StoryEditor

"Žida spoznáte podľa smradu." Na Slovensku predávajú nacistickú knihu, v kategórii pre deti do desať rokov

12.02.2020, 14:43
Táto ilustrovaná detská kniha napríklad deťom radí, ako spoznať Žida: "podľa odporného, ​​sladkastého zápachu, alebo podľa pohľadu, ktorý je pátravý a bodavý. Už na očiach mu človek okamžite spozná, že je to zlý a klamársky človek."

V niekoľkých slovenských aj českých kníhkupectvách sa v poslednom čase objavila v kategórii titulov pre deti kniha Jedovatá huba z roku 1938. Autor knihy v nej okrem iného radí deťom, že Židov spoznajú podľa odporného sladkastého zápachu. Vydalo ju nakladateľstvo Guidemedia, ktorého vydavateľa v roku 2000 za nekomentovaný preklad Hitlerovho diela Mein Kampf odsúdili v Česku na podmienečný trest väzenia, ktorý neskôr najvyšší súd zrušil.

Kniha z pera najaktívnejšíieho kritika Židovstva sa predáva deťom a mládeži

"Táto ilustrovaná detská kniha, podľa originálneho podtitulu pre mladých aj starších, je klasické antisemitské dielo nemeckej nacionálnesocialistickej osvety. V roku 1938 ho vo svojom nakladateľstvo Der Stürmer vydal jeden z najaktívnejších kritikov Židovstva svojej doby Julius Streicher," píše sa v popise Jedovatej huby. Streichera po vojne odsúdili a popravili za zločiny proti ľudskosti.

TASR/AP

Deťom autor napríklad radí, ako spoznať Žida: "podľa odporného, ​​sladkastého zápachu, alebo podľa pohľadu, ktorý je pátravý a bodavý. Už na očiach mu človek okamžite spozná, že je to zlý a klamársky človek." 

Autorom Jedovatej huby - v originály Der Giftpilz - je Ernst Hiemer, nemecký novinár a spisovateľ, autor protižidovsky zameraných kníh pre deti a mládež. Pôvodne bol učiteľom a pôsobil ako hlavný redaktor novín Der Stürmer. Kniha aktuálne stojí na Slovensku približne 13 až 16 eur a v niektorých internetových e-shopoch sa predáva v kategórii "beletria pre deti a mládež" a "pre deti do 10 rokov".

K tomu, aký vplyv by mohlo mať čítanie podobnej literatúry na dieťa sme sa spýtali psychológa Mareka Madra. "Knihu je z môjho hľadiska vhodné využívať výlučne ako historický príklad šírenia antisemitizmu už medzi deťmi. Ak by som ju mal odporučiť, tak pre dospelých, ideálne odb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 18:16