Simpsonovci (The Simpsons)
StoryEditor

Simpsonovcov dobehla rasová korektnosť. Belošskí herci už nebudú dabovať postavy inej farby pleti

27.06.2020, 11:51
Autor:
tohtoh
Program, ktorý vysiela stanica Fox, čelil v posledných rokoch mnohých pripomienkam a sťažnostiam najmä kvôli postave indického predavača Apua

Seriál Simpsonovci končí s dabovaním nebelošských postáv bielymi hercami. Tvorcovia kultovej relácie dospeli k tomuto kroku po rokoch kritiky za stereotypné zobrazovanie ľudí odlišnej etnicity.

"Simpsonovci nebudú naďalej používať hlasy bielych hercov pre nebiele postavy," oznámili producenti v piatkovom vyhlásení.

Program, ktorý vysiela stanica Fox, čelil v posledných rokoch mnohých pripomienkam a sťažnostiam najmä kvôli postave indického predavača Apua, ktorého daboval belošský herec Hank Azaria.

Podľa kritikov mal Apu, typický silným prízvukom, stelesňovať negatívny stereotyp indických imigrantov v Amerike. Azaria, ktorý za rolu v Simpsonovcoch získal tri ceny Emmy, už na začiatku tohto roka oznámil, že postavu naďalej dabovať nebude.

Vo vyhlásení uviedol, že dúfa vo väčšiu diverzitu a praje si viac priestoru pre indických a juhoázijských tvorcov. "Myslím, že teraz je najdôležitejšia načúvať Indom a ich skúsenostiam," povedal dablér v rozhovore so Stephenom Colbertom.

Okrem indického predavača Azaria končí aj s dabingom ďalších postáv, napríklad černošského policajta Loua alebo Mexičana Čmeliačieho muža.

Rovnako tak bude vymenený hlas doktora Dlahy, ktorého daboval beloch Harry Shearer. Tvorcovia seriálu v oznámení neuviedli, či sa tieto postavy budú v Simpsonovcoch ďalej objavovať.

Na rozhodnutie producentov seriálu o žltej rodinke prispeli masové demonštrácie proti rasizmu v dôsledku vraždy Georgea Floyda, ktoré znovu rozvírili debaty o rasovej reprezentácii v americkej kultúre a filmoch.

Okrem Simpsonovcov, ktorí na amerických televíznych obrazovkách bežia už viac ako tridsať rokov, sa k podobným krokom rozhodli aj ďalšie seriály.

Zmení sa napríklad hlas Afroameričana Clevelanda v populárnom programe Griffinovi, ktorého daboval beloch Mike Henry. "Bolo mi cťou hrať Cleveland viac ako dvadsať rokov. Milujem túto postavu, ale nebiele postavy by mali hrať nebelošskí herci. Preto s touto rolou končím," oznámil Henry na Twitteri.

S dabovaním postáv inej pleti končí aj herečka Kristen Bell v seriáli Central Park alebo Jenny Slate v sitcome Big Mouth.

01 - Modified: 2024-02-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Tvorca Simpsonovcov a Futuramy Matt Groening oslavuje 70 rokov. Milovanú žltú rodinku vymyslel na chodbe za 15 minút 02 - Modified: 2024-01-26 13:55:19 - Feat.: - Title: VIDEO Slovák pomocou umelej inteligencie predaboval scény z obľúbeného Harryho Pottera. Harry Humenčan je hitom internetu 03 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci ožili. Umelá inteligencia dala postavám ľudskú podobu 04 - Modified: 2024-01-05 13:29:33 - Feat.: - Title: Petra Vajdová o bozkávaní na pracovisku: S kolegom Kamilom Mikulčíkom to robia po svojom! 05 - Modified: 2023-12-31 11:12:28 - Feat.: - Title: Odhalili záhadu, prečo v úvode Simpsonovcov predavač skenuje Maggie. Dôvod ťa poriadne prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 18:27