StoryEditor

Flašík "zbiera" údenáče svojho strýka

06.07.2009, 00:00
Moje vášne. Veľkopodnikateľ, reklamný "mág" a lobista Fedor Flašík pre HN.

Hoci nie je a nikdy nebol rybárom, vlastní obrazy údenáčov. A hoci nie je a nikdy nebol zberateľom umenia v pravom zmysle slova, vlastní okolo stovky diel.

Pre mediálneho magnáta Fedora Flašíka je zbieranie výtvarného umenia prozaickou záležitosťou. A je viac o osobnom vzťahu, ako o umení samotnom.

"Zbieram obrazy Národného umelca Františka Studeného s témou údenáče. Dôvod je veľmi jednoduchý. Bol to môj strýko a niekedy na strednej škole som od neho dostal prvý obraz. Už dávnejšie zomrel, a ja som sa rozhodol nazhromaždiť jeho obrazy. Tak som ich postupne začal kumulovať u mňa. A keď sa objavovali na trhu, tak som ich nakupoval,“ opisuje svoju cestu k zberateľstvu Flašík.

Zo stovky diel, ktoré má vystavené na stenách doma, asi polovicu kúpil a druhou polovicou bol obdarovaný. Okrem Studeného obrazov vlastní aj iné diela, ktoré dostal ako dary, no najviac si váži zbierku "rybích“ obrazov. Studeného diela sa objavujú aj na najväčších slovenských aukciách. Nemaľoval len údenáče, bol známy aj svojimi tvarovo a kompozične striedmymi "chudobnými zátišiami“, ktoré majú podľa aukčnej spoločnosti SOGA skrytý, veľmi prísny a strohý stavebný základ, prekrytý expresívnym štetcovým rukopisom. Jeho diela dosahujú na aukciách ceny okolo tisíc eur. Najdrahšie sa predalo dielo Kvety smútku za 1 730 eur. Flašíkovi, ako sám vraví, však nejde o peňažnú hodnotu, ale o ľudskú a osobnú.

Dotazník

Ktorému filmu nikdy neodoláte?
Mám rád komédie z 80. rokov, napríklad Fantozziho so slávnym komikom Paolom Vilaggiom.
Pri akom hudobnom interpretovi si dokonale oddýchnete?
Beatles, Rolling Stones, Bee Gees... Vyrastal som na nich.
Je pre vás nejaká slovenská či zahraničná kultúrna osobnosť vzorom?
Vážim si umelcov, ale nemám medzi nimi vzor, keďže nepracujem v kultúre ani v šoubiznise.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 09:06