StoryEditor

Erykah Badu má vlastný štýl

25.03.2008, 23:00

Erykah Badu je jeden z najväčších talentov R&B súčasnosti. Na svojom konte má niekoľko ocenení grammy, platinové albumy a rešpekt u fanúšikov aj kritiky. Okrem spevu si navyše občas zahrá aj vo filme (Blues Brothers 2000, Pravidlá muštárne).
Nová Amerika po prvé
Erykah vždy spolupracovala iba s elitou R&B a hiphopovej scény. Medzi jej kolegov patrili napríklad Outkast, The Roots alebo Lauryn Hill. Po mimoriadne úspešných albumoch Baduizm, Mama's Gun a Worldwide Underground prichádza do obchodov jej štvrtý album. Ten Erykah výstižne nazvala New Amerykah Part One a patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na R&B scéne za posledné obdobie objavilo. Najväčšou prednosťou novej Ameryky je určite jej pestrosť. Funky sa tu mieša so soulom, hip-hop s R&B a tomu všetkému kraľuje výborný zvuk nahrávky. Erykhyn hlas je plným právom považovaný za jeden z najlepších na planéte. Bez problémov zvláda basové tóny aj tie najvyššie pasáže. Každá zo skladieb má svoj osobitý charakter a dohromady tvoria jeden pôsobivý celok. Už titulná Amerykah Promise si poslucháča získa dokonalými vokálmi. Druhá The Healer patrí suverénne k tým najlepším skladbám albumu. Speváčka sa na rozdiel od jej niektorých kolegýň nezasekla v minulosti. Na New Amerykah Part One preto používa zvuky, ktoré si zaslúžia označenie nadčasové. Dôkazom toho sú skladby ako My People, Soldier, Twinkle alebo Master Teacher.
Bez predsudkov
Jej tvorba je blízka takým velikánom ako Prince (skladba The Cell). Zo súčasných interpretov černošskej hudby je Badu najbližšia k menám ako Kanye West alebo Pharrell Williams (skladba Master Teacher). Erykha však nikoho nekopíruje. Má svoj štýl a zvuk. Ten si ponechala aj na svojom najnovšom albume. Ak teda máte radi kvalitnú hudbu a nemáte žánrové predsudky, s kúpou New Amerykah Part One určite neváhajte. Dobrou správou navyše je aj to, že Badu už teraz pripravuje pokračovanie tohto výborného albumu s názvom New Amerykah Part Two (Return of the Ankh). A už teraz je isté, že sa je určite na čo tešiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 15:14