Michal Růžička, MAFRA
StoryEditor

Český lev v protivojnovom duchu. Ukrajinský veľvyslanec vyzval na prerušenie stykov s ruskými filmármi

05.03.2022, 21:34
V úvode večera filmári tlieskali pre Ukrajinu, prehovoril aj ukrajinský veľvyslanec Jevhen Perebyjnis.

„Otvoril si mi dvere, ktoré som sa nielen bál otvoriť, ale ani som nevedel, že vo mne existujú,“ povedal ocenený Václav Neužil smerom k režisérovi Davidovi Ondříčkovi, ktorý mu dal vo filme Zátopek príležitosť stvárniť slávneho českého športovca.

Pocta Ukrajine

Cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii získal majster zvuku Ivo Špalj, ktorý je ako zvukový režisér podpísaný pod stovkami snímok. „Chcel by som poďakovať, že organizátori venovali ceremoniál Ukrajine a nášmu boju proti ruskému agresorovi,“ uviedol na začiatku večera vo svojej reči ukrajinský veľvyslanec.

Česká filmová a televízna akadémia poslala na pomoc Ukrajine 300-tisíc českých korún. „Hovorí sa, že umenie a šport sú mimo politiky. Dnes to už ale neplatí. Nie je to len Putin, kto začal vojnu. Veľká časť ruského národa jeho činy podporuje alebo mlčí. A sú medzi nimi bohužiaľ aj umelci a zástupcovia ruskej kinematografie,“ dodal a menoval režiséra Nikitu Michalkova.

K situácii sa vyjadrila aj herečka Elizaveta Maximová, rodáčka z ruskej Kazane, ktorá odovzdávala cenu pre najlepší študentský film. „Do včerajšieho večera som dlho mlčala. Pocitom posledných dní dominuje bolesť. Nie je tajomstvom, že v Českej republike žijem od malička, mám však v krvi mnoho národností a kultúr, predovšetkým však ruské a ukrajinské korene. Táto situácia je pre mňa zdrvujúca. Moje srdce je dnes s Ukrajinou. S mojou rodinou a priateľmi, ktorí žijú v ohrození a ktorí nechcú a nemôžu odísť. Moje srdce je aj s mojimi blízkymi žijúcimi v Rusku,“ povedala.

Ocenení

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v uplynulom roku podľa akademikov podala Antonie Formanová vo filme Okupácia. Mužský zas Oldřich Kaiser v snímke Muž so zajačími ušami.

Do Rudolfina sa však Kaiser nedostavil. Leva za neho prevzal sprievodca večerom a režisér Jiří Havelka. Krátkometrážny animovaný film Milý tati, ktorý uspel aj na Cenách filmovej kritiky, získal hneď dva České levy, v kategóriách venovaných študentským projektom aj krátkym filmom.

Z televíznych seriálov akademici vyznamenali seriál Ochránce z dielne Českej televízie. „Chcem poďakovať všetkým učiteľom, ktorí nám rodičom pomáhajú robiť z detí dobrých ľudí,“ uviedol vo svojej ďakovnej reči hlavný producent Michal Reitler.

Seriál sledoval prácu a prípady školského ombudsmana v podaní Lukáša Vaculíka. Autormi najlepšieho scenára sa stali Marek Šindelka a Vojtech Mašiek. Napísali film Okupace. Zátopek, ktorý do tohtoročného filmového boja vstúpil spoločne so snímkou Okupace s najväčšími šancami, si už odniesol Leva v kategóriách najlepšia kamera, strih, zvuk, scénografia a masky.

Z animovaných snímok bol Českým levom ocenený film Myši patří do nebe Jana Bubeníčka a Denisy Grimmovej. Porazil aj drámu Moje slunce Mad, ktorý sa dočkal nominácie na Zlatý glóbus a získal Cenu poroty na festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:00