StoryEditor

Prichádza rok nula

09.08.2007, 00:00

To, čo sa doteraz nezačalo, začne sa v roku nula. Až vtedy, keď Trent Reznor "odprednáša" za mikrofónom svoju teóriu prežitia.

Survivalism je to, čo pohne ľudstvo vpred. A noemovský Trent bude analógovým hlasom šeptať a chripieť.

Year Zero spôsobí apokalypsu, spôsobí to, že slnko vyjde na západe a zapadne na východe. Čas sa kráti.

Úvodná Hyperpower navodzuje atmosféru, stimuluje zmysly. Už v týchto momentoch sa začala odpočítavať Trentova kázeň. Nežehná, ale priam "bičuje" slovami. Hneď vzápätí odľahčuje atmosféru Beginning Of The End. Na počudovanie viac rockový kúsok, ako by sa dalo čakať. Trentove myšlienky nedávajú vydýchnuť, úderom každej sekundy sa stupňuje intenzita.

Metaforický boj o prežitie matky prírody, narážky na zbytočné vojny a na skúšanie jadrových zbraní a americké politické ťaženie v posledných rokoch. Ak to nestačí, prichádza na rad Vessel. Tu sa Trent zosobňuje s Bohom, stavia sa do jeho pozície. Nad zrodom každej piesne stojí dobro zápasiace s najväčším temnom. Niekedy preváži "dobro", niekedy "zlo".

Nevie sa zmieriť s tým, čo sa z neho stalo. Šialené kombinácie tónov, ktoré pripomínajú zvuk sirény a úplná nadvláda strojov nad človekom. Miznúce ľudské tváre a čoraz viac "umelej inteligencie". Niektoré piesne zachádzajú pomaly na hranicu počúvateľnosti, iné zase pripomínajú Marilyna Mansona. Trent nám predstavuje svet, ktorý príde, ak dosiahne bod zlomu. Ak sa porušia pravidlá hry a ľudí bude zaujímať iba vlastné blaho.

Year Zero nie je len šiestym albumom v poradí, je aj akýmsi hudobným bojiskom od prvej minúty po poslednú. Ďalší experimentálny kúsok človeka s hudobným čuchom na dobré a kvalitné veci. Občas je nemožné si pripustiť, že za týmto všetkým stojí len jeden muž.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 18:21