StoryEditor

Skutočný príbeh slovenských hrdinov holokaustu žne v zahraničí vlnu obdivu. Premiéra bude v USA

26.01.2021, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Slovensko-česko-nemecká snímka Správa je aj slovenským kandidátom na Oscara.

Premiéra filmu Správa, ktorý rozpráva príbeh o úteku z Osvienčimu, sa kvôli pandémii odkladá na zatiaľ bližšie neurčený termín tento rok na jar. Tvorcovia plánovali snímku Petra Bebjaka uviesť 28. januára pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý sa pripomína o deň skôr.

Premiéra bude najskôr v USA

Film Správa sa však v deň oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného tábora v Osvienčime, čiže 27. januára bude premietať v USA prostredníctvom medzinárodnej židovskej organizácie pre ľudské práva Stredisko Simona Wiesenthala so sídlom v Los Angeles.

Po premietnutí bude nasledovať online debata s režisérom Bebjakom a predstaviteľom hlavnej úlohy Noëlom Czuczorom, moderovaná bude držiteľom Oscara Richardom Trankom.

Slovensko-česko-nemecká snímka Správa, ktorá je aktuálne slovenským kandidátom na Oscara, bola nedávno zaradená do výberu distribučných titulov renomovanej americkej spoločnosti Samuel Goldwyn Films.

Tá okrem Bebjakovej Správy zakúpila spoločnosť spomedzi európskych filmov práva aj na nedávneho víťaza Európskej filmovej ceny, dánsky film Chľast režiséra Thomasa Vinterberga. Vyhlásenie nominácií Americkej filmovej akadémie v kategórii najlepší medzinárodný film bude 9. februára. Pri tejto príležitosti sa bude hlasovať aj o slovenskom filme.

Skutočný príbeh žne úspech

Dej filmu rozpráva dobrodružný príbeh úteku mladých židovských väzňov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z prísne stráženého koncentračného tábora Osvienčim a zachytáva skutočné udalosti.

Správa o fungovaní továrne na smrť, ktorú dvojica mladíkov detailne vypracovala, sa v júni 1944 dostala aj do rúk Winstona Churchilla a Franklina Delano Roosevelta a po vojne bola využitá v norimberskom procese.

Podľa odborníkov išlo o jeden z najvýraznejších zápisov československých občanov do svetovej histórie. S Rudolfom Vrbom, jedným z hlavných hrdinov príbehu Správy, bol v kontakte aj režisér Steven Spielberg, keď pripravoval slávnu snímku Schindlerov zoznam.

Po boku hlavných hereckých predstaviteľov Noëla Czuczora a Petra Ondrejičku zo Slovenska sa v úlohe spoluväzňa predstaví český herec Jan Nedbal, aktuálne známy z minisérie Božena a Herec, v menšej úlohe sa objaví Ondřej Malý.

Trailer k snímke Správa si pozrite vo videu:

Z Česka je aj architekt filmu Petr Synek a kameramanom Správy je Martin Žiaran a kostýmovou výtvarníčkou Katarína Štrbová Bieliková. Režisér Správy Peter Bebjak si za svoj film Čiara o pašovaní cigariet cez slovensko-ukrajinskú hranicu, nakrútený v slovenskej koprodukcii, odniesol z festivalu Karlovy Vary cenu za réžiu.

Jeho trojdielna miniséria Herec je aktuálne nominovaná aj na Cenu filmovej kritiky aj Českého leva.

01 - Modified: 2020-10-26 08:57:49 - Feat.: 0 - Title: Slovenský film mieri do kín v USA. Správu režiséra Bebjaka premietnu aj v Británii či Japonsku 02 - Modified: 2021-01-18 11:00:13 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Herec režiséra Bebjaka má sedem nominácií na Českého leva 03 - Modified: 2021-01-26 11:18:33 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Ako Pellegrini nakupoval oblek počas lockdownu, o kauze okolo Pumpy, ale aj o tom, že Bebjakovu Správu pochválil americký portál
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:01