StoryEditor

Word Press Photo 2022: To najlepšie z celého sveta. Snímka roka sa vám vpije do pamäti

07.04.2022, 17:21
Autor:
ČTKČTK
Víťazi tohto ročníka súťaže World Press Photo sú známi.

Víťazom tohto ročníka najvýznamnejšej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala snímka červených šiat zavesených na kríži s dúhou v pozadí, ktorý pripomína obete domorodých detí z internátnych škôl v Kanade.

Víťazi tohto ročníka

Fotografiu vytvorila kanadská fotografka Amber Brackenová pre denník The New York Times. Najlepšie novinárske snímky za uplynulý rok dnes vyhlásila usporiadateľská organizácia sídliaca v Holandsku, vyberala z takmer 65-tisíc fotografií od viac ako 400 fotografov zo 130 krajín.

Výber niektorých víťazných fotografií si pozrite v galérii: 

"Je to ten typ snímky, ktorý sa vám vpije do pamäti. Vzbudzuje svojím spôsobom zmyslovú reakciu. Takmer som počula to ticho v tejto fotografii, tichý okamih celosvetového zúčtovania s históriou kolonizácie, nielen v Kanade, ale po celom svete," povedala šéfka medzinárodnej poroty Rena Effendiová.

Prácu Brackenovej uznala porota už druhýkrát. V roku 2017 získala prvú cenu v kategórii Súčasné problémy za svoje fotografie protestov domorodých obyvateľov proti výstavbe ropovodu Dakota Access Pipeline.

Smutná  história

Vlani na jar sa v Kanade podarilo objaviť 215 hrobov pri bývalej cirkevnej internátnej škole, čoskoro nasledovali aj mnohé nálezy na ďalších podobných miestach. Kanadský školský systém od 19. storočia až do 90. rokov minulého storočia oddeľoval deti pôvodných obyvateľov od ich rodín a posielal ich do internátnych škôl, kde boli mnohé z nich týrané, sexuálne zneužívané a trpeli hladom.

Podľa odhadov expertov v nich zomrelo 4 000 až 6 000 detí. Systém bol súčasťou snáh o asimiláciu domorodých národov. Podľa kanadských vyšetrovateľov bolo takto umiestnených do internátnych škôl a izolovaných od rodičov a svojej kultúry vyše 150-tisíc detí.

Zhruba tri štvrtiny z asi 130 internátnych škôl prevádzkovala katolícka cirkev. Ocenenie pre fotografiu Brackenovia prišlo len niekoľko dní po tom, ako sa pápež František ospravedlnil domorodým obyvateľom Kanady za utrpenie, ktoré prežili ich predkovia v cirkevných internátnych školách.

Najlepší fotopríbeh je z Austrálie

Cenu za najlepší fotopríbeh si odniesol austrálsky fotograf Matthew Abbott za sériu snímok zachytávajúcich boj domorodých obyvateľov Austrálie proti požiarom tým, že cielene zapaľujú podrast, ktorý by neskôr mohol samovoľne vzplanúť.

Ocenenie za najlepší dlhodobý projekt dostal Lalo de Almeida z Brazílie za sériu fotiek nazvanú Amazonská dystopia, ktorá ukazuje dopady ťažby v amazonskom pralese. Porota tiež vyberá najlepšie snímky z niekoľkých svetových regiónov, z Európy si odniesol ocenenie Grék Konstantinos Tsakalidis za fotku starej ženy plačúcej pred horiacim domom na gréckom ostrove Euboia.

01 - Modified: 2024-04-18 10:00:10 - Feat.: - Title: World Press Photo vyhrala snímka z Pásma Gazy, zachytáva Palestínčanku s mŕtvym dieťaťom v náručí 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:08