TASR/AP
StoryEditor

Berlinale tento rok ovládli ženy: Najlepším filmom sa stala španielska dráma Alcarrás

17.02.2022, 12:27
Autor:
TASRTASR
Vyhral príbeh rodiny pestovateľov broskýň, ktorá bojuje o svoju budúcnosť.

Poloautobiografická dráma Alcarrás od španielskej režisérky Carly Simónovej získala v stredu Zlatého medveďa za najlepší film na prestížnom filmovom festivale Berlinale v nemeckej metropole. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr DPA a AFP.

Ceny zožali najmä ženy

Ide o príbeh rodiny pestovateľov broskýň, ktorá bojuje o svoju budúcnosť. Simónová (36) venovala ocenenie svojej rodine s tým, že "bez nej a mojej blízkosti k tomuto svetu by som nebola schopná rozpovedať tento príbeh".

Berlinale je v súčasnosti tretím európskym filmovým festivalom po sebe, na ktorom hlavné ocenenie získala žena-režisérka. Stalo sa tak v Cannes i v Benátkach minulý rok, pripomína AFP.

Veľkú cenu poroty na 72. ročníku Berlinale získal hongkonský režisér Hong San-su so snímkou, ktorá bola na festivale uvedená pod anglickým názvom "The Novelist's Film" (Románopiscov film).

Ocenenie za najlepšiu réžiu získala Francúzka Claire Denisová za film "Avec amour et acharnement" (S láskou a odhodlaním).

Silné aj nadčasové témy

Cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe získala nemecko-turecká autorka a herečka Meltem Kaptanová za snímku "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush". Ide o skutočný príbeh turecko-nemeckej matky bojujúcej o prepustenie svojho syna z amerického zadržiavacieho tábora. Film získal ocenenie aj za najlepší scenár, píše DPA.

Ocenenie poroty dostal aj film "Robe of Gems" (Rúcho z drahokamov) od mexicko-bolívijskej režisérky Natalie López Gappardovej o zločine a korupcii v modernom Mexiku.

Indonézska herečka čínskeho a vietnamského pôvodu Laura Basukiová získala na Berlinale ocenenie za najlepší vedľajší herecký výkon v snímke "Nana" (Before, Now & Then).

Medzi ďalších ocenených patria: ruská režisérka, scenáristka a poetka Anastasia Veberová za najlepší krátky film (Trap) a snímka "Everything will be OK" (Všetko bude v poriadku) od kambodžského režiséra a scenáristu Rithyho Panha za výnimočný umelecký výkon.

Špeciálne ocenenie poroty dostal švajčiarsko-nemecký film "Drii Winter" od režiséra Michaela Kocha, uzatvára DPA.

01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:43