeho rodáka Pastu Onera (1979) na Slovensku prináša vyhranený, vnútorne previazaný súbor vyše šesťdesiatich obrazov a priestorových objektov z posledných dvoch rokov. Autorove východiská tkveli pred mnohými rokmi v pražskej grafity komunite. Výstava prebehne od 25. januára do 29. marca a slávnostné otvorenie je naplánované na 24. januára.

Osobitý štýl plný protikladov

Ťažisko jeho práce sa však presunulo k závesným obrazom a plastickým objektom. Tie v sebe prepájajú rozmanité inšpiračné zdroje, pochádzajúce z komiksov, reklamy, staršieho umenia, každodenného života.

Spájajúcou témou súčasného výstavného projektu, odkazujúceho na „bratstvo večnej lásky“, je prechádzanie medzi láskou pozemskou a láskou nebeskou, vyjadrené ich vzájomnými prienikmi. Pasta Oner predstavuje na prízemí Danubiany v troch plastických objektoch, odvodených čiastočne zo sochy Dávida, vlastný typ hrdinu, ktorý by mal očistiť svet od všetkých nerestí, zatiaľ čo v obrazoch na prvom poschodí sa vynára predovšetkým večný námet lásky a zrady.

Pasta Oner si vytvoril osobitý štýl ako spojnicu mnohých protikladných podnetov, odlišujúcich ho od ostatného českého maliarstva. Vlastným menom Zdeněk Řanda, je jedným z najvýraznejších predstaviteľov súčasnej českej umeleckej scény. V posledných rokoch sa intenzívne profiluje v klasických nezávislých i verejných galériách.

PASTA ONER

​V jadre svojej práce sa dotýka princípov „postprodukcie“ a stredobodom jeho tvorby je olejová a akrylová maľba a taktiež navrhovanie priestorových objektov, plastík a inštalácií. Jeho dielo charakteristickým spôsobom reflektuje a ironizuje súčasnú popkultúrnu spoločnosť.

Pasta Oner:

  • Pasta Oner sa zúčastnil zhruba na päťdesiatich kolektívnych výstavách a v uplynulých rokoch realizoval deväť obsiahlych sólových výstavných projektov.
  • Často reprezentuje Českú republiku, v roku 2012 si ho prizvala aj slovenská ambasáda a Museu Nacional Honestino Guimarães v meste Brasilia participovať na výstave súčasného brazílskeho umenia MAB – Dialogos da Resistencia.
  • Na jeho návrh bola v roku 2013 realizovaná farebná sklenená vitráž pri Zrkadlovej sieni v pražskom Paláci Lucerna.
  • V roku 2014 ho České centrum v Moskve prizvalo na vytvorenie veľkoformátového muralu.
  • V roku 2015 sa zúčastnil na prezentácii počas veľtrhu v londýnskej Saatchi Gallery.
  • Dlhodobo spolupracuje a aktívne podporuje dobročinné aukcie a projekty.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:54