StoryEditor

Opera? Nie je skostnatená, ale atraktívna

22.07.2009, 00:00

Spomedzi slovenských operných umelcov žiari v súčasnosti asi najviac. Vo svete. Má 33 rokov a na konte už vystúpenia v najprestížnejších operných domoch, v milánskom Teatro alla Scala či parížskej opere. Na festivale Viva Musica sa predstaví aj ako popová diva. Adriana Kučerová.

O vašom novom projekte so známym skladateľom a basgitaristom Oskarom Rózsom, ktorým v piatok otvoríte festival vážnej hudby pod holým nebom Viva Musica a vyjde aj na CD pod názvom Under my spell, sa hovorí ako o unikátnom. Čím to je?
Je to veľkolepý projekt pre obrovský orchester, zbor, perkusie, soprán. Som v prvom rade operná speváčka a všetky tieto skladby sú na pomedzí viacerých hudobných štýlov.

Na CD ste si teda vyskúšali aj nové spevácke polohy, Oskar Rózsa povedal, že dosahujete od dramatických partov romantického typu až po veľmi intímny elektronický pop, aký spieva Bjork. Je to pravda?
Je to tak. Rozptyl je veľmi veľký, je tam tango, sú tam pomalé balady, nejaké techno, silné rytmizované skladby aj nádherné piesne so zborom. Spievam aj naturálne. Na albume je 15 skladieb, ktoré majú jednu hudobnú myšlienku, ale sú veľmi rozdielne. V niektorých piesňach ani ľudia nerozoznávajú môj hlas. Niekedy sa zdá hrubý a agresívny, potom sa ozvem anjelským hlasom. Používam veľa druhov speváckych techník.

Môže toto CD na čele s vami ako opernou speváčkou spopularizovať operu medzi ľuďmi?
Áno, pevne tomu verím. Odkedy som začala spievať, je mojou snahou, aby sa opera dostala bližšie k ľuďom. Aby spoznali, že opera nie je skostnatená. Aby upustili od predstavy, že sa na pódium musí postaviť korpulentná 150-kilová žena a začať hučať vysoké tóny. Pretože tak to nie je. Opera môže byť atraktívna. V moderným divadlách vo svete sa v opere robia supermoderné produkcie, ktoré sú úplne prístupné pre bežných ľudí.

Je teda opera bližšie k ľuďom, keď diela aktualizuje? Ako keď vás v Mozartovej opere Záhradníčka z lásky na festivale v Salzburgu pred troma rokmi obliekli ako rockovú hviezdu a obuli vám kanady?
Presne. Hoci sú to dávno skomponované opery, všetko je možné zaktuálniť. Ľudia tak ľahšie porozumejú náročnému umeniu. Len treba prísť a objaviť to.

Ako ste objavili operu vy? Vraj ste do 22 rokov operné predstavenie ani nevideli.
Je to taký paradox. Veľmi rada som spievala, a u nás v čase, keď som skončila prvú vysokú školu, nebola možnosť študovať iný druh spevu, len klasický operný spev. Keby som to rozhodnutie mala robiť teraz, možno by som si v nevedomosti zvolila muzikálový spev, lebo je v prvom momente atraktívnejší. Ja som v rámci toho veľkého chcenia a potreby spievať išla na operu, hoci som nevedela, do čoho idem. Bola to pre mňa veľká neznáma. Dnes som za to veľmi vďačná.

Teraz, keď ste nahrávali album a vyskúšali si aj inú hudbu, nezatúžili ste povedzme po kariére popovej speváčky, ktorá by bola viac na výslní ako operná speváčka?
Po tomto netúžim. Som veľmi spokojná s tým, čo mám. Veľmi rada som si od opery odbehla. Ale pre mňa je opera najvyšší druh umenia, kde sa spájajú dramatická, výtvarná aj hudobná zložka. Tú komplexnosť nemožno porovnať s iným druhom umenia. Nemenila by som.

Operný kritik Pavol Unger o vás napísal, že ste taký obrovský talent, že vás najvyššie méty ešte len čakajú. Vraj máte diár plný do roku 2012, spievate v najlepších operných domoch. Čo vás posúva vopred v kariére?
Keď sa človek dostane do toho vlaku, ktorý sa už rozbehol, všetky stanice, na ktorých sa pristaví, mu prinesú nové skúsenosti, zážitky. Ľudia, s ktorými spolupracujem, sú studnice, z ktorých sa dá veľa čerpať a inšpirovať sa nimi.

Zvonka vyzerá váš život atraktívne, lietate z jedného operného domu do druhého, kade-tade po svete. Aké je to však naozaj?
Neustále bojujem so samotou. Stále cestujem a môj život spočíva v tom, že naštudujem jednu opernú postavu, odohrám ju a bežím niekde inde. Operní speváci väčšinou žijú dosť samotársky život, a tým, že som ešte krátko v profesionálnom živote a nemám teda veľký repertoár, neustále sa musím učiť nové postavy. Aj na budúcu sezónu sa musím na všetkých päť produkcií naučiť kompletne celé roly, čo je veľa práce. Stále som zavalená hordou nôt a cédečiek s hudbou, medzi tým skúšam, účinkujem, koncertujem. Chce to veľmi veľa disciplíny, dobrých nervov a trpezlivosti. Je to dosť namáhavý život, na súkromie zostáva len zlomok času.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 12:28