Wikimedia/Olivier Strecker
StoryEditor

Škandál, ktorý otriasol svetovou kultúrnou scénou: Zo spisovateľskej celebrity sa vykľul sériový klamár

15.05.2020, 18:00
Spisovateľ priznal, že si väčšinu vecí vymyslel.

Dôkladné vyšetrovanie v online zdrojoch odhalilo, že Bourgoin nie je expert na sériových vrahov, ale skôr sériový klamár. Počas svojho života napísal viac ako 75 kníh (!), uvádzal niekoľko televíznych relácií a bol hosťom mnohých veľtrhov a talkshow.

Najväčšie klamstvá spisovateľa

Medzi jeho najväčšie klamstvá patria tri už na prvý pohľad veľmi odvážne tvrdenia. Bourgion tvrdil, že vyspovedal viac ako 70 sériových vrahov, jeho manželku mal v roku 1976 jeden z nich zabiť a zároveň mal ako expert dostať výcvik od FBI na základni Quantico v americkej Virgínii. Nič z toho sa však nikdy nestalo.

Tento rok v januári spisovateľa obvinila anonymná internetová skupina 4ème Oeil Corporation z toho, že si vymýšľa. Jej videá na serveri YouTube spôsobili škandál hlavne v Bourgoinovom rodnom Francúzsku, kde je spisovateľ celebritou.

Členovia skupiny zistili, že Bourgoin opisoval diela iných spisovateľov a vo svojich dielach sa dopúšťal zjavných nesúvislostí. V jednej svojej knihe tvrdil niečo, čo v inej vyvracal.

"Jeho rozhovory v televízii nás definitívne presvedčili o tom, že si vymýšľa," popísal zástupca anonymnej skupiny spravodajcom CNN.

Bourgoin musel ísť s pravdou von. Priznal aj to, že nikdy nebol profesionálnym hráčom futbalu, čo o sebe v minulosti tvrdil. "Hanbím sa za všetky svoje lži, za to, že som veľa vecí zatajil," prezradil denníku Le Parisien.

Bourgoin si sype popol na hlavu

Ospravedlnil sa aj fanúšikom na sociálnych sieťach. Sám seba opísal ako mytomaniaka (niekedy označovaného ako bájna falošnosť), človeka s obsesívnym nutkaním vymýšľať si.

"Moje lži ma so sebou stiahli nadol," priznal v rozhovore pre Paris Match. Asi najviac zarážajúcim klamstvom je potom určite vražda jeho manželky v roku 1976. Žena totiž nikdy ani neexistovala.

Bourgoin si ju vymyslel na základe istej Susan Bickrestovej, ženy, ktorú v mladosti stretol v bare na Floride. Brickrestová potom skutočne v roku 1975 zahynula rukou sériového vraha Geralda Stana.

"Bola to hlúposť, ktorú som nakoniec ja sám prijal ako fakt," opísal spisovateľ pre Le Parisien. "Nechcel som, aby svet spoznal identitu mojej skutočnej partnerky, ale niekoho, koho som päťkrát alebo šesťkrát stretol na pláži v Daytone," dodal.

Denník Le Figaro z Bourgoina dostal priznanie, že si o práci a živote vymýšľal, pretože si nikdy nepripadal skutočne milovaný. Priznal tiež, že potrebuje psychiatrickú pomoc.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:16